MENU

Πέρασε η νομοθεσία Net Zero Industry – Τι φέρνει στον επενδυτικό κλάδο

Προβλεψιμότητα, βεβαιότητα, ανθεκτικότητα και κυβερνοασφάλεια στο επίκεντρο

Εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο κανονισμός για τη βιομηχανία μηδενικών καθαρών εκπομπών, έτσι ώστε η Ευρώπη να ενισχύσει τις εγχώριες παραγωγικές ικανότητές της στον τομέα των βασικών καθαρών τεχνολογιών.

Ο κανονισμός στοχεύει να ενισχύσει τη βιομηχανική ανάπτυξη τεχνολογιών καθαρού μηδενισμού που απαιτούνται για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της ΕΕ, χρησιμοποιώντας τη δύναμη της ενιαίας αγοράς για να ενισχύσει τη θέση της Ευρώπης ως ηγέτη στις βιομηχανικές πράσινες τεχνολογίες.

Η νομοθεσία Net Zero Industry θα δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για επενδύσεις σε πράσινες τεχνολογίες με:

  • απλούστευση της διαδικασίας αδειοδότησης για στρατηγικά έργα
  • ενίσχυση των δεξιοτήτων του ευρωπαϊκού εργατικού δυναμικού σε αυτούς τους τομείς
  • δημιουργία πλατφόρμας για τον συντονισμό της δράσης της ΕΕ στον τομέα αυτό

Για να καταστεί η ΕΕ πρωτοπόρος στον τομέα της καθαρής τεχνολογίας, η NZIA καθορίζει δείκτη αναφοράς για την παραγωγική ικανότητα στρατηγικών τεχνολογιών μηδενικών καθαρών εκπομπών, ώστε να καλυφθεί τουλάχιστον το 40 % των ετήσιων αναγκών ανάπτυξης της ΕΕ έως το 2030.

Ο δείκτης αναφοράς παρέχει προβλεψιμότητα, βεβαιότητα και μακροπρόθεσμα μηνύματα στους κατασκευαστές και τους επενδυτές και επιτρέπει την παρακολούθηση της προόδου. Για τη στήριξη έργων δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα και την αύξηση της διαθεσιμότητας τόπων αποθήκευσης CO2 στην Ευρώπη, η NZIA θέτει επίσης ως στόχο 50 εκατ. τόνους ετήσιας ικανότητας έγχυσης σε τόπους αποθήκευσης CO2 σε γεωλογικούς σχηματισμούς της ΕΕ έως το 2030.

Εκτός από τον καθορισμό στόχων, ο νέος κανονισμός βελτιώνει τις προϋποθέσεις για επενδύσεις σε τεχνολογίες μηδενικών καθαρών εκπομπών μέσω της απλούστευσης και της επιτάχυνσης των διαδικασιών αδειοδότησης, της μείωσης του διοικητικού φόρτου και της διευκόλυνσης της πρόσβασης στις αγορές. Οι δημόσιες αρχές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τη βιωσιμότητα, την ανθεκτικότητα, την κυβερνοασφάλεια και άλλα ποιοτικά κριτήρια στις διαδικασίες σύναψης συμβάσεων για καθαρές τεχνολογίες και τις δημοπρασίες για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Τα κράτη μέλη θα είναι σε θέση να στηρίξουν ένα σύνολο τεχνολογιών μηδενικών καθαρών εκπομπών, όπως τα ηλιακά φωτοβολταϊκά, η αιολική ενέργεια, οι αντλίες θερμότητας, οι πυρηνικές τεχνολογίες, οι τεχνολογίες υδρογόνου, οι μπαταρίες και οι τεχνολογίες δικτύου, θεσπίζοντας «στρατηγικά έργα» που θα επωφελούνται από καθεστώς προτεραιότητας σε εθνικό επίπεδο, συντομότερα χρονοδιαγράμματα αδειοδότησης και εξορθολογισμένες διαδικασίες.

Σχετικά Άρθρα