MENU

Απαραίτητο το επενδυτικό «γκάζι» στα ηλεκτρικά δίκτυα της χώρας – Έργα 1 δισ. ευρώ ετησίως την περίοδο 2025 – 2050

Τι μετάφραση έχουν για την Ελλάδα οι επισημάνσεις της μελέτης της Eurelectric

Επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ κάθε χρόνο θα απαιτηθούν για το εγχώριο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας κατά την προσεχή 25ετία, σύμφωνα με τη μελέτη “Grids for Speed” της Eurelectric, αθροίζοντας συνολικά σε 25 δισ. ευρώ για την περίοδο 2025 – 2050.

Για την Ελλάδα, αυτό σημαίνει ανάγκη για σημαντική επιτάχυνση των ετήσιων επενδύσεων του ΔΕΔΔΗΕ που το 2023 ανήλθαν σε περίπου 500 εκατ. ευρώ, ενώ μάλιστα βρίσκονται σε ανοδική τροχιά τα τελευταία χρόνια. Όπως επισημαίνεται στη μελέτη, οι επενδύσεις αυτές θα είναι κρίσιμες για την υποστήριξη των στόχων της ενεργειακής μετάβασης.

Οι αναγκαίες επενδύσεις στα δίκτυα διανομής

Σε επίπεδο ετήσιων δαπανών, 250 εκατ. ευρώ θα πρέπει να κατευθυνθούν σε ανανεώσεις εξοπλισμού και 150 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση της ανθεκτικότητας καίριων υποδομών απέναντι σε έντονα κλιματικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές.

Επιπλέον, τα δίκτυα διανομής θα χρειαστεί να απορροφήσουν 100 εκατ. ευρώ προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα ενσωμάτωσης περισσότερων μονάδων ΑΠΕ και 200 εκατ. ευρώ για να υποστηρίξουν τον μαζικό εξηλεκτρισμό νέων τομέων και χρήσεων (βιομηχανία, ηλεκτροκίνηση, θέρμανση κ.λπ.), που αναμένεται να φέρει αύξηση της κατανάλωσης.

Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με τη μελέτη, η ισχύς των ανανεώσιμων μονάδων που εγκαθίστανται στο δίκτυο διανομής θα αυξάνεται συνεχώς, δημιουργώντας αυξημένες ανάγκες αναβάθμισης των υποδομών (υποσταθμοί κ.λπ.) ενώ παράλληλα το 28% της εγχώριας ζήτησης στη χώρα το 2040 θα προέρχεται από τις μεταφορές.

Οι υπόλοιπες επενδύσεις αφορούν τον εκσυγχρονισμό των δικτύων με «έξυπνα» ψηφιακά συστήματα απομακρυσμένης διαχείρισης και τηλεμετρίας. Για το δεύτερο, υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός για τη μαζική αντικατάσταση των παλαιών μετρητών με ψηφιακούς, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Διπλασιασμός των επενδύσεων στα δίκτυα σε όλη την Ευρώπη

Για την ίδια περίοδο, η μελέτη “Grids for Speed” διαπιστώνει ανάλογη ανάγκη διπλασιασμού των ετήσιων επενδύσεων και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, από 33 δισ. ευρώ σήμερα σε 67 δισ. ευρώ.

Αναφερόμενος στα ευρήματα της μελέτης, ο Πρόεδρος της Eurelectric και Διευθύνων Σύμβουλος της E.ON, Leonard Birnbaum ανέφερε ότι, για το μεγαλύτερο κομμάτι της Ευρώπης, οι ΑΠΕ έχουν πλέον περάσει το αρχικό στάδιο διείσδυσής τους στο ενεργειακό μείγμα, κάτι που καταδεικνύει άλλωστε και το φαινόμενο των αρνητικών χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος.

Πρόσθεσε ότι η ανάγκη για περισσότερες ΑΠΕ παραμένει, δεδομένου ότι ο εξηλεκτρισμός προχωρά και η οικονομία αναπτύσσεται -μαζί με την κατανάλωση-, και άρα χρειάζεται σημαντική επέκταση και αύξηση της χωρητικότητας των δικτύων. Σημείωσε ακόμη ότι οι επενδύσεις αυτές θα είναι χρήσιμες για τους καταναλωτές και για να προχωρήσουν χρειάζεται ένα ελκυστικό ρυθμιστικό πλαίσιο που θα ενθαρρύνει την εξεύρεση χρηματοδότησης.

Σχετικά Άρθρα