MENU

Χρ. Σταϊκούρας: Σε δύο χρόνια η ολοκλήρωση της προέκτασης για τον Προαστιακό

Ποιες περιοχές θα συνδέει η νέα γραμμή

Το εργοτάξιο του υπό κατασκευή έργου της επέκτασης του Προαστιακού, που θα συνδέει τα Άνω Λιόσια με τα Μέγαρα, επισκέφθηκε σήμερα η ηγεσία του υπ. Υποδομών και Μεταφορών.

Όπως τόνισε, μετά την επίσκεψη στο εργοτάξιο, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας: «Επισκεφτήκαμε, σήμερα, τα πρώτα εργοτάξια ενός νέου, σημαντικού έργου για την Αττική, πρωτίστως για τη Δυτική Αττική. Αυτό της αναβάθμισης του Προαστιακού Σιδηρόδρομου από τα Άνω Λιόσια μέχρι τα Μέγαρα. Το έργο, προϋπολογισμού περίπου 96 εκατ. ευρώ, εντάχθηκε από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η ολοκλήρωσή του, με φορέα υλοποίησης τον ΟΣΕ, αναμένεται σε περίπου δύο χρόνια από σήμερα. Με την ολοκλήρωσή του, εξασφαλίζονται γρήγορες και οικονομικές μετακινήσεις για τους επιβάτες, μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης στους οδικούς άξονες της περιοχής, καλύτερες εμπορευματικές μεταφορές, αναβάθμιση της συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης των συμπολιτών μας με αναπηρία.
Οι δεσμεύσεις μας, βήμα – βήμα, γίνονται πράξεις!
»

Παρόντες στην επιθεώρηση των εργασιών ήταν, επίσης, ο υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Δυτικής Αττικής, Γιώργος Κώτσηρας, ο Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Δυτικής Αττικής, Θανάσης Μπούρας και ο Γραμματέας της Βουλής και Βουλευτής Δυτικής Αττικής, Ευάγγελος Λιάκος.

Το έργο, συνολικού μήκους 34,6 χλμ., αφορά στην κατασκευή νέου κλάδου προαστιακού σιδηρόδρομου από τα Άνω Λιόσια έως τα Μέγαρα, εντός του υφιστάμενου σιδηροδρομικού διαδρόμου της παλαιάς σιδηροδρομικής γραμμής προς Πελοπόννησο. Η γραμμή, κατά τη λειτουργία της, θα εξυπηρετεί έξι οικισμούς (Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Λουτρόπυργος, Νεράκι, Νέα Πέραμος και Μέγαρα) και στο εμπορευματικό σκέλος, τις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ Ασπροπύργου και Ελευσίνας.

Συνολικά, προβλέπονται επτά στάσεις (ΕΛΠΕ Ασπροπύργου, Ασπρόπυργος, Βαμβακιά, Ελευσίνα, ΕΛΠΕ Ελευσίνας, Λουτρόπυργος, Νέα Πέραμος), ενώ υπάρχει πρόβλεψη μετεπιβίβασης επιβατών από τον κλάδο αυτό του Προαστιακού στις γραμμές του υφιστάμενου δικτύου Προαστιακού Σιδηροδρόμου (ΣΚΑ – Κιάτο, Σταθμός Ν. Λιόσια και Στ. Μεγάρων). Η νέα γραμμή θα συνδέσει τη Δυτική Αττική με την Αθήνα, το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, τον Πειραιά και το υπόλοιπο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Το έργο «Αναβάθμιση υφιστάμενης ΣΓ Προαστιακού Σιδηροδρόμου Δυτικής Αττικής, τμήμα: Άνω Λιόσια – Νέος Σ.Σ. Μεγάρων – Π.Σ. Μεγάρων», προϋπολογισμού 95.742.101,92 ευρώ, χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), με Υπουργείο ευθύνης το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και Φορέα Υλοποίησης τον ΟΣΕ.

Νωρίτερα, το energodromio.gr έγραφε:

Έτοιμο είναι το εργοτάξιο για την επέκταση του Προαστιακού Σιδηροδρόμου στη Δυτική Αττική, λίγες μόλις εβδομάδες μετά την υπογραφή της σύμβασης έργου μεταξύ του ΟΣΕ και της αναδόχου για την κατασκευή του εταιρίας ΜΕΤΚΑ.

Μάλιστα, σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών – Μεταφορών πρόκειται να επισκεφθεί το εργοτάξιο.

Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται στο ποσό των 95,74 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ, με εκτίμηση αναθεώρησης 5,33 εκατ. ευρώ και διάρκεια υλοποίησης τους 24 μήνες, γεγονός που προσδιορίζει πως η επέκταση που θα συνδέσει τα Άνω Λιόσια με τα Μέγαρα θα είναι έτοιμο στις αρχές του 2026.

Είναι επίσης σημαντικό πως το έργο χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), αποτελώντας έως σήμερα το μοναδικό σιδηροδρομικό έργο που εντάχθηκε στο Ταμείο. Σημειώνεται δε πως αφορά το πρώτο έργο επέκτασης του Προαστιακού εδώ και μία δεκαπενταετία!

Συνοπτικά, το αντικείμενο του έργου αφορά την κατασκευή μονής γραμμής μήκους 36 χλμ. στα δυτικά της Αθήνας, από τα Άνω Λιόσια μέχρι τον παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό Μεγάρων, πάνω στον άξονα της μετρικής γραμμής των ΣΠΑΠ, εξυπηρετώντας τις πυκνοκατοικημένες περιοχές Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Νερακίου, Νέας Περάμου και

Μεγάρων. Επιπροσθέτως, θα εξυπηρετεί και τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της HelleniQ Energy (πρώην ΕΛΠΕ) Ασπροπύργου και Ελευσίνας, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, καθώς και έναν σημαντικό αριθμό άλλων εγκαταστάσεων.

Διαλειτουργικότητα

Το έργο αφορά στην ανακαίνιση της επιδομής της σιδηροδρομικής γραμμής με νέα υλικά και πιστοποίησή της στις αρχές διαλειτουργικότητας και περιλαμβάνει εγκατάσταση συστήματος εναέριας γραμμής επαφής τύπου τρόλεϋ 25kV/50 Hz, εγκατάσταση συστήματος σηματοδότησης με ETCS L1 με τηλεδιοίκηση και πληροφοριακά συστήματα σταθμών, συστήματα τηλεπικοινωνιών και Η/Μ εγκαταστάσεις στους σταθμούς και στάσεις του έργου (ΕΛΠΕ Ασπροπύργου, Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, ΕΛΠΕ Ελευσίνας, Λουτρόπουργος, Νέα Πέραμος, Μέγαρα (ΣΓΥΤ) και Παλαιός Σ.Σ. Μεγάρων).

Το τελικό έργο θα περιλαμβάνει την ηλεκτροκίνηση και τη σηματοδότηση – τηλεδιοίκηση με διασυνδέσεις με τη Σιδηροδρομική Γραμμή Υψηλών Ταχυτήτων (ΣΓΥΤ).

Έτσι θα συνδέει τη Δυτική Αττική με την Αθήνα, τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», τον Πειραιά και το υπόλοιπο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Στον προϋπολογισμό του έργου περιλαμβάνεται και ο κλάδος γραμμής προς τον παλαιό σταθμό Μεγάρων, η κατασκευή του οποίου αποτελεί δικαίωμα προαίρεσης που ενεργοποιείται με την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για το εν λόγω τμήμα.

Σχετικά Άρθρα