Το πρόγραμμα Golden Visa της Ελλάδας προτιμά ολοένα και αυξανόμενος αριθμός Βρετανών και Ισραηλινών επενδυτών.
Με βάση τα στοιχεία του υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, κατά το διάστημα από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Νοέμβριο του 2023, οι άδειες παραμονής που είχαν χορηγηθεί προς επενδυτές από τη Μεγ. Βρετανία, σημείωσαν αύξηση κατά 77,8% σε 370 (από 208), ενώ εκείνες προς Ισραηλινούς ενισχύθηκαν κατά 77,6%, σε 183 από 103.
Οι Βρετανοί επενδυτές έχουν αυξήσει τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα μετά το Brexit, επιδιώκοντας με τον τρόπο αυτό να αποκτήσουν ξανά τη δυνατότητα της ελεύθερης μετακίνησης από και προς την Ε.Ε.
Πλέον σπεύδουν να αγοράσουν δεύτερη κατοικία στην Ελλάδα με το όριο των 250.000 για το αποκτήσουν το πολυπόθητη «χρυσή» άδεια παραμονής.
Τα κίνητρα των Ισραηλινών πάντως διαφέρουν καθώς οι ροές ανθρώπων από το Ισραήλ προς την Ελλάδα έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, λόγω του πολέμου στη Γάζα, σε αναζήτηση επενδυτικού «καταφυγίου».
Συνολικά πάντως, ο αριθμός των αιτήσεων λήψης άδειας παραμονής μέσω του σχετικού προγράμματος εκτοξεύτηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023. Ενδεικτικό είναι ότι ο συνολικός αριθμός των αδειών που έχουν εκδοθεί από τα μέσα του 2014 μέχρι σήμερα ανέρχεται σε 11.992 άδειες.
Στο πλαίσιο των προγραμμάτων της Golden Visa, οι ξένοι υπήκοοι μπορούν να λάβουν άδεια μόνιμης ή μακροχρόνιας διαμονής με αντάλλαγμα να πραγματοποιήσουν ένα συγκεκριμένο ποσό επένδυσης στη χώρα υποδοχής.
Η Ελλάδα παρέχει ένα από τα πιο ελκυστικά και σε λογικές τιμές προγράμματα Golden Visa στην Ευρώπη. Τουλάχιστον 250.000 ευρώ μπορούν να επενδυθούν σε ακίνητα ή 400.000 ευρώ σε μετοχές ή ομόλογα. Εφόσον διατηρείται η επένδυση, η άδεια διαμονής έχει πενταετή ημερομηνία λήξης και είναι ανανεώσιμη επ’ αόριστον. Ο επενδυτής μπορεί να επισκεφθεί 26 χώρες Σένγκεν χωρίς βίζα.
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα της Golden Visa, που ισχύει στην Ελλάδα, απέφερε από την αρχή του χρόνου έως και τον Νοέμβριο έσοδα ύψους 1,32 δισεκατομμυρίων ευρώ.