To Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε το “πράσινο φως” στη νέα Οδηγία για την Ενδυνάμωση των Καταναλωτών για την Πράσινη Μετάβαση (ECGT).
Ο νέος νόμος στοχεύει να περιορίσει μια σειρά από αθέμιτες εταιρικές πρακτικές που εμποδίζουν τους καταναλωτές να κάνουν βιώσιμες επιλογές.
Το κείμενο, που συμφωνήθηκε το περασμένο φθινόπωρο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και των κρατών μελών, είναι πλέον έτοιμο να μεταφερθεί στις εθνικές νομοθεσίες των χωρών.
Μόλις εφαρμοστεί, η οδηγία θα απαγορεύσει μια σειρά από τακτικές greenwashing.
Τα ασαφή “πράσινα” διαπιστευτήρια θα περιοριστούν επίσης. Οι εταιρίες θα επιτρέπεται να επισημαίνουν ένα προϊόν ως “οικολογικό” ή “πράσινο” μόνο όταν ολόκληρο το προϊόν είναι πραγματικά πιο πράσινο από τα συμβατικά και πιστοποιείται από ένα αξιόπιστο σύστημα όπως Ecolabel της ΕΕ.
Επιπλέον, δεν θα είναι δυνατό να διαφημιστεί ένα προϊόν ή μια εταιρεία ως “πράσινη” εάν μόνο μια δευτερεύουσα πτυχή του προϊόντος ή της επιχείρησης έχει γίνει πιο βιώσιμη.
Η πιο αυστηρή εποπτεία θα επεκταθεί επίσης στις ετικέτες βιωσιμότητας, οι οποίες θα πρέπει να υποστηρίζονται από επαλήθευση τρίτων για να διασφαλιστεί η αξιοπιστία τους.
Το Ευρωπαϊκό Περιβαλλοντικό Γραφείο (EEB) χαιρέτισε τον νόμο ως ένα σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση του εταιρικού greenwashing. Σύμφωνα με την οργάνωση, το 75% των προϊόντων στην αγορά της ΕΕ φέρει μια σιωπηρή ή ρητή πράσινη σήμανση, αλλά περισσότερες από τις μισές από αυτές τις σημάνσεις είναι ασαφείς, παραπλανητικές ή αβάσιμες, ενώ σχεδόν το ήμισυ των 230 Ecolabels που διατίθενται στην ΕΕ έχουν πολύ αδύναμες ή καθόλου διαδικασίες επαλήθευσης.
Η oδηγία θα δημοσιευθεί στο επίσημο περιοδικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά από αυτό, τα κράτη μέλη θα έχουν δύο χρόνια να ενσωματώσουν το νέο νόμο στην εθνική τους νομοθεσία.