MENU

Υποχώρησαν οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Απρίλιο

Ανοδική πορεία για τιμές και επιτόκια

Οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών μειώθηκαν κατά 4,7% τον Απρίλιο, στις ΗΠΑ, σε σύγκριση με τον Μάρτιο και περισσότερο κατά 7,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Εθνικής Ένωσης Κατασκευαστών Κατοικιών (NAHB)

Τα υψηλότερα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων αποτελεί τον κορυφαίο παράγοντα γι αυτή την εξέλιξη. Η μηνιαία καταγραφή βασίζεται σε υπογεγραμμένα συμβόλαια, οπότε αντικατοπτρίζει τους ανθρώπους που έκαναν αγορές κατά τη διάρκεια του μήνα και υπέγραψαν συμφωνίες με βάση τα τρέχοντα επιτόκια.

Το μέσο επιτόκιο για το 30ετές σταθερό στεγαστικό δάνειο βρισκόταν στο υψηλό 6% στα τέλη Μαρτίου, αλλά στη συνέχεια εκτινάχθηκε στο 7,5% κατά τη διάρκεια του Απριλίου, μειώνοντας την οικονομική προσιτότητα.

Επιπροσθέτως, η μέση τιμή ενός νέου σπιτιού, στις ΗΠΑ, που πωλήθηκε τον Απρίλιο διαμορφώθηκε στα 433.500 δολ, 4% υψηλότερη από ό,τι τον Απρίλιο του 2023. Μέρος αυτού οφείλεται στο μείγμα των κατοικιών που πωλούνται, οι τιμές των οποίων κινούνται σε υψηλά επίπεδα.

Αυτοί οι αγοραστές δεν επηρεάζονται τόσο πολύ από τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων, καθώς συχνά χρησιμοποιούν μετρητά.

Οι κατασκευαστές αναφέρουν ότι δεν μπορούν να μειώσουν τις τιμές λόγω του υψηλού κόστους γης, εργασίας και υλικών. Οι D.R. Horton και Toll Brothers ανέφεραν ισχυρά κέρδη στα τελευταία τρίμηνα, ξεπερνώντας τις προσδοκίες, επικαλούμενες αυξανόμενη ζήτηση λόγω της χαμηλής προσφοράς στην αγορά μεταπώλησης.

Το πρώτο τρίμηνο του 2024, χρειαζόταν το 38% του μέσου εισοδήματος ενός νοικοκυριού σε εθνικό επίπεδο για να πληρωθεί η δόση του στεγαστικού δανείου για μια νέα μονοκατοικία με μέση τιμή, σύμφωνα με ένα νέο δείκτη που παρουσίασαν η Εθνική Ένωση Κατασκευαστών Κατοικιών και η Wells Fargo.

Οι οικογένειες χαμηλού εισοδήματος, τις οποίες ορίζει ως εκείνες που κερδίζουν μόλις το 50% του μέσου εισοδήματος της περιοχής, θα πρέπει να δαπανήσουν το 77% των εισοδημάτων τους για να πληρώσουν το ίδιο νέο σπίτι.

Οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται τόσο για τα νέα όσο και για τα υφιστάμενα σπίτια λόγω της έλλειψης προσφοράς. Υπάρχουν πολύ λίγα διαθέσιμα προς πώληση. Ενώ ο αριθμός των νεόδμητων κατοικιών συνεχίζει να αυξάνεται, κατά 12% σε ετήσια βάση, οι νέες κατοικίες έχουν υψηλές τιμές και είναι εκτός της εμβέλειας των αγοραστών με χαμηλότερο εισόδημα.

«Με μια εθνική έλλειψη περίπου 1,5 εκατομμυρίου κατοικιών, οι προκλήσεις για την οικονομική προσιτότητα των κατοικιών παραμένουν», δήλωσε ο κ. Robert Dietz, επικεφαλής οικονομολόγος της NAHB.

«Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης πρέπει να θεσπίσουν αλλαγές που θα επιτρέψουν στους κατασκευαστές να οικοδομήσουν περισσότερες κατοικίες, όπως η επιτάχυνση των χρόνων έγκρισης αδειών, η παροχή πόρων για την κατάρτιση εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού και ο καθορισμός των αλυσίδων εφοδιασμού οικοδομικών υλικών», προσθέτει.

Σχετικά Άρθρα