MENU

Σε επίπεδα ρεκόρ οι τιμές κατοικιών τον Απρίλιο στις ΗΠΑ

Αύξηση της μέσης τιμής 5.7% στα 407.600 δολ

Η μέση τιμή ενός υφιστάμενου σπιτιού ενισχύθηκε κατά 5,7% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο στα 407.600 δολ., αυξάνοντας την πίεση στους υποψήφιους ιδιοκτήτες κατοικιών που ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα από τα υψηλά επιτόκια.

Σύμφωνα με την NAR, αυτός είναι ο δέκατος διαδοχικός μήνας ανόδου, σε ετήσια βάση, με τα επίπεδα στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών.

Οι τιμές αυξήθηκαν παρά τον σχετικά αμετάβλητο συνολικό αριθμό πωλήσεων υφιστάμενων κατοικιών τον Απρίλιο, 4,14 εκατομμύρια.

«Οι πωλήσεις κατοικιών μεταβλήθηκαν ελάχιστα συνολικά, αλλά η αγορά των ανώτερων κατηγοριών παρουσιάζει ένα σημαντικό κέρδος λόγω της μεγαλύτερης προσφοράς που παρατηρείται στην αγορά», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του NAR κ. Lawrence Yun.

Το πλεονάζον απόθεμα δε συμβάλει στην τόνωση της της υποτονικής αγοράς ακινήτων, καθώς τόσο οι αγοραστές όσο και οι πωλητές αποθαρρύνονται από τα υψηλότερα επιτόκια υποθηκών και τις τιμές των ακινήτων. Με πολύ λίγες εξαιρέσεις, συνολικά, η προσιτότητα των κατοικιών έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από την εποχή της πανδημίας.

Η NAR διαπίστωσε, επίσης, ότι οι τιμές μειώθηκαν σε 15 από τις 221 αγορές των Ηνωμένων Πολιτειών το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ιδίως σε πόλεις σε όλη τη Φλόριντα και το Τέξας που κάποτε θεωρούνταν hotspots για την αγορά κατοικιών.

Τα καλά νέα είναι ότι οι αγοραστές σε αυτές τις αγορές που εξακολουθούν που για την αγορά ενός σπιτιού απαιτούνται υψηλά ποσά, επωφελούνται από τις χαμηλότερες τιμές, τον μειωμένο ανταγωνισμό και τις αυξημένες επιλογές αποθεμάτων.

Δύο ταχύτητες στην αγορά ακινήτων

Ανάλογα με το πού ζείτε στις ΗΠΑ, η αγορά κατοικίας έχει γίνει είτε ελάχιστα πιο εύκολη είτε πολύ πιο δύσκολη το τελευταίο έτος.

Στο Όστιν, όπου οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν κατά 0,3% το πρώτο τρίμηνο του 2024, η μεσίτρια ακινήτων κ. Nicole Marburger δήλωσε η αγορά ακινήτων της πόλης μετατοπίζεται υπέρ των αγοραστών κατοικιών.

«Οι πωλητές που περιμένουν την κορύφωση των τιμών, μπορεί δυστυχώς να διαπιστώσουν ότι, αν το ακίνητό τους δεν ξεχωρίζει πραγματικά, η σημερινή πραγματικότητα δεν ευθυγραμμίζεται με τις φιλοδοξίες τους», ανέφερε η ιδρύτρια και ιδιοκτήτρια της Legacy Real Estate Group at Compass με έδρα το Όστιν.

Η Marburger τόνισε ότι πρόσφατα συνεργάστηκε με έναν πελάτη που αγόρασε ένα σπίτι, με αρχική τιμή 1,25 εκατ. δολ., για μόλις 850.000 δολ. Η αγορά έγινε μάλιστα με παραχώρηση, κατά την οποία ο πωλητής του σπιτιού παρέχει στον αγοραστή επιπλέον κίνητρα, όπως κεφάλαια για επισκευές στο σπίτι ή μείωση του επιτοκίου υποθήκης.

