MENU

Στην Κύπρο ο ΑΔΜΗΕ για την ηλεκτρική διασύνδεση με την Κρήτη

H επικαιροποιημένη μελέτη βασίστηκε σε νέα δεδομένα αναφορικά με τις αγορές των δύο χωρών

Την επικαιροποιημένη μελέτη κόστους – οφέλους που εκπόνησε ο ΑΔΜΗΕ για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας (Κρήτης) – Κύπρου, τα αποτελέσματα της οποίας έχουν εμφανές θετικό πρόσημο για το έργο, θα παρουσιάσει σήμερα (4/6) στο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου η διοίκηση του Διαχειριστή.

Κατά την επίσκεψή της στην Κύπρο, η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ θα πραγματοποιήσει επίσης συναντήσεις με παραγωγικούς φορείς και παραγωγούς ενέργειας, για να συζητήσει θέματα σχετικά με την τοπική ενεργειακή αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι η κυπριακή κυβέρνηση ζήτησε επικαιροποίηση της μελέτης προκειμένου να αποδειχθεί ότι τα οφέλη του έργου υπερτερούν του κόστους για τους Κύπριους καταναλωτές, κάτι που το προηγούμενο διάστημα έθεσε άλλωστε και ως προϋπόθεση για την είσοδο της Κυπριακής Δημοκρατίας στο μετοχικό κεφάλαιο του φορέα υλοποίησης. Η επιβάρυνση για το έργο θα επιμεριστεί μέσω των χρεώσεων χρήσης συστήματος, ανάμεσα στους Κύπριους (63%) και τους Έλληνες καταναλωτές (37%).

Η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για την επικαιροποιημένη μελέτη κόστους – οφέλους ήταν η ίδια με αυτή της προηγούμενης, βασίστηκε όμως σε νέα, πρόσφατα δεδομένα όσον αφορά τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας των δύο χωρών.

Η οικονομική βιωσιμότητα της διασύνδεσης θεωρείται πάντως αποδεδειγμένη ήδη από την προηγούμενη μελέτη κόστους – οφέλους, καθώς οι παραδοχές της συνέτειναν στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προχωρήσει στη χρηματοδότηση του έργου με 657 εκατ. ευρώ.

Σημαντικά τα οφέλη της διασύνδεσης για την Κύπρο

Η διασύνδεση της Κύπρου με την Ελλάδα θα τερματίσει την ενεργειακή απομόνωση και θα ενισχύσει την ασφαλή ηλεκτροδότηση του νησιού, το οποίο αποτελεί και το τελευταίο κράτος-μέλος της ΕΕ που δεν είναι διασυνδεδεμένο με το ευρωπαϊκό ηλεκτρικό δίκτυο.

Το έργο συνιστά επίσης έναν σημαντικό ηλεκτρικό διάδρομο για την Ευρώπη συνολικά, καθώς θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της ηπείρου και θα επιτρέψει τη μεταφορά μεγαλύτερων ποσοτήτων ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Το έργο κατασκευάζεται ήδη, με τη Nexans να έχει ξεκινήσει την παραγωγή των υποβρυχίων καλωδίων. Ο προϋπολογισμός της διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου, ήτοι της πρώτης φάσης του Great Sea Interconnector, ανέρχεται σε 1,9 δισ. ευρώ. Επόμενο βήμα του μεγάλου ενεργειακού project θα είναι η διασύνδεση της Κύπρου με το Ισραήλ.

Διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για τον Great Sea Interconnector

Η νέα μελέτη που θα παρουσιαστεί σήμερα, εκτιμάται ότι θα στοιχειοθετεί σημαντικά οφέλη για την Κύπρο, ανοίγοντας τον δρόμο για τη θετική απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να συμμετάσχει στο έργο, χωρίς περαιτέρω αναμονή. Κάτι τέτοιο, αναμένεται να επιδράσει θετικά σε ό,τι αφορά την είσοδο και άλλων επενδυτών στο project.

Όπως είναι μέχρι στιγμής γνωστό, ο Great Sea Interconnector έχει προσελκύσει διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον, από το κρατικό fund TAQA με έδρα το Άμπου Ντάμπι, το ισραηλινό fund Aluma και εσχάτως από το αμερικανικό κρατικό fund DFC, το οποίο εξέφρασε την πρόθεσή του να «μπει» στο έργο (μετοχικά ή μέσω δανειοδότησης), κατόπιν οικονομικής και τεχνικής αξιολόγησής του.

Σχετικά Άρθρα