MENU

Το ευνοϊκό περιβάλλον για επενδύσεις θα διατηρηθεί και θα ενισχυθεί

Υπάρχει πραγματική αισιοδοξία για τον κλάδο των επενδύσεων και του real estate

Στην αρχή κάθε χρονιάς, στην αφετηρία ενός νέου έργου, κάθε φορά που ξεκινά μια καινούργια επιχείρηση, επένδυση, προσπάθεια, ευχόμαστε για την αίσια έκβαση των πραγμάτων. Για εμάς, η αισιοδοξία για το 2024 βασίζεται σε δεδομένα, στη σκληρή δουλειά που έχει προηγηθεί στην ανάλυση του οικονομικού περιβάλλοντος και στο όραμα που μας διακατέχει.

Τα τελευταία χρόνια η DIMAND έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερα έντονη δραστηριότητα, τα αποτελέσματα της οποίας ήδη αναγνωρίζει και το ευρύτερο κοινό, πέρα από τους επαγγελματίες της αγοράς του real estate.

Εμβληματικά κτήρια, όπως το ΜΙΝΙΟΝ και ο Πύργος του Πειραιά, κτήρια που έχουν συνδεθεί με τη νεότερη ιστορία των πόλεων, παραδίδονται μέσα στο 2024, αναγεννημένα, «πράσινα», δημιουργώντας νέες ευκαιρίες αναζωογόνησης των ταλαιπωρημένων περιοχών του εμπορικού κέντρου, τόσο στην Αθήνα, όσο και στον Πειραιά.

Στην DIMAND αναφερόμαστε συχνά σε αυτά τα δύο κτήρια, τόσο λόγω της σημασίας και της ιστορίας τους, όσο και επειδή συνοψίζουν τη φιλοσοφία μας για μια ανάπτυξη που φέρνει κοντά τη μνήμη των πόλεων με το όραμα για το μέλλον τους. Αξιοποιώντας όλα τα στοιχεία της σύγχρονης τεχνολογίας, αναγεννούμε αυτά τα ιστορικά κτήρια, δίνοντάς τους βιοκλιματικό χαρακτήρα και συνδέοντάς τα με αστικές αναπλάσεις.

Μέσα στο 2024 από την DIMAND ολοκληρώνονται και παραδίδονται σε λειτουργία πέντε ιδιαίτερα σημαντικά έργα, η συνολική επιφάνεια των οποίων, μαζί με τα υπόγειους χώρους, ξεπερνά τα 110.000 τ.μ. Εκτός από το ΜΙΝΙΟΝ και τον Πύργο Πειραιά, θα παραδοθούν το Hub 26 στη Θεσσαλονίκη, το ακίνητο στη Λεωφόρο Κηφισίας, το οποίο έχει εκμισθωθεί από την PwC, καθώς και το πρώην κτίριο της ΕΕΔΕ στα Πατήσια.

Παράλληλα, ξεκινούν πολύ μεγάλα έργα, τα οποία συνδέονται άμεσα με τη στρατηγική αστικών αναπλάσεων της DIMAND και την αναγέννηση κτηρίων με βιομηχανικό χαρακτήρα και κτηρίων που έχουν παραμείνει αναξιοποίητα στον αστικό ιστό. Μεταξύ αυτών είναι η ανάπλαση του παλαιού εργοστασίου της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας (Softex) στον Ελαιώνα και το κτήριο στο οικόπεδο του ΤΕΕ στο Μαρούσι. Επίσης, η ανάπλαση του πρώην εργοστασίου ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη, η οποία μαζί με το Hub 26 και τα νέα γραφεία της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου, (Παρευξείνια Τράπεζα) αποτελεί ένα έργο ευρύτερης ανάπλασης της Δυτικής Πύλης της πόλης.

Επιπλέον, στα νέα έργα της εταιρείας βρίσκεται και το νέο Δικαστικό Μέγαρο του Πειραιά, ένα έργο που αποτελούσε αίτημα της πόλης για πολλά χρόνια και το οποίο θα είναι το πρώτο «πράσινο» δημόσιο κτήριο της χώρας.

Με την ανάπτυξη αυτών των έργων εκτιμάται ότι θα αποδοθούν προς χρήση περίπου 210.000 τ.μ. ακόμα. Λογική, σύνεση, στρατηγική και σωστή διαχείριση Αξίζει να σημειώσουμε ότι η DIMAND έχει αναπτύξει αυτή τη δραστηριότητα σε μία περίοδο προκλήσεων για την αγορά και αντικρουόμενων «μηνυμάτων». Από τη μία πλευρά, η ασάφεια και η αβεβαιότητα στον επενδυτικό χώρο από το 2021, έχει προκαλέσει την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, των υλικών και του κατασκευαστικού κόστους.

Από την άλλη, στην Ελλάδα υπάρχει ένα παράδοξο: Ενώ στις περισσότερες χώρες επικρατεί η επιφύλαξη και η συγκράτηση, στην Ελλάδα – από το 2019 και μετά – υπάρχει ένα διαφορετικό περιβάλλον. Αυτό συμβαίνει κυρίως για δύο λόγους, πρώτον, λόγω της δημοφιλίας της χώρας, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ως προορισμός για διακοπές και για επενδύσεις και δεύτερον λόγω της της σταθερής κυβέρνησης και πολιτικής και της μεταστροφής του οικονομικού κλίματος, αλλά και της απονομής της επενδυτικής βαθμίδας από τους μεγάλους οίκους του εξωτερικού.

Ο συνδυασμός των παραπάνω δεδομένων δημιουργεί εξαιρετικές προοπτικές και ένα ευνοϊκό περιβάλλον για επενδύσεις, το οποίο αναμένεται να διατηρηθεί και να ενισχυθεί. Το φαινόμενο ευκαιρίας που παρατηρείται, δημιουργεί πραγματική αισιοδοξία για τον κλάδο των επενδύσεων και του real estate. Ωστόσο, μέσα σε αυτές τις μεταβλητές συνθήκες που προκαλούν οι διεθνείς προκλήσεις, αυτό που απαιτείται είναι λογική, σύνεση, στρατηγική, σωστή διαχείριση, δυνατότητα προσαρμογής μπροστά σε απρόβλεπτους παράγοντες που προκύπτουν όλο και συχνότερα, όπως η κλιματική κρίση.

Προχωράμε στο μέλλον με αισιοδοξία, λαμβάνοντας υπόψη μας τη βιωσιμότητα, την προνοητικότητα, την επιλεκτικότητα, σε ό,τι αφορά τα έργα στα οποία επενδύουμε. Πιστεύουμε ότι όχι μόνο το 2024, αλλά και οι επόμενες δεκαετίες έχουν προοπτική και για τη χώρα, αλλά και ειδικότερα για τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιούμαστε, πάντοτε με έμφαση στην ευελιξία και τη δυνατότητα προσαρμογής και στην ανθεκτικότητα.

*Ο Δημήτρης Ανδριόπουλος είναι Διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας ανάπτυξης ακινήτων Dimand

Σχετικά Άρθρα