Οι υποτονικές εγκρίσεις έργων και το γεγονός ότι η αιολική ενέργεια πωλείται στην κυβέρνηση και όχι απευθείας σε πελάτες, καθιστούν τη Γαλλία λιγότερο ελκυστική από ορισμένες άλλες χώρες για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με τη Isabelle Patrier, διευθύντρια της TotalEnergies.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η χώρα της Γαλλίας ελπίζει να έχει 45 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας μέχρι το 2050 και να πετύχει ανθρακική ουδετερότητα. Μέχρι στιγμής δύο υπεράκτια αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 0,97 GW είναι πλήρως λειτουργικά, με την υποβολή προσφορών να διαρκεί από 2,5 έως 3 χρόνια κατά μέσο όρο.
Στο πλαίσιο εγκαινίων της TotalEnergies για ένα αιολικό πάρκο 63 MW στη βορειανατολική Γαλλία, η Patrier υπογράμμισε ότι «υπάρχουν χώρες στις οποίες προχωράτε πολύ πιο γρήγορα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές από ό,τι στη Γαλλία, είτε πρόκειται για υπεράκτια αιολική ενέργεια, είτε για άνεμο στην ξηρά είτε για ηλιακή ενέργεια».
Οι προκλήσεις της χώρας
Στη συνέχεια στάθηκε στις προκλήσεις της χώρας για τον ενεργειακό προγραμματισμό 2019-2023 που απαιτούσε 3,7 GW διαγωνισμών αιολικής ενέργειας. «Αυτό δεν επετεύχθη. Επομένως, υπάρχει η πρόκληση για την ταχύτητα αναάπτυξης» συμπλήρωσε.
Η TotalEnergies είναι ο τρίτος μεγαλύτερος πάροχος πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας της Γαλλίας, με 2 GW εγκατεστημένης ισχύος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε σύγκριση με τα 23 GW παγκοσμίως. Η εταιρεία στοχεύει να τριπλασιάσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για να ξεπεράσει τις 100 τεραβατώρες παγκοσμίως έως το 2030.