Ωστόσο, πόλεις όπως το Όστιν αποτελούν εξαίρεση σε μια κατά τα άλλα δύσκολη αγορά ακινήτων. Στις περισσότερες μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ, το υψηλότερο κόστος στέγασης έχει καταστήσει τη μίσθωση πιο προσιτή από την αγορά – με τους ιδιοκτήτες να αναδεικνύονται σε μεγάλους κερδισμένους.

Παρόλα αυτά, πολλοί Αμερικανοί είναι αποφασισμένοι να γίνουν ιδιοκτήτες σπιτιού, με κάποιους, μάλιστα, να τολμούν να ακολουθήσουν αντισυμβατικά μονοπάτια για να επιτύχουν τον στόχο τους.

Για παράδειγμα οι Greer Gagnier και Kyle Verma, οι οποίοι μετά από δύο χρόνια αναζήτησης ενός προσιτού σπιτιού, στο Pawtuxet του Rhode Island, αγόρασαν ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι.

«Ψάξαμε, κάναμε προσφορά σε πιθανώς έξι ή επτά σπίτια, τα χάσαμε όλα από αγοραστές με μετρητά – ή προσφορές που δεν μπορούσαμε να υποστηρίξουμε», δήλωσαν.

Σύμφωνα με το Realtor.com, η μέση τιμή καταχώρισης για σπίτια στην περιοχή Pawtuxet του Providence αυξήθηκε, από 512.000 δολ. τον Αύγουστο του 2021, σε 684.500 δολάρια τον Μάιο του 2024.

Το ζευγάρι βρήκε αυτό που αποκαλούν «το χειρότερο σπίτι στην καλύτερη γειτονιά». Τον Ιανουάριο, η χαμηλή προσφορά τους στα 300.000 δολάρια για το “ετοιμόρροπο” σπίτι των 1.500 τετραγωνικών μέτρων έγινε δεκτή. Σχεδιάζουν να το ανακαινίσουν με την πάροδο του χρόνου.

Το μέγεθος ήταν τέλειο για αυτό που χρειαζόμαστε, ένα σπίτι για αγοραστές πρώτη φορά”, δήλωσε ο Gagnier.

Η αναμονή για την αγορά ενός σπιτιού μπορεί να είναι λάθος. Πολλοί δυνητικοί αγοραστές κατοικιών απλά περιμένουν να πέσουν τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων πριν δοκιμάσουν την τύχη τους στην αγορά.

Ωστόσο, όσοι αναμένουν πτώση των επιτοκίων μπορεί να βρεθούν να περιμένουν επ’ αόριστον.

Τα τελευταία χρόνια, η Fed αύξησε τα επιτόκια για να καταπολεμήσει την έξαρση του πληθωρισμού. Αλλά ενώ τα επιτόκια παρέμειναν υψηλά, το ίδιο συνέβη και με τους δείκτες πληθωρισμού και τις τιμές καταναλωτή.

Για πολλούς Αμερικανούς, η μείωση των επιτοκίων των ενυπόθηκων δανείων και του πληθωρισμού μπορεί να σηματοδοτήσει την κατάλληλη στιγμή για την αγορά κατοικίας – ωστόσο μέχρι τότε, μπορεί να είναι πολύ αργά, αφού κατά το σύνηθες όταν τα επιτόκια πέφτουν, η ζήτηση εκτοξεύεται.

Αυτό θα μπορούσε να επισπεύσει μια κατάσταση που θυμίζει το 2020 και το 2021, όπου η έλξη των χαμηλών επιτοκίων υποθηκών πυροδότησε μια φρενίτιδα στην αγορά κατοικίας, με αποτέλεσμα τη μείωση του αποθέματος, τον έντονο ανταγωνισμό και τις τιμές σε επίπεδα ρεκόρ.

Σχετικά Άρθρα