MENU

Νεόδμητη 1 στις 3 μονοκατοικίες που πωλούνται στις ΗΠΑ

Διπλάσιο ποσοστό από τα προ πανδημίας επίπεδα

Αν βρίσκεστε στη διαδικασία αναζήτησης κατοικίας, κάποια από τα ακίνητα που θα δείτε θα είναι πιθανότατα νέα κτίρια.

Περίπου το 33,4% των μονοκατοικιών που ήταν διαθέσιμες προς πώληση το πρώτο τρίμηνο ήταν νεόδμητο, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από τα προ της πανδημίας επίπεδα, σύμφωνα με νέα έκθεση του Redfin.

«Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι νέες κατασκευές έχουν αυξηθεί. Αντιθέτως η εξήγηση είναι ότι το επίπεδο των αποθεμάτων μεταπώλησης έχει συρρικνωθεί », δήλωσε ο κ. Robert Dietz, επικεφαλής οικονομολόγος της Εθνικής Ένωσης Κατασκευαστών Κατοικιών.

Οι κατασκευαστές κατοικιών εξακολουθούν να κατασκευάζουν περίπου 1 εκατ. μονοκατοικίες ετησίως, πρόσθεσε.

Οι νεόδμητες κατοικίες προσφέρουν πιο ευέλικτη τιμολόγηση

Σε μια αγορά κατοικίας που μαστίζεται από χαμηλή προσφορά, οι αγοραστές έχουν στρέψει την προσοχή τους στις νέες κατασκευές επειδή «υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες», αναφέρει η κ. Nicole Bachaud, ανώτερη οικονομολόγος της Zillow Group.

Σε αντίθεση με τους πωλητές υφιστάμενων κατοικιών, οι κατασκευαστές είναι συνήθως πιο ευέλικτοι όσον αφορά την τιμολόγηση. Έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν στους αγοραστές κίνητρα, όπως μειώσεις επιτοκίων και μειώσεις τιμών, καθώς και να καλύψουν τα έξοδα κλεισίματος, τονίζουν οι ειδικοί.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των κατασκευαστών χρησιμοποιούν κάποιο είδος κινήτρου για την προώθηση των πωλήσεων, δήλωσε ο Dietz. Μπορεί να περιλαμβάνουν αναβαθμίσεις ανέσεων, μειώσεις του επιτοκίου υποθήκης και κάποιες περιορισμένες μειώσεις τιμών.

Στην πραγματικότητα το ένα τέταρτο περίπου των κατασκευαστών χρησιμοποιεί μείωση των τιμών, πρόσθεσε. Και αυτές ανέρχονται κατά μέσο όρο σε περίπου 5% έως 6%.

Το χάσμα τιμών μεταξύ υφιστάμενων και νέων κατοικιών

Η μέση τιμή πώλησης για τις νέες κατοικίες που πωλήθηκαν στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Μαρτίου ανήλθε στα 430.700 δολάρια, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ και το Υπουργείο Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης των ΗΠΑ.

Ενώ οι νέες κατασκευές εξακολουθούν να πωλούνται ελαφρώς ακριβότερα από τις υπάρχουσες κατοικίες, το χάσμα των τιμών έχει μειωθεί σημαντικά.

Τους τελευταίους έξι μήνες, η μέση τιμή για ένα νέο σπίτι κινείται περίπου 4% πάνω από τη μέση τιμή ενός υπάρχοντος σπιτιού. Το επίπεδο αυτό είναι σημαντικά χαμηλότερο από ό,τι πριν από την πανδημία, όταν η μέση τιμή των νεόδμητων ήταν υψηλότερη 40% συγκριτικά με ένα παλαιό σπίτι, δήλωσε ο Walsh.

Η χαμηλή προσφορά υφιστάμενων κατοικιών έχει προκαλέσει σημαντική αύξηση των τιμών, που για τα νέα κτίρια τείνουν να κινούνται με βάση τα επιτόκια, τη ζήτηση κατοικιών, το μέγεθος του ανταγωνισμού για τα υφιστάμενα σπίτια και το κόστος κατασκευής, εξήγησε ο Dietz.

