MENU

Εκκρεμεί η καταβολή 40 εκατ. ευρώ στη βιομηχανία – Επιστολή ΕΒΙΚΕΝ προς ΥΠΕΝ

Σημαντική καθυστέρηση στην έκδοση Υπουργικής απόφασης

Την καθυστέρηση έκδοσης Υπουργικής Απόφασης για την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Προσωρινού Πλαισίου Κρίσης και Μετάβασης (Temporary Crisis and Transition Framework – TCTF), δηλαδή του μηχανισμού που επιδοτεί επιλέξιμες βιομηχανίες μέσω ενός προσωρινού και έκτακτου πλαισίου κρατικών ενισχύσεων, αναδεικνύει σε πρόσφατη επιστολή της η ΕΒΙΚΕΝ ( Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας) προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ.

Ο μηχανισμός κρατικής ενίσχυσης (SA 107915) για τις βιομηχανίες που κατατάσσονται στο Annex I του TCTF, σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ, βρίσκεται σε εφαρμογή ήδη από τις 19/12/2023. Όπως αναφέρει η Ένωση στην επιστολή, «οι βιομηχανίες αυτές δικαιούνται ποσού επιδότησης, που υπολογίζεται βάσει μαθηματικού τύπου που λαμβάνει υπόψη τη διαφορά του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας την επιλέξιμη περίοδο από 1.4.2023- 30.6.2024 με το κόστος ενέργειας κατά την περίοδο αναφοράς, ήτοι το 2021, προσαυξημένη κατά 50%, εφόσον επιπλέον πληρούνται συγκεκριμένα αυστηρά κριτήρια. Το εν λόγω μέτρο όχι μόνο έχει ήδη εφαρμοστεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και εκταμιευτεί τα αντίστοιχα ποσά».

Στο κείμενο της επιστολής η ΕΒΙΚΕΝ επισημαίνει ότι ο ΔΑΠΕΕΠ ορίζεται ως ο υπεύθυνος διαχειριστής του μέτρου (παράγραφος 10 της εγκριτικής), ο οποίος πρέπει να κατασκευάσει την πλατφόρμα για την καταχώρηση των αιτούμενων στοιχείων, να ελέγξει την εγκυρότητα τους και να κάνει την εκκαθάριση.

«Είναι προφανές ότι ο ΔΑΠΕΕΠ δεν έχει ξεκινήσει να κατασκευάζει την πλατφόρμα, καθώς δεν έχει λάβει επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο για το νέο αυτό μηχανισμό. Η καταχώρηση των στοιχείων πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 31.7.2024 (παράγραφος 31), η δε πληρωμή της αποζημίωσης πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 30.9.2024 το αργότερο (παράγραφος 13)».

Η Ένωση επίσης υπογραμμίζει πως λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί η ΥΑ, βάσει των ανωτέρω είναι προφανές ότι οι αναγραφόμενες ημερομηνίες στην εγκριτική είναι πολύ δύσκολο να τηρηθούν.

«Το γεγονός, ότι η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (ΑΠΑ) κάθε επιλέξιμης βιομηχανίας για την επιλέξιμη περίοδο (2023) αφενός πρέπει να είναι μικρότερη του 40% της ΑΠΑ της στην περίοδο αναφοράς (2021), αφετέρου η ΑΠΑ της στην ίδια περίοδο συνυπολογίζοντας την ενίσχυση πρέπει σωρευτικά να είναι μικρότερη του 70% της ΑΠΑ στην περίοδο αναφοράς 2021, έχει σαν αποτέλεσμα οι βιομηχανίες οι οποίες τελικά θα λάβουν την ενίσχυση να είναι πολύ λίγες».

Αναφέρεται επίσης ότι οι βιομηχανίες αυτές, αφού ικανοποιούν αυτά τα κριτήρια ως προς τα οικονομικά τους αποτελέσματα, είναι προφανές ότι έχουν πραγματικά ανάγκη της ενίσχυσης αυτής για να ξεπεράσουν τις αρνητικές επιπτώσεις, που είχαν για αυτές οι υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά της χώρας μας το 2023 (χαλυβουργίες).

«Είναι προφανές ότι για την περίοδο από 1.2.2024-30.6.2024 οπότε και οι τιμές στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά είναι μειωμένες το υπολογιζόμενο ποσό προς ενίσχυση θα είναι μηδενικό. Το ποσό της ενίσχυσης θα προέλθει από τον κρατικό προϋπολογισμό (παράγραφος 12). Επίσης λαμβάνοντας υπόψη ότι το ποσό της ενίσχυσης υπολογίζεται για το 70% της κατανάλωσης στην αντίστοιχη περίοδο αναφοράς και επιπλέον ότι μειώνεται κατά 20%, γίνεται αντιληπτό ότι το τελικό ποσό της ενίσχυσης δεν θα ξεπεράσει τα 40εκ € ως προς τα 150 εκ € που έχουν εγκριθεί.

Εξ αυτού συνάγουμε ότι η επίπτωση στον κρατικό προϋπολογισμό θα είναι μικρή, ενώ τα ποσά της επιδότησης, παρότι είναι μικρά, είναι πολύ σημαντικά για τις λίγες βιομηχανίες που τα δικαιούνται και τα οποία έλαβαν υπόψη τους στις τιμές πώλησης των προϊόντων τους το 2023».

Λαμβάνοντας δε υπόψη ότι τα ποσά, που τελικά θα δοθούν στο πλαίσιο του μηχανισμού της Αντιστάθμισης είναι μειωμένα κατά 40% ως προς τα ποσά που δικαιούνται οι εν λόγω βιομηχανίες, είναι προφανές το πόσο σημαντικό είναι για τις βιομηχανίες, που είναι επιλέξιμες και για το μηχανισμό TCTF, να λάβουν αυτήν την ενίσχυση.

«Βάσει των ανωτέρω θεωρούμε ότι πρέπει να επισπευστεί η έκδοση της ΥΑ για την υλοποίηση του εν λόγω μηχανισμού επιδότησης στο πλαίσιο του ΤCTF σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που καθορίζεται στην εγκριτική απόφαση της Επιτροπής», καταλήγει η ΕΒΙΚΕΝ στο κείμενο της επιστολής.

Σχετικά Άρθρα