MENU

«Βουτιά» πληθωρισμού στο 2,3% για την Ελλάδα τον Μάιο

Αντίθετα στην ευρωζώνη κινήθηκε ανοδικά και έφθασε στο 2,6%

Σημαντική αποκλιμάκωση σημείωσε ο πληθωρισμός στη χώρα μας τον Μάιο, βάσει του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, που καταρτίζει η Eurostat, καθώς υποχώρησε στο 2,3% από 3,2% που ήταν τον προηγούμενο μήνα, βάσει της εκτίμησης της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της Eurostat ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Μάιο ενισχύθηκε ελαφρώς στο 2,6% από 2,4% που ήταν τον Απρίλιο, ξεπερνώντας οριακά την εκτίμηση των αναλυτών ότι θα έφθανε στο 2,5%.

Ανοδική πορεία ακολούθησε και ο δομικός δείκτης, καθώς αναμένεται ότι για τον Μάιο διαμορφώθηκε στο 2,9% -σταθερά υψηλότερα από τον γενικό πληθωρισμό – από 2,8% που ήταν τον προηγούμενο μήνα.

Σε ό,τι αφορά τα βασικά στοιχεία που οδήγησαν την άνοδο για τον γενικό δείκτη, η Eurostat αναφέρει ότι η μεγαλύτερη «βαρύτητα» προήλθε από τον τομέα των υπηρεσιών (αύξηση 4,1%, από 3,7% τον Απρίλιο), ενώ ακολούθησε αυτός τροφίμων, αλκοόλ και καπνού (αύξηση 2,6% από 2,8% τον Απρίλιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (αύξηση 0,8% από 0,9% τον Απρίλιο) και η ενέργεια (αύξηση 0,3% από -0,6% τον Απρίλιο).

Σχετικά Άρθρα