MENU

Ξεμένει από απόθεμα εξοχικών κατοικιών η ελληνική κτηματαγορά

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον εκδηλώνεται σταδιακά και για λιγότερο γνωστές περιοχές

Με τρεις διαφορετικές ταχύτητες «τρέχει» αυτή τη στιγμή η αγορά εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα, ανάλογα με την περιοχή, το κόστος και το προφίλ των ενδιαφερόμενων αγοραστών.

Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι κτηματομεσίτες, ο συγκεκριμένος τομέας της αγοράς ακινήτων συγκεντρώνει ενδιαφέρον σε σημείο που σε αρκετές περιοχές της χώρας δεν υπάρχει πλέον απόθεμα νέων κατοικιών προς αγορά με αποτέλεσμα πολλοί αγοραστές να καταφεύγουν στη λύση της αγοράς οικοπέδου προκειμένου να χτίσουν το εξοχικό που ονειρεύονται.

Η πρώτη ταχύτητα στην αγορά δεύτερης κατοικίας αφορά στους Έλληνες αγοραστές, οι οποίοι λόγω μείωσης του εισοδήματός τους δεν έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν νεόδμητο ή σε «εξαιρετική κατάσταση» ακίνητο και στρέφονται πλέον αναγκαστικά σε παλαιότερα και μικρότερα σε επιφάνεια εξοχικά με «ταβάνι» τα 150 χιλ. ευρώ.

Ακολουθούν τα εξοχικά που αποτελούν μέρος συγκροτημάτων με τιμές που ξεκινούν από τις 3.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και μπορούν βέβαια σε κάποιες περιπτώσεις να ξεπεράσουν ακόμη και το ποσό των 10.000 ευρώ/τ.μ.

Η τελευταία «ταχύτητα» αφορά σε βίλες που συνήθως κατασκευάζονται κατά παραγγελία του αγοραστή και ξεπερνούν σε κόστος ακόμη και τις 500 χιλ. ευρώ.

Πάντως αυτή τη στιγμή λόγω της υψηλής ζήτησης το κατώφλι των τιμών ακόμα και στις μη προνομιούχες περιοχές για ακίνητα που είναι νεόδμητα ή σε πολύ καλή κατάσταση είναι τα 2.000 – 2.500 ευρώ το τ.μ. εξαιτίας και των μεγάλων ανατιμήσεων στο κόστος κατασκευής.

Αγοράζουν Ελλάδα, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί

Αξίζει να σημειωθεί πως το βασικό «καύσιμο» με το οποίο κινείται η εγχώρια αγορά εξοχικής κατοικίας δεν είναι άλλο από τον τουρισμό.

Ξένοι από πολλές διαφορετικές χώρες ενδιαφέρονται για σπίτια όχι μόνο στους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Κρήτη, αλλά και σε περιοχές που για χρόνια ήταν «ξεχασμένες» από τους αγοραστές και αναβιώνουν το τελευταίο διάστημα λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος.

Τέτοια παραδείγματα αποτελούν η Εύβοια, η Πάργα, η Πρέβεζα και το Πήλιο, ακόμα και κάποιες πολύ λιγότερο γνωστές περιοχές της Χαλκιδικής και της Πελοποννήσου.

Μάλιστα παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι η ζήτηση στα νησιά «ναυαρχίδες» του τουρισμού έχει «βαρύνει» κάπως με τις τιμές να μένουν σταθερές και να ανεβαίνουν νησιά όπως η Μήλος, η Νάξος, η Τήνος, η Άνδρος και η Κύθνος.

Σημαντική ζήτηση έχουν όμως και τα νησιά του Σαρωνικού και του Ιονίου, ακόμα και οι παραλιακές περιοχές της Αττικής.

Σε ότι αφορά στην εθνικότητα των ξένων που δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την απόκτηση ακινήτου στη χώρα μας, αυτοί είναι κυρίως Γερμανοί, Γάλλοι, Ιταλοί και Αυστριακοί.

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα μεγαλώνει διαρκώς το ενδιαφέρον και από Αμερικανούς (ΗΠΑ, Καναδάς), Ισραηλινούς, Κύπριους και Αιγύπτιους.

Ειδικά οι Ισραηλινοί αποδεικνύονται οι πιο «τολμηροί» αγοραστές, καθώς συνηθίζουν να επιλέγουν περιοχές που δεν έχουν μεγάλη ζήτηση, δημιουργώντας έτσι επενδυτικό «ρεύμα» αφού το παράδειγμά τους ακολουθούν και άλλες εθνικότητες.

Τέλος, στη βόρεια Ελλάδα το μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον προέρχεται από πολίτες των γειτονικών κρατών και συγκεκριμένα από την Τουρκία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Σχετικά Άρθρα