MENU

Προς αναζήτηση 1 δισ. ευρώ για επέκταση του μετρό Θεσσαλονίκης προς Αεροδρόμιο Μακεδονία και Νοσοκομείο Παπαγεωργίου

Την προσεχή Δευτέρα (20/5) θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό το σχέδιο των νέων επεκτάσεων

Αν και η πρώτη βασική γραμμή του Μετρό Θεσσαλονίκης αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της τον προσεχή Νοέμβριο, όπως έχουν υποσχεθεί ανάδοχος (Άκτωρ) και κυβέρνηση, ωστόσο, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί και ο σχεδιασμός για τις μελλοντικές του επεκτάσεις.

Ειδικότερα, όπως επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ο υφυπουργός Υποδομών, κ. Ν. Ταχιάος, την προσεχή Δευτέρα 20 Μαίου αναμένονται ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό, οι οποίες εν πολλοίς θα στηριχθούν στην παρουσίαση της νέας Μελέτης Ανάπτυξης Μετρό Θεσσαλονίκης που έχει εκπονήσει η Ελληνικό Μετρό.

Έτσι μετά τη βασική γραμμή των 13 σταθμών από το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό έως τη Νέα Ελβετία και την προγραμματισμένη επέκταση προς Καλαμαριά (ακόμη 5 σταθμοί έως το 2025), το έργο σχεδιάζεται να αποκτήσει νέες διακλαδώσεις.

Που επικεντρώθηκε η νέα Μελέτη

Μετά την απόφαση να μη δημιουργηθεί κυκλική γραμμή στην πόλη, εξαιτίας των κατασκευαστικών δυσκολιών η νέα Μελέτη επικεντρώθηκε σε νέους τρόπους επέκτασης ώστε να καλυφθούν κατά προτεραιότητα οι βορειοδυτικές συνοικίες.

Με βάση πληροφορίες και εκτιμήσεις, η εταιρία Ελληνικό Μετρό προτείνει τη δημιουργία νέων κλάδων που θα στηρίζονται στη βασική γραμμή, αλλά ο πρώτος θα συνδέει το σταθμό Δημοκρατίας με το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου και ο δεύτερος είναι επέκταση μέχρι το αεροδρόμιο Μακεδονία.

Οι παραπάνω σχεδιασμοί μένει να επιβεβαιωθούν στις επίσημες ανακοινώσεις όπως επίσης και η αναζήτηση χρηματοδότησης, καθώς κατ’ εκτίμηση ο προϋπολογισμός τους ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.

Πέραν αυτού, το έργο θα χρειαστεί να ωριμάσει μελετητικά και αδειοδοτικά έτσι ώστε να φθάσει στο σημείο της δημοπράτησης και της προκήρυξης του σχετικού διαγωνισμού, γεγονός που αναμένεται μέσα στο 2027.

Σχετικά Άρθρα