MENU

«Εργαλείο» εξοικονόμησης η αιολική ενέργεια στη Β. Ιρλανδία

Οι ΑΠΕ κάλυψαν το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας το 2023

Η στροφή της Ευρώπης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας είναι δεδομένη και διαρκώς ανανεώνεται. Τρανή απόδειξη αυτής της τάσης τα 17 GW στα οποία έφτασε η ισχύς της αιολικής ενέργειας το 2023 στην ΕΕ.

Μάλιστα, πριν από δυο μέρες η αιολική ισχύς στην χώρα μας ξεπέρασε τα 5 GW, βάσει των στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ). Μεταξύ άλλων, το 2023 αποτελεί το δεύτερο -μετά το 2019- καλύτερο έτος με τις περισσότερες αιολικές εγκαταστάσεις. Η επιτάχυνση της ανάπτυξης οφείλεται στη σταδιακή ολοκλήρωση μεγάλων αιολικών επενδύσεων χάρη στις προσπάθειες των επιχειρήσεων, του επιστημονικού κόσμου και των επαγγελματιών της αιολικής ενέργειας που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Τι έπραξε η Βόρεια Ιρλανδία

Πρόσφατη έκθεση που αναμεταδίδει το renews, αποκαλύπτει ότι οι δαπάνες της Βόρειας Ιρλανδίας για φυσικό αέριο μειώθηκαν κατά 243 εκατομμύρια λίρες λόγω της τοπικής παραγωγής αιολικής ενέργειας το 2023.

Ειδικότερα, η ανάλυση υπογραμμίζει ότι χωρίς την αιολική ενέργεια, η Βόρεια Ιρλανδία θα έπρεπε να δαπανήσει επιπλέον 176 εκατομμύρια λίρες σε φυσικό αέριο, και επιπλέον 68 εκατομμύρια λίρες σε πιστώσεις άνθρακα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σεπτέμβριος του 2023 έδειξε ότι το 47,4% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στη Βόρεια Ιρλανδία παρήχθη από ανανεώσιμες πηγές.

Επενδύσεις και πραγματικότητα

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του RenewableNI, Steven Agnew αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλει η Βόρεια Ιρλανδία για να μειώσει την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα. «Το 2016 συνδέθηκαν στο δίκτυο 400 MW, αλλά μόνο 86 MW μεγάλης κλίμακας έχουν συνδεθεί αυτή τη δεκαετία» είπε.

Στη συνέχεια, περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, αναφορικά με το συγκεκριμένο τομέα, στον οποίο οι σχετικές επενδύσεις έχουν σταματήσει. «Το 82% των παγκόσμιων developers θεωρεί τη Βόρεια Ιρλανδία μη ελκυστική τοποθεσία επένδυσης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πάνω από 350 δισεκατομμύρια δολάρια κεφαλαίου διοχετεύθηκαν σε επενδύσεις σε υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε όλο τον κόσμο το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους, ωστόσο η Βόρεια Ιρλανδία δεν έχει προσελκύσει σχεδόν τίποτα».

Σχετικά Άρθρα