MENU

Εντείνεται η στεγαστική κρίση παρά τα προγράμματα πρόσβασης σε προσιτή κατοικία

Στο επίπεδο του 61% έχει υποχωρήσει η ιδιοκατοίκηση στην Ελλάδα, ενώ στους νέους το ποσοστό είναι μόλις 30%

Σε μια χώρα που έχει αποφασίσει στρατηγικά να εισπράξει υπεραξίες από την ακίνητη περιουσία αποδεικνύεται ότι το πλέον παραγωγικό της κομμάτι – πολίτες κάτω των 50 ετών – αγωνιά για τη στέγασή του.

Τα στοιχεία πλείστων όσων ερευνών, αλλά και οι χθεσινές (23/5) τοποθετήσεις παραγόντων της αγοράς στο πλαίσιο συνεδρίου για την ακίνητη περιουσία του δημοσίου καταδεικνύουν την ένταση της στεγαστικής κρίσης.

Η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει προγράμματα στήριξης της κατοικίας ύψους 2,3 δις. ευρώ όπως επισήμανε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, ωστόσο σύμφωνα με τα στοιχεία η ιδιοκατοίκηση πέφτει δραματικά για τους νέους πολίτες, ενώ η πρόσβαση σε λογικό μίσθωμα αποτελεί την αγωνία της εποχής.

Τα προγράμματα για τη στήριξη της λεγόμενης κοινωνικής κατοικίας ξεκίνησαν αργά και δεν έχουν ακόμη αποδώσει.

Μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου» ήδη έχουν εκταμιευθεί 6.049 δάνεια για την αγορά σπιτιού από ζευγάρια έως 39 ετών, που σύμφωνα με τα στοιχεία αφορούν σε μεσαίου εμβαδού ακίνητα (έως 100 τ.μ.) αλλά παλαιότητας που υπερβαίνει τα 40 χρόνια.

Η παράμετρος της παλαιότητας αφενός αυξάνει το κόστος αγοράς ακινήτου (λόγω των προφανών επισκευών) και αφετέρου καταδεικνύει την υποβάθμιση των όρων διαβίωσης νέων πολιτών.

Τρέχει επίσης με αργούς ρυθμούς το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» που αφορά στη λειτουργική ανακαίνιση 12.500 κλειστών διαμερισμάτων προκειμένου να διατεθούν στη μακροχρόνια μίσθωση. Ακόμη, συνεχίζουν να τρέχουν τα προγράμματα «Στέγαση και Εργασία» και το «Κάλυψη» για τη δωρεάν στέγαση των ευάλωτων νέων.

Νέο πρόγραμμα στα σκαριά

Το υπουργείο επεξεργάζεται επίσης το πρόγραμμα της «Κοινωνικής Αντιπαροχής», το οποίο ωστόσο στοχεύει στην εξυπηρέτηση στέγασης ανθρώπων που εργάζονται εκτός έδρας και απαιτεί τη συνεργασία με τους δήμους.

Ωστόσο, παρά τις αγαθές προθέσεις, η πραγματικότητα παραμένει αμείλικτη καθώς σήμερα μόλις το 30% των νέων πολιτών έχουν δικό τους σπίτι, σύμφωνα με τον κ. Γ. Ρεβύθη, ενώ γενικώς η ιδιοκατοίκηση έχει πλέον περιοριστεί στο 61% για ολόκληρο τον πληθυσμό.

Από την πλευρά του ο κ. Θ. Μητράκος, πρώην Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, υπογράμμισε ότι παρά το δυναμισμό της ελληνικής αγοράς ακινήτων, τα νοικοκυριά σήμερα δυσκολεύονται σημαντικά να διαχειριστούν το υψηλό στεγαστικό κόστος, καθώς τα εισοδήματά τους έχουν αυξηθεί την τελευταία τριετία μόλις 17%. Ακόμη, ανέφερε την παντελή έλλειψη κοινωνικής κατοικίας σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Αυστρία, η Ολλανδία, το Βέλγιο κ.ά., όπου η κοινωνική κατοικία αποτελεί το 15-30% του συνόλου των κατοικιών.

Σχετικά Άρθρα