MENU

Ποιότητα και μέγεθος έργων, το συγκριτικό πλεονέκτημα της Noval Property

Το τριήμερο 29 – 31 Μαΐου οι δημόσιες εγγραφές για την άντληση 43 εκατ. ευρώ και την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο

Imperium σε σύγχρονα πράσινα έργα ακίνητης περιουσίας διαθέτει η Noval Property, θυγατρική του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, η οποία διενεργεί στο διάστημα 29 – 31 Μαΐου δημόσια εγγραφή για την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο.

Πέραν αυτού, διατηρεί χαρτοφυλάκιο 60 ακινήτων νέας γενιάς που αναμένεται να αποδίδουν σε βάθος χρόνου, καθώς η εταιρεία έχει ήδη αποδείξει πως η στρατηγική καθετοποίησης (ακίνητο – development – εκμετάλλευση) έχει αποδώσει καρπούς.

Η εταιρεία ως γνωστόν σκοπεύει να αντλήσει κεφάλαια ύψους 43 εκατ. ευρώ περίπου από την έκδοση 17.388.025 νέων μετοχών, πέραν της μετατροπής του ομολογιακού δανείου της EBRD σε μετοχές (10,5 εκατ. ευρώ), κατοχυρώνοντας επαρκή κεφάλαια μαζί με τα διαθέσιμα 75 εκατ. ευρώ του ταμείου της για την εξυπηρέτηση του επενδυτικού της προγράμματος.

Η δεύτερη μεγαλύτερη ΑΕΕΑΠ της ελληνικής αγοράς αναμένεται να έχει διασπορά στα όρια των απαιτήσεων της νομοθεσίας (15,6%). Έχει επίσης ήδη ανακοινώσει πως θα διανείμει μέρισμα χρήσης για το 2023 και στους νέους μετόχους.

Υπενθυμίζεται πως η Noval Property υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα 340 εκατ. ευρώ έως το 2030 για την ανάπτυξη μιας σειράς νέων projects που σήμερα αντιπροσωπεύουν το 25% του Net Asset Value του χαρτοφυλακίου της και τα οποία πρόκειται στο μέλλον να προσφέρουν υπεραξίες αλλά και έσοδα.

Από τα αντληθέντα κεφάλαια της δημόσιας προσφοράς το 82% θα κατευθυνθεί στην υποστήριξη του υφιστάμενου επενδυτικού σχεδίου, ενώ το υπόλοιπο 18% σε νέες αναπτύξεις.

Έργα σε εξέλιξη

Σε ότι αφορά τα υφιστάμενα έργα του χαρτοφυλακίου της AEEAΠ, ήδη η συνεπένδυση με την Brook Lane για την ανάπτυξη κτιρίου γραφείων στο ακίνητο της Kodak στο Μαρούσι έχει κατά το ήμισυ μισθωθεί. Επιπλέον, το οικιστικό ακίνητο που αναπτύσσει η εταιρεία στο Μετς, έχει επίσης μπει στη φάση εμπορευματοποίησης, καθώς έχει ήδη μισθωθεί ο τελευταίος όροφος του κτιρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η μεγαλύτερη επένδυση που προωθεί η εταιρεία αυτή την στιγμή, ύψους 169 εκατ. ευρώ, αφορά στο μικτό project με γραφεία, κατοικίες, αθλητικές εγκαταστάσεις και πολυχώρους πολιτισμού στις παλιές βιομηχανικές εγκαταστάσεις του ομίλου Viohalco στην Πειραιώς, επιφάνειας 106.000 τ.μ.

Για το συγκεκριμένο έργο ολοκληρώνονται οι αδειοδοτήσεις, ενώ στόχος είναι η ολοκλήρωση της κατασκευής το 2028.

Το 2025 αναμένεται να ολοκληρωθεί το νέο γραφειακό συγκρότημα 61.500 τ.μ. που αναπτύσσει η εταιρεία στο Μαρούσι, στην οδό Χειμάρρας στο πρώην ακίνητο της Kodak από κοινού με την επενδυτική BrookLane. Πρόκειται για κτίρια με πιστοποίηση LEED Gold.

Μέσα στο 2024 αναμένεται η ολοκλήρωση του συγκροτήματος γραφείων και κατοικιών στο Μετς επένδυση της τάξης των 10 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία επενδύει επίσης σε νέο γραφειακό συγκρότημα, 20.800 τ.μ. με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024 επίσης στο Μαρούσι, ενώ το 2025 εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί η ανακατασκευή του έτερου κτιρίου γραφείων που έχει αγοράσει η Noval Property επί της Λ. Κηφισίας στο Μαρούσι.

Τέλος, η εταιρεία παρέδωσε τον περασμένο Ιανουάριο το νέο κέντρο logistics στη Μάνδρα, επιφάνειας 9.800 τ.μ., επένδυση ύψους 7,9 εκατ. ευρώ.

Σχετικά Άρθρα