«Ζωή» μετά από 47 χρόνια αποκτά ο Πύργος Πειραιά, ο οποίος από αύριο θα φιλοξενεί τη ναυαρχίδα του ομίλου Zara στους πρώτους ορόφους του.
Είχε προηγηθεί η εγκατάσταση της αλυσίδας JD Sports, συμβάσεις για εγκατάσταση γυμναστηρίου και εστιατορίων, αλλά και η πρώτη σύμβαση με την start up Dialectica για τους γραφειακούς χώρους που αποτελούν την κρίσιμη μισθωτική μάζα σε 20 ορόφους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στα επίσημα εγκαίνια της ανακατασκευής και λειτουργίας του Πύργου Πειραιά στις 4 Ιουνίου, η πλειονότητα των γραφειακών χώρων θα είναι μισθωμένοι, συμπληρώνοντας έτσι την εμπορευματοποίηση της επένδυσης του κοινοπρακτικού σχήματος Dimand – Prodea – EBRD.
Στη χθεσινή (16/5) παρουσίαση του megastore της Zara, ο κ. Δημήτρης Ανδριόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Dimand, αναφέρθηκε στο όλο εγχείρημα επισημαίνοντας πως οι σοβαροί μισθωτές ενισχύουν το όραμα και την επένδυση των developers.
Συνολικά, το εμβληματικό κτίριο, των 34.600 τ.μ. και των 23 ορόφων που έμεινε ημιτελές και αχρησιμοποίητο για σχεδόν 50 χρόνια θα είναι ο πρώτος ψηφιακός και βιοκλιματικός ουρανοξύστης της Ελλάδας που θα λάβει την ανώτατη πιστοποίηση Platinum, κατά το διεθνές πρότυπο αειφόρου ανάπτυξης LEED (Leadership in Energy and Environmental Design).
Αποτελεί δε ένα από τα μεγάλα projects της Dimand που ενδέχεται να ρευστοποιηθούν έως το τέλος του 2024, προσφέροντας ρευστότητα και συμβάλλοντας στην κερδοφορία της.
«Πράσινη» επένδυση 80 εκατ. ευρώ
Αναλυτικότερα, ο Πύργος Πειραιά αφορά σε συνολική επένδυση της τάξης των 80 περίπου εκατ. ευρώ από το κοινοπρακτικό σχήμα, ενώ ο δήμος Πειραιά αναμένει έσοδα πάνω από 1 εκατ. ευρώ ετησίως όπως έχει ήδη αναφέρει ο παραχωρών του κτιρίου και οικοπέδου.
Σημειώνεται πως το τεχνικό έργο είχε αναλάβει και ολοκληρώνει η κατασκευαστική ΤΕΡΝΑ του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Η θέση του Πύργου είναι απολύτως εμπορεύσιμη, καθώς βρίσκεται επί της Ακτής Μιαούλη με ισχυρές συγκοινωνιακές υποδομές, όπως είναι ο Ηλεκτρικός και εσχάτως το Μετρό.
Αν και οι θέσεις στάθμευσης στον Πύργο Πειραιά περιορίζονται μόλις σε 44, υπάρχει η πρόβλεψη μίσθωσης θέσεων σε γειτονικό πάρκινγκ του ΟΛΘ, αλλά και η δημιουργία πεζογέφυρας (από τον ΟΛΘ και το Δήμο Πειραιά) που θα συνδέει το χώρο στάθμευσης με τον τρίτο όροφο του Πύργου.
Σημαντικές ενέργειες για την ελαχιστοποίηση των εκπομπών και της μείωσης του ενσωματωμένου άνθρακα των υλικών του κτιρίου έγιναν ήδη από τη φάση προκατασκευής, με την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση της υφιστάμενης όψης του κτιρίου με 2.410 kg ηλεκτρικών/ηλεκτρονικών συσκευών, 3.230 kg καλώδια, 107.360 kg χάλυβα, 360 kg λαμπτήρες καθώς και 761.430 kg προϊόντων καθαιρέσεων και αποξηλώσεων που εμπεριείχαν 110 τόνους ανακυκλώσιμου σιδήρου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μια όαση πρασίνου θα δημιουργηθεί στον περιβάλλοντα χώρο του Πύργου του Πειραιά με 1.000 τ.μ. φύτευσης, με την περιοχή να αρδεύεται με σύγχρονη μεθόδους συλλογής και επαναχρησιμοποίησης βρόχινου νερού φιλικές προς το περιβάλλον.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αποτελούν ζωτικό κομμάτι της λειτουργίας του Πύργου με φωτοβολταϊκά συστήματα να τοποθετούνται στο υπερδώμα του Πύργου, συμβάλλοντας στην μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου κατά 100 τόνους.