Σχεδόν το ήμισυ των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου στην Ελλάδα μέσω του αγωγού TurkStream, ήταν ρωσικής προέλευσης κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2024. Πιο συγκεκριμένα, οι εισαγωγές ρωσικού φ.α. αερίου μέσω του αγωγού -με σημείο εισόδου το Σιδηρόκαστρο- άγγιξαν το 45,7%, σημειώνοντας «άλμα» 37,3% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023.
Είναι ενδεικτικό ότι κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης, οι ροές ρωσικού αερίου μέσω του αγωγού είχαν υποχωρήσει κατακόρυφα. Από τον Αύγουστο του 2022 μέχρι τον Μάρτιο του 2023, οπότε και είχε τεθεί ο στόχος της υποχρεωτικής μείωσης των εισαγωγών φ.α. από τη Ρωσία, οι ροές ελαττώθηκαν σε ποσοστό 86,2%, συγκριτικά με το ίδιο διάστημα της χρονιάς που προηγήθηκε.
Σημειώνεται ότι πέραν του TurkStream, το ρωσικό αέριο εισάγεται στο εγχώριο σύστημα και σε υγροποιημένη μορφή, LNG, μέσω του τερματικού της Ρεβυθούσας καθώς και του FSRU Αλεξανδρούπολης (Αμφιτρίτη). Έτσι, συνδυαστικά μέσω αγωγού και ως LNG, oι εισαγωγές ρωσικού φ.α. για το τετράμηνο 2024, ξεπέρασαν το 50% των συνολικών ποσοτήτων που εισήλθαν στη χώρα.
Ισχυρή ανάκαμψη του ρωσικού αερίου από τον Ιούνιο του 2023
Το ρωσικό αέριο «ανέκαμψε» από τον Ιούνιο του 2023, μήνα κατά τον οποίο επανακατέλαβε την πρωτιά σε επίπεδο εισαγωγών -μέσω αγωγού αλλά και σε μορφή LNG– με μερίδιο 46%, με τις εισαγωγές LNG από όλες τις υπόλοιπες πηγές να ακολουθούν με ποσοστό 37%. Oι εισαγωγές του ρωσικού καυσίμου ανήλθαν σε 30,7 TWh για την περίοδο Ιουνίου 2023 – Απριλίου 2024, αυξημένες κατά 37.1% σε σχέση με το αντίστοιχο 11μηνο (Ιούνιος 2021 – Απρίλιος 2022) πριν την έναρξη του πολέμου.
Οι εισαγωγές LNG μέσω Ρεβυθούσας, για το πρώτο τετράμηνο του 2024 υποχώρησαν στη δεύτερη θέση, καθώς οι ροές μειώθηκαν κατά 44,7% σε σχέση με το τετράμηνο του 2023, καταλαμβάνοντας μερίδιο 34,7% (7,1 TWh). Συνυπολογίζοντας τις εισαγωγές μέσω του FSRU Αλεξανδρούπολης (Αμφιτρίτη), το ποσοστό αυτό διαμορφώθηκε στο 36,1%.
Η Ρεβυθούσα ήταν η βασική πύλη εισαγωγών υγροποιημένου ρωσικού αερίου, εκτός του ρωσικού, έως και τα μέσα της προηγούμενης χρονιάς. Η εισαγωγή του πρώτου φορτίου ρωσικού LNG είχε πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2022. Ύστερα από ένα τετράμηνο μη μηδενικών εισαγωγών, οι εισαγωγές ρωσικού LNG «μηδένισαν» τον περασμένο Μάρτιο.
Το αζέρικο αέριο που εισήχθη στη χώρα μέσω του αγωγού TAP, ακολούθησε στην τρίτη θέση με 18,1% (3,7 TWh), σημειώνοντας αύξηση 19,7% σε σχέση με πέρυσι. Στον αντίποδα, για όγδοο συνεχόμενο μήνα οι εξαγωγές αερίου, μέσω Σιδηροκάστρου, παρέμειναν μηδενικές.