MENU

Υψηλό ενδιαφέρον συμμετοχής για «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» – «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι»

Ολοκληρώθηκε η υποβολή των αιτήσεων στα εν λόγω προγράμματα του ΥΠΕΝ

Υψηλό ενδιαφέρον καταγράφηκε για τη συμμετοχή στα προγράμματα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» και «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», για τα οποία ολοκληρώθηκε, χθες (15/5) η διαδικασία υποβολής αιτήσεων.

Ειδικότερα όσον αφορά καθένα από τα προγράμματα:

Φωτοβολταϊκά στην Στέγη

Κατατέθηκαν 15.945 αιτήσεις από νοικοκυριά, μεταξύ των οποίων και ευάλωτα, για τα οποία είχε προβλεφθεί ενισχυμένο ποσοστό επιδότησης. Η εξέταση των αιτημάτων είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι

Υποβλήθηκαν 5.339 αιτήσεις και μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν οι οριστικοί πίνακες των ωφελούμενων και των επιλαχουσών αιτήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι οι ωφελούμενοι στο πρόγραμμα έχουν την υποχρέωση να υποβάλλουν αίτημα στον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), εντός 60 ημερών, για Οριστική Προσφορά Σύνδεσης (εφόσον υφίσταται) ή για σύναψη Σύμβαση Σύνδεσης. Σε διαφορετική περίπτωση η αίτησή τους θα απεντάσσεται αυτομάτως.

Στο πρόγραμμα η κατάταξη των αιτήσεων γίνεται βάσει δύο ομάδων προτεραιότητας:

Α’ ομάδα προτεραιότητας: Φωτοβολταϊκά έως και 10,8kW.

B’ ομάδα προτεραιότητας: Φωτοβολταϊκά πάνω από 10,8kW και έως 50kW.

Οι αιτήσεις σε κάθε ομάδα κατατάσσονται σύμφωνα με τη χρονική σειρά υποβολής τους.

Τα προγράμματα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» και «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι» υλοποιούνται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

«Δυο σημαντικές πρωτοβουλίες μείωσης του ενεργειακού κόστους»

«Με τα προγράμματα “Φωτοβολταϊκά στην Στέγη” και “Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι” ενισχύουμε οικονομικά τα νοικοκυριά -λαμβάνοντας ειδική μέριμνα για τους ευάλωτους συμπολίτες μας, αλλά και τους αγρότες. Πρόκειται για ακόμη δύο πρωτοβουλίες που ανταποκρίνονται στον κύριο στόχο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για μείωση του ενεργειακού κόστους προς όφελος των καταναλωτών» δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης.

«Πιο κοντά στον πολίτη και τον καταναλωτή τα οφέλη της πράσινης μετάβασης»

«Με τα δύο αυτά προγράμματα φέρνουμε τα οφέλη της πράσινης μετάβασης ακόμα πιο κοντά στον πολίτη και τον καταναλωτή. Σε συνέχεια των πολιτικών και προγραμμάτων μας για εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια και αντικατάσταση ενεργοβόρων συσκευών, τα προγράμματα αυτοπαραγωγής με ενεργειακό συμψηφισμό ενισχύουν τον στόχο της αύξησης της διείσδυσης “καθαρής” ενέργειας, αλλά και της μείωσης του ενεργειακού κόστους, μεγιστοποιώντας το κοινωνικό όφελος για όλες και όλους» σημείωσε η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου.

Κατάργηση του μοντέλου net metering

Όπως έγραφε και σήμερα (16/5) το energodromio.gr, με με τη λήξη του προγράμματος καταργήθηκε και το μοντέλο net metering που ίσχυε μέχρι σήμερα για τα οικιακά συστήματα αυτοπαραγωγής. Εκτός του «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», κατά τον περασμένο χρόνο υποβλήθηκαν 12.000 αιτήσεις για φ/β που θα υπάγονται επίσης σε καθεστώς net metering, χωρίς δηλαδή την προοπτική να επιδοτηθούν και χωρίς υποχρέωση προσθήκης συστήματος αποθήκευσης, που αυξάνει το κόστος.

Τα φωτοβολταϊκά που εντάσσονται ή θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, θα πρέπει να συνδυάζονται με μπαταρία, με τις επιδοτήσεις να κυμαίνονται από 20% – 65% και 90% – 100%, αντίστοιχα. Τα συστήματα που έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν στο πλαίσιο του προγράμματος υπερβαίνουν πλέον τα 2.500 ενώ αυτά για τα οποία έχει υποβληθεί αίτηση λειτουργικής ενίσχυσης στον ΔΑΠΕΕΠ και θα ηλεκτριστούν το επόμενο διάστημα, ανέρχονται σε 8.000.

Για ένα νοικοκυριό με τυπική ετήσια κατανάλωση ρεύματος (4.500 kWh), η ενδεδειγμένη λύση ήταν η επιλογή ενός φωτοβολταϊκού 3 kW με μπαταρία 5 κιλοβατώρων. Αν δικαιούτο επιδότηση 35% για το φωτοβολταϊκό και 100% για την μπαταρία, η απόσβεση του συστήματος θα γίνει στα 6 έτη, από την οικονομία στους λογαριασμούς ρεύματος. Στα υπόλοιπα 19 χρόνια της 25ετούς σύμβασης net-metering το κέρδος από την εξοικονόμηση θα ανέλθει σε 18.150 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του net metering, η παραγόμενη ηλιακή ενέργεια συμψηφίζεται με την ενέργεια που καταναλώνεται από τον ιδιοκτήτη του φωτοβολταϊκού σε διαφορετικούς χρόνους της ημέρας και άρα με διαφορετικές χονδρεμπορικές τιμές ανά kWh, κάτι που σημαίνει ότι, από πλευράς εξοικονόμησης, οι μπαταρίες θα έχουν μικρότερο αντίκτυπο.

Η απόσβεση της επένδυσης από το net billing

Στο net billing, που θα εφαρμοστεί στο εξής και αναμένεται να ενεργοποιηθεί πολύ σύντομα, ο συμψηφισμός με όρους ενέργειας θα ισχύει μόνο σε συνθήκες ταυτοχρονισμού, όταν δηλαδή η παραγωγή του φωτοβολταϊκού και η κατανάλωση γίνονται την ίδια στιγμή. Σε διαφορετική περίπτωση, η ενέργεια δεν θα συμψηφίζεται με κατανάλωση που θα πραγματοποιηθεί σε διαφορετικό χρόνο και θα πωλείται στην αγορά.

Σε αυτό το καθεστώς, η απόσβεση της σχετικής επένδυσης μπορεί να προσεγγίσει έως και την οκταετία, ειδικά σε περιπτώσεις νοικοκυριών που δεν θα καταναλώνουν την ενέργεια κατά τις ώρες που τα φ/β βρίσκονται στο μέγιστο της παραγωγής τους.

Σχετικά Άρθρα