Τι πρέπει να έχετε κατά νου όταν αγοράζετε ένα νεόδμητο σπίτι

Εάν αποφασίσετε να στραφείτε στα νεόδμητα σπίτια, να έχετε κατά νου ότι μόνο το 10% των νέων κατοικιών που διατίθενται προς πώληση έχουν ολοκληρωθεί και μπορούν να θεωρηθούν έτοιμες για μετακόμιση, δήλωσε ο Dietz.

Ο κύριος όγκος των διαθέσιμων νέων κατοικιών μπορεί να κυμαίνεται ανάλογα με τα κενά οικόπεδα που είναι έτοιμα για οικοδόμηση και τα διάφορα στάδια κατασκευής, πρόσθεσε.

Ο σημερινός αγοραστής πρέπει «να είναι στρατηγικός, υπομονετικός και ευέλικτος», δήλωσε ο Dietz, από το να εξετάζει διαφορετικά είδη κατοικιών και τοποθεσίες μέχρι να λαμβάνει αποφάσεις σχεδιασμού.

Ακολουθούν τέσσερα πράγματα που πρέπει να προσέξει

Εξετάστε το ενδεχόμενο ενός μικρότερου σπιτιού

Από το 2021, οι κατασκευαστές κατοικιών κατασκευάζουν ένα ελαφρώς μικρότερο προϊόν για να αντιμετωπίσουν την έλλειψη οικονομικής προσιτότητας, δήλωσε ο Dietz. Η μείωση των τετραγωνικών μέτρων του σπιτιού σας μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κόστους κατασκευής καθώς και του κόστους συντήρησης στη συνέχεια. Οι επαύλεις αποτελούσαν σχεδόν το 18% των ενάρξεων μονοκατοικιών για το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του NAHB.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2023, η μέση επιφάνεια των μονοκατοικιών έφτασε τα 2.156 τετραγωνικά πόδια, η χαμηλότερη μέτρηση από τις αρχές του 2010, διαπίστωσε το NAHB.

Να είστε ανοιχτοί σχετικά με τη γεωγραφική τοποθεσία

Οι νέες κατασκευές μπορεί να είναι φθηνότερες σε πιο αγροτικές περιοχές, δήλωσε ο Dietz. «Είτε πρόκειται για χαμηλότερο ρυθμιστικό κόστος είτε για μεγαλύτερη διαθεσιμότητα γης, αυτό μπορεί να είναι μια έξυπνη κίνηση», είπε.

Διατήρηση του κόστους κατασκευής σε χαμηλά επίπεδα

Για να εξοικονομήσετε κόστος, επικεντρωθείτε στην ολοκλήρωση των δομικών στοιχείων του σπιτιού και μείνετε σε βασικά ή χαμηλότερου κόστους χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της κατασκευής.

Να έχετε υπόψη σας το μελλοντικό κόστος

Αφήστε χώρο στον προϋπολογισμό σας για το κόστος που μπορεί να αλλάξει σημαντικά μετά τον πρώτο χρόνο κατοχής ενός νεόδμητου κτιρίου. Για παράδειγμα, οι φόροι ακίνητης περιουσίας σε νεόδμητα σπίτια αυξάνονται σημαντικά μετά την αγορά, επειδή οι αρχικές τιμές συχνά βασίζονται σε εκτιμήσεις.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε ερευνήσει πόσο συχνά η κομητεία που εξετάζετε επανεκτιμά τους φόρους ακίνητης περιουσίας και σε τι βασίζεται ο τύπος αυτός.

Έχετε όμως κατά νου ότι μπορεί να υπάρχουν άλλες εξοικονομήσεις που αντισταθμίζουν αυτά τα έξοδα. «Όταν αγοράζετε ένα νεόδμητο σπίτι, συνήθως αγοράζετε ένα σπίτι που είναι πιο ανθεκτικό, πιο ενεργειακά αποδοτικό», κάτι που μπορεί να σημαίνει χαμηλότερο λειτουργικό κόστος μακροπρόθεσμα, δήλωσε ο Dietz.

Σχετικά Άρθρα