«Βόμβα» στα θεμέλια δεκάδων χιλιάδων μεταβιβάσεων διαμερισμάτων και άλλων οικιστικών ακινήτων βάζουν δύο μεγάλοι γραφειοκρατικοί κίνδυνοι που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ιδιοκτήτες, οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές, ακόμα και όσοι θέλουν να αποδεχτούν μία κληρονομιά.
Πρόκειται για προβλήματα που οι περισσότεροι ιδιοκτήτες δεν γνωρίζουν καν ότι υπάρχουν και όταν έρχεται η ώρα να πουλήσουν το ακίνητό τους βρίσκονται κυριολεκτικά μπροστά σε έναν απίστευτο γραφειοκρατικό κυκεώνα, ο οποίος πολλές φορές οδηγεί ακόμα και στη ματαίωση της μεταβίβασης.
Ο πρώτος κίνδυνος που αντιμετωπίζει συχνά ένα διαμέρισμα ή άλλο ακίνητο πριν πωληθεί αφορά στα παλαιά λάθη στο κτηματολόγιο που δεν έχουν διορθωθεί. Έτσι, όταν έρχεται η ώρα της μεταβίβασής του, οι ιδιοκτήτες αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν σε καμία πράξη.
Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις, επειδή οι υπάλληλοι δεν θέλουν να αναλάβουν την ευθύνη για τη διόρθωση λαθών που έρχονται από το μακρινό παρελθόν, παραπέμπουν τις υποθέσεις στα κτηματολογικά δικαστήρια, μία διαδικασία που μπορεί να «τραβήξει» χρονικά ίσως και περισσότερο από 5 χρόνια.
Αναντιστοιχία στα τετραγωνικά του σπιτιού
Ο δεύτερος κίνδυνος, ο οποίος μάλιστα συναντάται ακόμα πιο συχνά από εκείνον των κτηματολογικών λαθών, είναι να υπάρχει διαφορά στα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα του σπιτιού από αυτά που αναγράφονται στον τίτλο ιδιοκτησίας του ακινήτου.
Αυτό συνήθως προκύπτει όταν καλείται ο μηχανικός να φτιάξει την ηλεκτρονική ταυτότητα του ακινήτου που είναι πλέον απαραίτητη στις μεταβιβάσεις.
Στην περίπτωση λοιπόν που τα τετραγωνικά δεν συμφωνούν με αυτά του τίτλου ιδιοκτησίας τότε πρακτικά υπάρχει πλήρης αδυναμία μεταβίβασης του ακινήτου. Ο μηχανικός δεν υπογράφει μέχρι να διορθωθεί το λάθος στο συμβόλαιο κάτι που για να συμβεί θα πρέπει να συμφωνήσουν με τα νέα τετραγωνικά όλοι οι ιδιοκτήτες της πολυκατοικίας.
Βέβαια σε κάποιες περιπτώσεις αρκεί να υπογράψουν μόνο οι ιδιοκτήτες των διπλανών διαμερισμάτων, αλλά και πάλι πρόκειται για μία δύσκολη διαδικασία που μπορεί να τραβήξει σε μάκρος μέχρι να βρεθούν και να συμφωνήσουν (κάτι που δεν είναι πάντα σίγουρο).
Πρόκειται για μία περίπτωση που παρατηρείται τόσο συχνά που τείνει να εξελιχθεί σε κοινωνικό πρόβλημα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ Στράτο Παραδιά, τέτοιες αποκλίσεις υπάρχουν σε ποσοστό περισσότερο από το 50% των κατοικιών και οι ιδιοκτήτες στις περισσότερες περιπτώσεις δεν το γνωρίζουν καν.
«Αίτημά μας είναι να μπορούν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων να διορθώνουν μονομερώς τον τίτλο με βάση την νέα καταμέτρηση του μηχανικού, έτσι ώστε να απλοποιείται η διαδικασία», αναφέρει στο energodromio.gr ο κ. Παραδιάς.
Σε ότι αφορά τα λάθη που προκύπτουν στο κτηματολόγιο που επίσης μπλοκάρουν πολλές μεταβιβάσεις ο κ. Παραδιάς ζητάει να επιλύονται στα κτηματολογικά γραφεία και να μην παραπέμπονται, όπου είναι δυνατόν, στα δικαστήρια καθώς οι διαδικασίες παίρνουν πολύ καιρό ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που τα αιτήματα των ιδιοκτητών απορρίπτονται.