MENU

Το 2026-2027 ο πρώτος διαγωνισμός για υπεράκτια αιολικά

Σύμφωνα με τον Γ.Γ. του ΥΠΕΝ, έχει γίνει ο απαραίτητος σχεδιασμός στην Κρήτη

Στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης αναμένεται να αναπτυχθεί το πρώτο offshore αιολικό πάρκο, ενδεχομένως μάλιστα αντλώντας χρηματοδότηση από το Ταμείο Απανθρακοποίησης.

Ο Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, Γ.Γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε χθες το Clima 21 με θέμα την πράσινη μετάβαση, τοποθέτησε χρονικά την πρώτη διαγωνιστική διαδικασία για την παραχώρηση θαλασσοτεμαχίου εντός της διετίας 2026 – 2027.

Σημειώνεται ότι μέχρι το 2030 το ΕΣΕΚ προβλέπει εγκατεστημένη ισχύ 1,95 GW υπεράκτιων αιολικών, τα περισσότερα εκ των οποίων λόγω του βάθους των ελληνικών θαλασσών, όπως σημείωσε ο κ. Αϊβαλιώτης, θα είναι πλωτά και άρα με αυξημένο κόστος εγκατάστασης.

Απαραίτητη η εφοδιαστική αλυσίδα και ένα δίκτυο υποδομών

Ο Γ.Γ. πρόσθεσε πως για τον λόγο αυτό η ανάπτυξη μίας εγχώριας εφοδιαστικής αλυσίδας και ενός δικτύου υποδομών για τα μεγάλα αυτά έργα, θα βοηθούσε στο να διατηρηθούν τα κόστη σε πιο ανταγωνιστικά επίπεδα, δημιουργώντας ταυτόχρονα αξία για την οικονομία σε εθνικό αλλά και τοπικό επίπεδο.

Αναφερόμενος στην Κρήτη, όπου είχαν εκδηλωθεί αντιδράσεις για τα «οικόπεδα» στα ανατολικά του νησιού, ο κ. Αϊβαλιώτης εξήγησε ότι έχει πραγματοποιηθεί ο απαραίτητος σχεδιασμός προκειμένου να μην επηρεαστούν άλλες δραστηριότητες.

Αυτό, καθώς και τα οφέλη που θα προκύψουν από τα έργα αυτά σε τοπικό επίπεδο, όπως -σε κάποιες περιπτώσεις- το σχεδόν μηδενικό κόστος ρεύματος, θα επικοινωνηθεί με δράσεις προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Συμπλήρωσε δε, ότι το ΥΠΕΝ έχει λάβει υπόψιν τα σχόλια που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης της ΣΜΠΕ.

Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τις περιοχές που έχει προκρίνει η ΕΔΕΥΕΠ ως κατάλληλες για την ανάπτυξη offshore αιολικών, θα εγκριθεί κατά την προσεχή περίοδο με στόχο οι διαδικασίες να κινηθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, δεδομένης της μεγάλης σημασίας να αξιοποιηθεί το πλούσιο αιολικό δυναμικό των ελληνικών θαλασσών αλλά και του αυξανόμενου διεθνούς ανταγωνισμού στο πεδίο αυτό.

Μέσω θυγατρικής ειδικού σκοπού, η ΕΔΕΥΕΠ θα εκπονήσει ανεμολογικές και βυθομετρικές έρευνες οι οποίες θα έχουν κρατική και τραπεζική χρηματοδότηση, ίσως και συνδυαστικά με επιπλέον επενδυτική συμμετοχή. Μέσα στο 2024 αναμένονται οι διαγωνισμοί για τη συγκέντρωση των ανεμολογικών δεδομένων στα πρώτα θαλασσότεμάχια, με τις εξειδικευμένες περιβαλλοντικές μελέτες ανά περιοχή να ακολουθούν.

Σχετικά Άρθρα