MENU

Νέες επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ σε ξενοδοχεία και logistics στην Ελλάδα δρομολογεί το αμερικανικό fund HIG

Το σχέδιο για τη μετατροπή των 291 στρεμμάτων της Ελληνικής Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο

Επέκταση του επενδυτικού του ορίζοντα στην ελληνική αγορά τουλάχιστον έως το 2029 έχει εξασφαλίσει ο εγχώριος βραχίονας επενδύσεων του αμερικανικού fund HIG, το οποίο από τα distressed assets (προβληματικές και κόκκινα δάνεια) έχει τοποθετήσεις σε ακίνητα (ξενοδοχεία και logistics) που εξ ορισμού απαιτούν μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα αποεπένδυσης έως ότου ωριμάσουν.

Στην παρούσα φάση η HIG μέσω δύο φορέων (ELLA Resorts και Streem Global) για τους παραπάνω κλάδους ακινήτων προγραμματίζει επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ, ενώ αθροιστικά έχει τοποθετήσει 1,5 δις. ευρώ από το 2011 για διάφορα assets, σε κάποια εκ των οποίων έχει αποεπενδύσει.

Στην παρούσα φάση, οι αποδόσεις των επενδύσεων της (yields) κυμαίνονται μεταξύ 15% – 17% και από τους δύο κλάδους. Η διοίκηση του fund παραδέχθηκε σε συνέντευξη τύπου ότι κάποια στιγμή θα ολοκληρώσει τον κύκλο τοποθετήσεων, σημειώνοντας ωστόσο ότι διαρκώς επεκτείνονται οι δραστηριότητες ενώ δημιουργούνται νέες ευκαιρίες.

Ειδικότερα, στον κλάδο των logistics εκτός από εξαγορές εταιρειών που παρέχουν υπηρεσίες η HIG προχωρά στη μετατροπή του οικοπέδου 291 στρεμμάτων της Ελληνικής Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο σε πρότυπο κέντρο διεθνών μεταφορών και αποθήκευσης (μέσω τραίνου, πλοίου, φορτηγών – trimodal). Ο προϋπολογισμός της επένδυσης είναι 300 εκατ. ευρώ.

Ενίσχυση παρουσίας στον εγχώριο ξενοδοχειακό τομέα, επέκταση σε Ιταλία – Ισπανία

Στον κλάδο των ξενοδοχείων, τα πρώτα ξενοδοχεία που μπήκαν υπό την ομπρέλα της Ella Resorts είναι δύο μονάδες 5 αστέρων στη Ρόδο (Elissa Lifestyle Beach Resort και Helea Lifestyle Beach Resort – Τουριστικές Επιχειρήσεις Νότου ΑΕ, πρώην Aldemar Ρόδου).

Πραγματοποιήθηκε πλήρης ανακαίνιση των εν λόγω ξενοδοχειακών μονάδων, δυναμικότητάς 835 δωματίων από 760 προηγουμένως (2.500 κλίνες). Η συνολική επένδυση μέχρι σήμερα είναι 100 εκατ. ευρώ, ενώ οι 350 θέσεις εργασίας μετά την ανακαίνιση των ξενοδοχείων αυξήθηκαν σε 600.

Στα Ella Resorts συνολικά έχουν ενταχθεί οκτώ ξενοδοχειακές μονάδες. Εκτός από τις δύο προαναφερόμενες στη Ρόδο, διαθέτει επίσης τέσσερις σε Κέρκυρα και από μία σε Κρήτη και Αθήνα, με αθροιστική δυναμικότητα περίπου 3.000 δωματίων.

Στόχος της HIG για την εντός Ελλάδος δραστηριότητά της είναι τα 6.000 δωμάτια, ενώ ευρύτερα στη Μεσόγειο (ερευνά τις αγορές της Ισπανίας και της Ιταλίας) τα 10.000 δωμάτια.

Ο όμιλος έχει εξετάσει την πιθανότητα εισόδου σε ενεργειακές επενδύσεις (ΑΠΕ), σε αγροτικά έργα και σε ΣΔΙΤ, αναφέροντας πως προς το παρόν παραμένουν εκτός ραντάρ λόγω του ασαφούς πλαισίου και της πολυπλοκότητας.

Παρόλα αυτά, έχει λάβει το φάκελο για το έργο ΣΔΙΤ της μετεγκατάστασης των μεταφορικών εταιρειών από τον Ελαιώνα στη Φυλή.

Σημειώνεται ότι μέσω των δύο επιχειρηματικών «οχημάτων», των Ella Resorts στον ξενοδοχειακό τομέα και της Streem Global στον κλάδο των logistics, η HIG συγκαταλέγεται στην πρώτη τριάδα των πλέον ενεργών ξένων επενδυτών στην Ελλάδα.

Απασχολεί, συνολικά, περίπου 5.000 εργαζομένους, δημιουργώντας σημαντικό αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία.

Σχετικά Άρθρα