MENU

Ευρωπαϊκή αναγνώριση για την πύλη κατά της γραφειοκρατίας

Σκοπός της παρέμβασης είναι η ανάπτυξη ενός μοναδικού σημείου αναφοράς για όλες τις διαδικασίες του Δημοσίου.

Μια μεγάλη ευρωπαϊκή διάκριση έλαβε το Εθνικό Μητρώο Διοικητικών Διαδικασιών «Μίτος», του διαδικτυακού «νήματος» του υπουργείου Εσωτερικών που οδηγεί τους συναλλασσόμενους με το Δημόσιο στην… έξοδο από τον λαβύρινθο της γραφειοκρατίας.

Ο «Μίτος» τηρείται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα mitos.gov.gr, όπου πολίτες και επιχειρήσεις μπορούν να αναζητήσουν στάδια υλοποίησης κάθε διαδικασίας, φυσικά ή/και διαδικτυακά σημεία εξυπηρέτησης, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, τον εκτιμώμενο χρόνο και το κόστος της διεκπεραίωσης.

Πρόκειται για ένα συνεργατικό σύστημα στο οποίο 1.200 στελέχη της ελληνικής δημόσιας διοίκησης έχουν ως βασικό αντικείμενο την τυποποίηση και καταγραφή όλων των διοικητικών διαδικασιών, προκειμένου σε δεύτερο χρόνο να διαπιστωθεί σε ποιες περιπτώσεις είναι δυνατή η μείωση ή ακόμα και η κατάργηση δικαιολογητικών και διατυπώσεων.

Σκοπός της παρέμβασης είναι η ανάπτυξη ενός μοναδικού σημείου αναφοράς για όλες τις διαδικασίες του Δημοσίου με κύριους στόχους την καταγραφή, αποτύπωση και μοντελοποίηση των υφιστάμενων διαδικασιών των δημοσίων υπηρεσιών και των φορέων που εποπτεύουν, τη συνεχή επικαιροποίηση των διαδικασιών μετά από κάθε μεταβολή και τη δημιουργία μιας βάσης για την απλούστευση των διαδικασιών κατάργηση ή μείωση των απαιτούμενων βημάτων ή/δικαιολογητικών.

Οι κατηγορίες υπηρεσιών είναι παρόμοιες με τις υπηρεσίες του gov.gr, και συγκεκριμένα «Γεωργία και κτηνοτροφία», «Δικαιοσύνη», «Εκπαίδευση», «Επιχειρηματική δραστηριότητα», «Εργασία και ασφάλιση», «Οικογένεια», «Περιουσία και φορολογία», «Πολίτης και καθημερινότητα», «Πολιτισμός, αθλητισμός και τουρισμός», «Στράτευση», και «Υγεία και πρόνοια».

Η προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια και έκτοτε βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη, έχει λάβει διεθνή εύσημα με τελευταία τη διάκριση «Ειδική Αναγνώριση» που απέσπασε στα βραβεία του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για τη Δημόσια Διοίκηση 2023.

Η υφυπουργός Εσωτερικών Βιβή Χαραλαμπογιάννη ανέφερε σε σχετική ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα ότι «η τιμητική αυτή αναγνώριση των προσπαθειών μας δικαιώνει την αμετάθετη προσήλωση στις απαραίτητες αλλαγές εντός του ελληνικού Δημοσίου, των περίπου 1.200 στελεχών και υπαλλήλων σε όλο το εύρος της Δημόσιας Διοίκησης, οι οποίοι έχουν εμπλακεί σε αυτή την καθοριστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα όμως δημιουργεί πρόσθετο κίνητρο για τη συνέχιση της Εθνικής Πολιτικής Διοικητικών Διαδικασιών προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας».

Σχετικά Άρθρα