MENU

Στην ΤΕΡΝΑ το μεγάλο έργο επεξεργασίας των απορριμμάτων της Θεσσαλονίκης

Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στο ποσό των 242 εκατ. ευρώ

Την κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων στην Θεσσαλονίκη αναλαμβάνει η ΤΕΡΝΑ, μετά τη σχετική απόφαση του αναθέτοντα του διαγωνισμού (Φο.Δ.Σ.Α. Κεντρικής Μακεδονίας) που κατακύρωσε το έργο στην εταιρεία μετά την ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας.

Συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων προαίρεσης και του ΦΠΑ, ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 242 εκατ. ευρώ περίπου.

Η διαγωνιζόμενη σύμπραξη εταιριών ΤΕΡΝΑ – ΗΛΙΟΧΩΡΑ, η οποία τελικώς αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος, προσέφερε μέσο ποσοστό έκπτωσης 3,63% για το πρώτο σκέλος του έργου που αφορά στη μελέτη – κατασκευή του και ποσοστό έκπτωσης 10,62% για το δεύτερο σκέλος που αφορά στη λειτουργία του.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του αναθέτοντα η κοινοπραξία επικράτησε με προσφορά που ανέρχεται σε 86,4 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ (107,14 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ και προαιρέσεις) για το συνολικό έργο και υπηρεσία.

Επισημαίνεται πως το έργο διεκδίκησε επίσης η κοινοπραξία Ηλέκτωρ (όμιλος Ελλάκτωρ) – Μεσόγειος, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να αναδειχθεί ανάδοχος.

Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Ανατολικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα κατασκευαστεί στη θέση «Άγιος Αντώνιος» εντός των διοικητικών ορίων της Δημοτικής Ενότητας Βασιλικών του Δήμου Θέρμης της Π.Ε. Θεσσαλονίκης. Βρίσκεται μεταξύ των οικισμών Κάτω Σχολαρίου και Αγίου Αντωνίου.

Επεξεργασία 150.200 τόνων αποβλήτων

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή της εν λόγω μονάδας, η οποία θα επεξεργάζεται 150.200 tn/a, εκ των οποίων:

  • 128.200 tn/a σύμμεικτων αποβλήτων. Θα επεξεργάζεται το 36% των παραγόμενων σύμμεικτων απορριμμάτων της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, τα σύμμεικτα απορρίμματα της Π.Ε. Χαλκιδικής, τα υπολείμματα των ΚΔΑΥ Π.Ε. Χαλκιδικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης (15% έκαστο), τα υπολείμματα των μονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων των Π.Ε. Χαλκιδικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης (10% έκαστο)
  • 22.000 tn/a προδιαλεγμένων αποβλήτων (1η ΜΕΒΑ Αν. Τομέα Π.Ε. Θεσσαλονίκης).

Η εν λόγω ΜΕΒΑ θα εξυπηρετεί τον Δήμο Θέρμης και το 65% του Δήμου Θεσσαλονίκης. Περιλαμβάνει όλες τις αναγκαίες υποδομές και την προμήθεια κινητού εξοπλισμού.

Στόχος της εγκατάστασης είναι η εφαρμογή τεχνικών που συνδυάζουν τη μηχανική επεξεργασία (διαλογή), προκειμένου να ανακτηθούν ανακυκλώσιμα υλικά, με τη βιολογική επεξεργασία (αερόβια) των οργανικών που διαχωρίζονται από τα αστικά απόβλητα προκειμένου ανάλογα με το είδος βιολογικής επεξεργασίας να παραχθεί κομπόστ τύπου Α και δευτερογενές καύσιμο.

Η ΜΕΑ περιλαμβάνει διακριτή γραμμή επεξεργασίας προδιαλεγμένων οργανικών αστικών αποβλήτων και από τη βιολογική επεξεργασία αυτών παράγει κομπόστ υψηλής ποιότητας.

Επισημαίνεται πως ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαθέτει σημαντική εμπειρία από την ανάπτυξη και διαχείριση έργων επεξεργασίας απορριμμάτων, καθώς έχει αναλάβει και λειτουργεί ήδη ανάλογες μονάδες στην Πελοπόννησο και την Ήπειρο.

Σχετικά Άρθρα