MENU

Υποτονική παραμένει η ζήτηση στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ

Παρά την ελαφρά υποχώρηση των επιτοκίων

Οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκαν κατά 9,5% τον Φεβρουάριο, η πρώτη φορά μετά από περίπου δύο χρόνια που καταγράφουν άνοδο για δύο συνεχόμενους μήνες.

Τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο, αλλά οι αγοραστές εξακολουθούν να αγωνίζονται για να αντεπεξέλθουν στα υπάρχοντα δεδομένα της αγοράς.

Ως αποτέλεσμα, η ζήτηση ενυπόθηκων δανείων ήταν υποτονική. Ο συνολικός όγκος των αιτήσεων υποθηκών αυξήθηκε μόλις κατά 0,5% σε σχέση με μία εβδομάδα νωρίτερα, σύμφωνα με τον εποχικά προσαρμοσμένο δείκτη της Ένωσης Τραπεζών Υποθηκών.

Το μέσο συμβατικό επιτόκιο για ενυπόθηκα δάνεια 30ετούς διάρκειας με σταθερό επιτόκιο και συμβατό υπόλοιπο δανείου (766.550 δολάρια ή λιγότερο) μειώθηκε στο 7,08% από 7,18%, με τα σημεία να μειώνονται στο 0,63 από 0,65 (συμπεριλαμβανομένου του τέλους έκδοσης) για δάνεια με προκαταβολή 20%.

Οι αιτήσεις για αναχρηματοδότηση στεγαστικού δανείου, οι οποίες είναι πιο ευαίσθητες στις εβδομαδιαίες μεταβολές των επιτοκίων, αυξήθηκαν κατά 5% για την εβδομάδα και ήταν 7% υψηλότερες από την αντίστοιχη εβδομάδα πριν από ένα χρόνο.

«Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων συνέχισαν να κινούνται χαμηλότερα την περασμένη εβδομάδα και τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων μειώθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο κ. Joel Kan, αντιπρόεδρος και αναπληρωτής επικεφαλής οικονομολόγος του MBA.

«Η μείωση των επιτοκίων οδήγησε σε μια μικρή ώθηση στις αιτήσεις αναχρηματοδότησης. Ωστόσο, το συνολικό επίπεδο της δραστηριότητας παραμένει χαμηλό», πρόσθεσε.

Οι αιτήσεις για στεγαστικό δάνειο για αγορά κατοικίας μειώθηκαν κατά 2% την εβδομάδα και ήταν 14% χαμηλότερες από την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Η πτώση οφείλεται στη μείωση κατά 9% των αιτήσεων FHA. Τα εν λόγω δάνεια προτιμώνται από καταναλωτές που αγοράζουν για πρώτη φορά ή με χαμηλότερο εισόδημα, επειδή επιτρέπουν πολύ μικρότερες προκαταβολές σε σχέση με τα συμβατικά δάνεια.

«Ενώ η πτωτική κίνηση των επιτοκίων ωφελεί τους υποψήφιους αγοραστές κατοικιών, τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλότερα από ό,τι ήταν πριν από ένα χρόνο, ενώ το απόθεμα προς πώληση παραμένει περιορισμένο», πρόσθεσε ο Kan.

Τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων κινήθηκαν ελαφρώς χαμηλότερα αυτή την εβδομάδα, αλλά, πλέον, τα βλέμματα είναι τώρα στραμμένα στη μηνιαία έκθεση για τον δείκτη τιμών καταναλωτή.

Μια διαφορετική ανάγνωση του πληθωρισμού θα επηρεάσει την επόμενη κίνηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ σχετικά με τα επιτόκια.

«Οι προβλέψεις είναι ήδη σαφείς στις προσδοκίες τους για αύξηση 0,3% των βασικών τιμών, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα», έγραψε ο κ. Matthew Graham, επικεφαλής της Mortgage News Daily.

Σχετικά Άρθρα