MENU

Κάτω από 50% το μερίδιο της ΔΕΗ τον Απρίλιο

Η μείωση της συνολικής ζήτησης εντοπίζεται στους οικιακούς καταναλωτές και τις επιχειρήσεις

Στο 49,09% υποχώρησε το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική αγορά τον Απρίλιο -από 50,51% το Μάρτιο- σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο του ΑΔΜΗΕ. Η μείωση αυτή έφερε για πρώτη φορά την Επιχείρηση κάτω από το ποσοστό του 50%, όπως προβλέπει και η σχετική ευρωπαϊκή υπόδειξη, στο πλαίσιο του περιορισμού της δεσπόζουσας θέσης που κατέχει στην αγορά.

Η Protergia ακολούθησε στη δεύτερη θέση, με ποσοστό 16,54%, στο οποίο αν προσμετρηθεί και το μερίδιο της Volterra, την οποία εξαγόρασε το προηγούμενο διάστημα ο Όμιλος Mytilineos, αυτό αγγίζει το 18,47%. Η ΗΡΩΝ κατέλαβε την τρίτη θέση με 12,46%.

Υποχώρηση της ζήτησης για τρίτο συνεχόμενο μήνα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του δελτίου, τον Απρίλιο η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας κατέγραψε μείωση 3,08% συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2023. Με εξαίρεση το Ιανουάριο του 2024, οπότε η ζήτηση σημείωσε άνοδο 4,5%, όλοι οι υπόλοιποι μήνες μέχρι και τον Απρίλιο, ακολουθούν ήπια πτωτική τάση.

Πιο συγκεκριμένα, η ζήτηση ανήλθε σε 3.465 GWh, με την εγχώρια παραγωγή να καλύπτει το σύνολο των αναγκών, και τη χώρα να εμφανίζει εξαγωγικό ισοζύγιο, σε επίπεδο διεθνών διασυνδέσεων.

Δεδομένου ότι η βιομηχανία -δηλαδή οι καταναλωτές υψηλής τάσης- καταγράφει αύξηση της ζήτησης όλη τη χρονιά, η μείωση της συνολικής ζήτησης εντοπίζεται στους οικιακούς καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.

Η μείωση της ζήτησης σε αυτή τη μερίδα καταναλωτών αποδίδεται αφενός στην παγίωση πρακτικών εξοικονόμησης που υιοθετήθηκαν αρχικά κατά την ενεργειακή κρίση και αφετέρου σε παρεμβάσεις ενεργειακών αναβαθμίσεων στον κτηριακό τομέα, γεγονός που βελτιώνει την αποδοτικότητα και οδηγεί σε χαμηλότερες καταναλώσεις.

Πράσινο ενεργειακό μείγμα

Για έναν ακόμη μήνα το μείγμα ηλεκτροπαραγωγής ήταν κατά βάση «πράσινο». Η συμμετοχή των ΑΠΕ που είναι συνδεδεμένες στο σύστημα μεταφοράς άγγιξε το 31,6% και το 25,6% το ποσοστό των ανανεώσιμων μονάδων που είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο διανομής, διαμορφώνοντας το συνολικό τους μερίδιο στο 57,2%.

Αν συνυπολογιστούν και τα υδροηλεκτρικά που συμμετείχαν στο μείγμα με ποσοστό 6,7%, η «καθαρή» ενέργεια -χωρίς εκπομπές ρύπων- τον Απρίλιο ανήλθε σε 63,9%. Αναφορικά με τη θερμική παραγωγή, το μερίδιο του φυσικού αερίου διαμορφώθηκε στο 30,5% και του λιγνίτη σε μόλις 5,5%.

Σχετικά Άρθρα