MENU

«Πρεμιέρα» των αρνητικών τιμών στην αγορά ηλεκτρισμού

Mηδενικές τιμές σημειώθηκαν για 11 ημέρες ενώ για 5 ημέρες οι τιμές προσέγγισαν το μηδέν

Γεγονός και στην εγχώρια Αγορά Επόμενης Ημέρας είναι οι χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρισμού με αρνητικό πρόσημο. Τον Απρίλιο, ο συνδυασμός της υψηλής πράσινης ηλεκτροπαραγωγής και της χαμηλής ζήτησης, μείωσε δραστικά τις τιμές οδηγώντας τες σε επίπεδα… υπό του μηδενός για 11 ώρες, κάτι που σημαίνει ότι οι παραγωγοί για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα πλήρωσαν, αντί για να εισπράξουν έσοδα, προκειμένου η ενέργεια που παρήγαγαν οι μονάδες τους να διατεθεί στο ηλεκτρικό σύστημα.

Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί από μονάδες ΑΠΕ με καθεστώς λειτουργικής ενίσχυσης, το οποίο εξασφαλίζει πως θα λάβουν το εγγυημένο έσοδό τους, ανεξάρτητα από τα επίπεδα στα οποία μπορεί να διαμορφωθεί η χονδρεμπορική αγορά.

Επίσης, αρνητικές προσφορές μπορούν να υποβάλλουν οι καθετοποιημένοι ενεργειακοί «παίκτες», με έργα τους τα οποία συμμετέχουν απευθείας στην αγορά, καθώς η διαμόρφωση της χονδρεμπορικής αγοράς σε αρνητικά επίπεδα αυξάνει τα έσοδα από την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, αντισταθμίζοντας τη ζημία από τη χρέωση για την έγχυση της παραγωγής.

Η χαμηλότερη αρνητική τιμή που καταγράφηκε ήταν λίγο πιο κάτω από το μηδέν, στα -1,02 ευρώ/MWh. Αρκετές όμως ήταν και οι ημέρες του Απριλίου με μηδενικές ή σχεδόν μηδενικές χονδρεμπορικές τιμές. Πιο συγκεκριμένα, μηδενικές τιμές σημειώθηκαν για 11 ημέρες ενώ για 5 ημέρες οι τιμές προσέγγισαν το μηδέν, κινούμενες ακόμη και κάτω από τα 4 λεπτά/MWh.

Τα μερίδια των προμηθευτών

Ο Απρίλιος έφερε μία ακόμη «πρώτη» και στη λιανική. Το μερίδιο της ΔΕΗ υποχώρησε για πρώτη φορά στο 48,64%, με την Επιχείρηση να ευθυγραμμίζεται με την υπόδειξη της ΕΕ για μείωση του ποσοστού της κάτω από το 50%, στο πλαίσιο του περιορισμού της δεσπόζουσας θέσης που κατέχει στην αγορά.

Το μερίδιο της Protergia, που κατέλαβε τη δεύτερη θέση, έφτασε το 16,6%, ενισχυμένο κατά 1,1% σε σχέση με τον πρώτο μήνα του έτους ενώ αγγίζει το 18,5% αν προσμετρηθεί και το μερίδιο της Volterra, την οποία εξαγόρασε το προηγούμενο διάστημα ο Όμιλος Mytilineos.

Η ΗΡΩΝ ακολούθησε στην τρίτη θέση με 12,8%. Τα μερίδια των υπολοίπων προμηθευτών, διαμορφώθηκαν, κατά σειρά, ως εξής: ELPEDISON 6,59%, NRG 5,78%, Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας 3,49%, η ZeniΘ 2,3%, Volton 1,18%, Eunice 0,2% και ΕΛΙΝΟΙΛ 0,19%.

Σχετικά Άρθρα