MENU

Έρχεται η Chancenkarte ή “κάρτα ευκαιρίας” της Γερμανίας

Ευκολότερη γίνεται από 1η Ιουνίου η είσοδος για εργασία στη χώρα

Για τους πολίτες εκτός ΕΕ, η είσοδος στη Γερμανία για εργασία γίνεται ευκολότερη από την 1η Ιουνίου.
Με 1,8 εκατομμύρια κενές θέσεις η χώρα αναζητά περισσότερους εξειδικευμένους εργαζόμενους και στο πλαίσιο αυτό εισήγαγε ένα νέο πλαίσιο με στόχο την προσέλκυση τους.

Το όνομα αυτού είναι Chancenkarte ή “κάρτα ευκαιρίας” και επιτρέπει σε πολίτες τρίτων χωρών να έρθουν στη Γερμανία για ένα έτος προκειμένου να αναζητήσουν εργασία.

Πώς λειτουργεί η κάρτα

Η ιδέα για την Chancenkarte, διατυπώθηκε για πρώτη φορά το 2022. Η Γερμανία χρειάζεται περίπου 400.000 νέους ειδικευμένους εργαζόμενους ετησίως για να καλύψει την έλλειψη, ιδίως στους τομείς της μηχανικής, της πληροφορικής και της υγείας.

Η κάρτα ευκαιρίας λειτουργεί σαν προσωρινή βίζα ή άδεια εργασίας, επιτρέποντας στους πολίτες τρίτων χωρών να ζουν στη χώρα για διάστημα έως και ενός έτους.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι κάτοχοι της κάρτας επιτρέπεται να αναλαμβάνουν εργασία μερικής απασχόλησης που δεν υπερβαίνει τις 20 ώρες την εβδομάδα ή να πραγματοποιούν δοκιμαστικές εργασιακές εμπειρίες διάρκειας δύο εβδομάδων.

Σκοπός είναι να διευκολυνθούν οι ειδικευμένοι εργαζόμενοι να βρουν κατάλληλη απασχόληση και οι εταιρείες που χρειάζονται εργαζόμενους να βρουν αλλοδαπούς εργαζόμενους για να καλύψουν τους ρόλους τους.

Εάν ο κάτοχος της κάρτας επιθυμεί να μεταβεί σε μια θέση εργασίας πλήρους απασχόλησης, μπορεί να υποβάλει αίτηση για διαμονή μεγαλύτερης διάρκειας – μια διαδικασία που γίνεται ευκολότερη επειδή ο αιτών έχει ήδη μια προσφορά εργασίας.

Ποιοι είναι επιλέξιμοι

Εάν θέλετε να υποβάλετε αίτηση για την Chancenkarte, θα πρέπει να έχετε ολοκληρώσει τουλάχιστον δύο χρόνια επαγγελματικής κατάρτισης ή να είστε κάτοχος πανεπιστημιακού πτυχίου από τη χώρα καταγωγής σας, το οποίο είναι σχετικό με τον επιθυμητό ρόλο σας.

Οι υποψήφιοι πρέπει επίσης να είναι ικανοί στη γερμανική ή την αγγλική γλώσσα.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να αποδείξουν ότι διαθέτουν τα κεφάλαια ή το μισθό από σύμβαση εργασίας μερικής απασχόλησης για να καλύψουν τη διαμονή τους στη Γερμανία για ένα έτος – λίγο πάνω από 12.000 ευρώ.

Η κατάταξη των υποψηφίων γίνεται με βάση ένα σύστημα μορίων με ελάχιστη απαίτηση έξι μόρια.

Τέσσερις βαθμοί είναι διαθέσιμοι για την κατοχή επαγγελματικών προσόντων αναγνωρισμένων στη Γερμανία ή για την άδεια άσκησης ενός νομοθετικά κατοχυρωμένου επαγγέλματος, όπως του δασκάλου, του νοσηλευτή ή του μηχανικού.

Τρεις βαθμοί δίνονται στους υποψηφίους με πενταετή επαγγελματική πείρα στον τομέα τους που έχει ολοκληρωθεί εντός των τελευταίων επτά ετών ή με γνώσεις γερμανικών σε επίπεδο Β2 σύμφωνα με το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις Γλώσσες (ΚΕΠΑ).

Δύο έτη επαγγελματικής εμπειρίας με προηγούμενη επαγγελματική κατάρτιση εντός της τελευταίας πενταετίας, ηλικία κάτω των 35 ετών κατά τη στιγμή της υποβολής της αίτησης και πιστοποιητικό γλωσσομάθειας Γερμανικών επιπέδου Β1. συγκεντρώνουν από δύο μόρια.

Ένας πόντος δίνεται για την ηλικία κάτω των 40 ετών κατά την υποβολή της αίτησης, την προηγούμενη διαμονή στη Γερμανία για τουλάχιστον έξι μήνες (εκτός από τουριστικούς σκοπούς), τη γνώση της αγγλικής γλώσσας Γ1 και της γερμανικής γλώσσας Α2, την κατάρτιση σε επάγγελμα όπου υπάρχει έλλειψη εργαζομένων στη Γερμανία και την υποβολή αίτησης μαζί με σύζυγο.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για την Κάρτα Ευκαιρίας στο γερμανικό προξενείο της χώρας τους ή στο τοπικό γραφείο καταγραφής αλλοδαπών στη Γερμανία.

Σχετικά Άρθρα