MENU

Αναστολή κινητοποιήσεων και άμεσο διάλογο προτείνει η ΑΒΑΞ στους εργαζόμενους στα έργα του μετρό

Η επίσημη τοποθέτηση της εταιρείας

UPD (13.10) Με σημερινή της ανακοίνωση η εταιρεία ΑΒΑΞ παίρνει θέση για τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων της Γραμμής 4 του Μετρό, τονίζοντας ότι προτεραιότητα είναι η ασφαλής και έγκαιρη παράδοση του έργου.

«H ΑΒΑΞ σέβεται απολύτως και εφαρμόζει κατά γράμμα το ισχύον εργασιακό πλαίσιο που καθορίζεται με βάση την ΣΣΕ που έχει συμφωνηθεί από τα συλλογικά όργανα εργοδοτών και εργαζομένων τον Μάιο του 2022, για όλο τον κατασκευαστικό κλάδο. Παράλληλα, αναμένει την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων των ανωτέρω οργάνων για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης – σε λίγους μήνες από τώρα – τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Η ΑΒΑΞ παραμένει σταθερή στη θέση που διατύπωσε από την πρώτη στιγμή προς τους εργαζόμενους της εταιρίας ότι οι πόρτες του διαλόγου, για την επίλυση ζητημάτων, είναι πάντα ανοιχτές, με την προϋπόθεση ότι θα τερματιστούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις.

Η ΑΒΑΞ τονίζει ότι η ασφαλής και έγκαιρη παράδοση του, τεράστιας κοινωνικής σημασίας, έργου της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας αποτελεί προτεραιότητα για την εταιρία»

Τι έγραφε σήμερα το πρωί (29/5) το energodromio.gr

Ανοιχτή στο διάλογο με τους εργαζομένους στο έργο της Γραμμής 4 του Μετρό δηλώνει η διοίκηση της ΑΒΑΞ, με βασική προϋπόθεση όμως αυτός να μην διεξαχθεί εν μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων.

Αυτό το μήνυμα εκπέμπει η κατασκευαστική εταιρία, έτσι ώστε να μην παραταθεί περαιτέρω η αναστολή των εργασιών που ξεκίνησε από τις 20 Μαΐου με επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες των εργαζομένων στα εργοτάξια Κατεχάκη και Βεΐκου και με αίτημα την αύξηση των αποδοχών τους.

Δεδομένης της παύσης εργασιών, γεννάται ευλόγως το ερώτημα για την εξέλιξη του έργου και το κατά πόσο θα τηρηθεί το αρχικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης και παράδοσης του έργου τον Ιούνιο του 2029.

Από την ΑΒΑΞ αναφέρουν στο energodromio.gr ότι «σε περίπτωση που υπάρξει καθυστέρηση, η εταιρεία είναι σε θέση να την καλύψει. Εξάλλου, η διάνοιξη των σηράγγων προχωρά με ταχύτερο ρυθμό απ’ ότι προβλέπει το χρονοδιάγραμμα του έργου».

Η Γραμμή 4 του Μετρό θα εξυπηρετεί περισσότερους από 350 χιλιάδες πολίτες περνώντας από πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας, όπως Ιλίσια, Ζωγράφου, Καισαριανή, Κολωνάκι, Εξάρχεια, Κυψέλη και Γαλάτσι. Σημειώνεται πως το τμήμα «Άλσος Βεΐκου – Γουδή» της Γραμμής 4 αποτελείται από 15 σταθμούς και σήραγγα διπλής τροχιάς μήκους 12,8 χιλιομέτρων.

Το έργο έχει αναλάβει η εταιρία ΑΒΑΞ σε κοινοπραξία με τις Ghella και Alstom.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που έγινε τον περασμένο Απρίλιο, ο μετροπόντικας «Αθηνά» που ξεκίνησε από τον σταθμό Κατεχάκη έχει ήδη διανοίξει το πρώτο χιλιόμετρο που αποτελεί το 20% της διαδρομής των 5,1 χιλιομέτρων μέχρι τον σταθμό «Ευαγγελισμός». Η εκτίμηση τότε ήταν πώς έως τα μέσα του 2025 ο συγκεκριμένος μετροπόντικας αφού περάσει από Ζωγράφου και Καισαριανή, θα έχει φτάσει στο πάρκο της οδού Ριζάρη.

Ο δεύτερος μετροπόντικας «Νίκη» ακολουθεί αντίθετη πορεία. Ξεκίνησε από τον σταθμό Βεΐκου στο Γαλάτσι και αφού κατασκευάσει 7 χλμ σήραγγας θα συναντήσει τον μετροπόντικα «Αθηνά» στον Ευαγγελισμό. Μία πορεία που θα έχει ολοκληρωθεί στα μέσα του 2026, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις της κατασκευάστριας κοινοπραξίας.

Νέα πρόσωπα στο επόμενο ΔΣ της ΑΒΑΞ

Εν τω μεταξύ, στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της εταιρίας ΑΒΑΞ που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Ιουνίου, πρόκειται να προταθούν δύο νέα πρόσωπα για το επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης.

Σύμφωνα με την εταιρία, τα νέα προτεινόμενα μέλη θα αναβαθμίσουν το επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης της ΑΒΑΞ με την εμπειρία και τις γνώσεις τους.

Πρόκειται για την CFO του ομίλου κ. Αθηνά Ηλιάδη και τον κ. Παύλο Κανελλόπουλο, κορυφαίο στέλεχος της AIG, που προτείνονται να αναλάβουν της θέση του ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλος.

Η Αθηνά Ηλιάδη έχει τα ηνία της Χρηματοοικονομικής Διεύθυνσης του ομίλου ΑΒΑΞ από το 1998 και έχει διατελέσει παλαιότερα μέλος του ΔΣ της εταιρίας. Είναι απόφοιτη του τμήματος Χημικού του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με MBA στο Production Management και κάτοχος των επαγγελματικών τίτλων, Charter Certified Accountant (FCCA), Certified Internal Auditor (CIA), Certified Data Protection Officer (DPO) (TUV AUSTRIA), Certified IFRS (ACCA- ΣΟΕΛ), Certified IFRS (ICAEW).

Ο Παύλος Κανελλόπουλος διετέλεσε Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής και Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της AIG Greece ΑΕ, ενώ τον Φεβρουάριο του 2019 διορίστηκε Σύμβουλος στο Ελληνικό Υποκατάστημα της AIG EUROPE S.A.

Από τον Φεβρουάριο του 2020 είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου στην ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ – ΑΔΑΜΑΝΤΙΑΔΗΣ Συμμετοχών ΑΕ.

Σχετικά Άρθρα