MENU

Zευγάρι millennials επένδυσε σε εξοχικό σπίτι στο Μπαλί αξίας 143.000 δολ

Ελπίζει να εγκατασταθεί εκεί μετά τη συνταξιοδότηση

Για τον Rory Jones και τη σύζυγό του, Casey, η κατασκευή ενός σπιτιού στο Μπαλί φαινόταν καλή ιδέα – παρόλο που δεν είχαν επισκεφθεί ποτέ την Ινδονησία.

Το ζευγάρι, από την Τασμανία της Αυστραλίας, ονειρευόταν να συνταξιοδοτηθεί νωρίς, γι’ αυτό και ξόδεψε πολύ χρόνο επενδύοντας στο χρηματιστήριο.

Ήθελαν ένα χειροπιαστό περιουσιακό στοιχείο και μετά από κάποια έρευνα, κατέληξαν στην ιδέα της κατασκευής επενδυτικών ακινήτων στο εξωτερικό.

«Αποφασίσαμε ότι μας έδινε τη δυνατότητα να κερδίσουμε ένα καλό εισόδημα, αλλά και ένα μέρος στο οποίο θα μπορούσαμε ενδεχομένως να αποσυρθούμε, σε μια χώρα που ήταν λιγότερο ακριβή από την Αυστραλία», δήλωσε ο Jones, φωτογράφος και βιντεογράφος.

Το ζευγάρι είχε εξετάσει την Ταϊλάνδη, τις Φιλιππίνες, ακόμη και την Πορτογαλία, αλλά τελικά επέλεξαν το Μπαλί επειδή η έρευνά τους έδειξε ότι είχε την υψηλότερη επενδυτική απόδοση και ότι ήταν σχετικά εύκολο για τους ξένους να χτίσουν σπίτι εκεί.

Σύμφωνα με την ILA Global Consulting, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις στο Μπαλί είναι δυνατό να αποφέρουν 15% ετήσια απόδοση της επένδυσης, ενώ άλλες αγορές προσφέρουν 5% έως 10%.

Αν και το ζευγάρι δεν είχε ξαναπάει ποτέ στο νησί, είχε περάσει πολύ χρόνο στη Νοτιοανατολική Ασία.

«Έτσι γνωρίζαμε ότι μας άρεσε το κλίμα. Ξέραμε ότι πιθανότατα θα μας άρεσε η κουλτούρα και το φαγητό επίσης”, δήλωσε ο Jones.

Πρώτη φορά στο Μπαλί

Το 2022, το ζευγάρι μπήκε για πρώτη φορά στο αεροπλάνο για το Μπαλί. Έμειναν εκεί για περίπου τρεις εβδομάδες, εξερευνούσαν το νησί και μιλούσαν με διάφορους νομικούς και κατασκευαστές για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς θα μπορούσαν να ξεκινήσουν το έργο τους.

Ενώ έψαχναν για μια ήσυχη αλλά ανερχόμενη γειτονιά που θα προσέλκυε τους ταξιδιώτες, βρήκαν τελικά ένα κομμάτι γης στην περιοχή Bingin κοντά στο Uluwatu, μια περιοχή στο νοτιοδυτικό άκρο του Μπαλί.

Δεδομένου ότι οι ξένοι δεν επιτρέπεται να κατέχουν γη στο Μπαλί, η έκταση που έχουν είναι με 30ετή μίσθωση, με δυνατότητα ανανέωσης για άλλα 30 χρόνια. Πλήρωσαν 720 εκατομμύρια ινδονησιακές ρουπίες, δηλαδή περίπου 44.700 δολάρια, γι’ αυτό.

Μια σύγχρονη τροπική βίλα

Η διώροφη βίλα, η οποία βρίσκεται σε οικόπεδο 3.300 τετραγωνικών μέτρων, διαθέτει δύο υπνοδωμάτια και δύο μπάνια. Η όλη κατασκευή, συμπεριλαμβανομένων των επίπλων και των αδειών, κόστισε 2,287 δισεκατομμύρια ινδονησιακές ρουπίες, δηλαδή περίπου 143.000 δολάρια.

Ο Τζόουνς δήλωσε ότι επέλεξε να χτίσει ένα σπίτι από το μηδέν επειδή ήταν φθηνότερο από το να αγοράσει ένα.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο ακινήτων Propertia Bali, μια νέα βίλα δύο υπνοδωματίων κοντά στο Bingin μπορεί να κοστίσει από 3,525 έως 5,575 δισεκατομμύρια ινδονησιακές ρουπίες, ανάλογα με το μέγεθος, την πολυπλοκότητα της κατασκευής και τη μίσθωση που απομένει στη γη.

Ένα ευάερο υπνοδωμάτιο

«Αν υπήρχε κάτι κακό στο κτίριο που ήδη υπήρχε, δεν θα μπορούσαμε να το καταλάβουμε», τόνισε το ζευγάρι. «Αλλά με το να χτίζουμε εμείς οι ίδιοι, θα μπορούσαμε να υπαγορεύσουμε τα πρότυπα βάσει των οποίων θα κατασκευαζόταν το κτίριο», πρόσθεσαν.

Πέρα από τα πρότυπα ασφαλείας, αυτό σήμαινε επίσης ότι μπορούσαν να σχεδιάσουν το κτίριο με τον τρόπο που ήθελαν. Ο Jones το περιέγραψε ως ένα μείγμα μεταξύ βιομηχανικού ύφους και boho στυλ, με μια πινελιά μπαλινέζικης επιρροής.

Το κτίριο φαίνεται μοντέρνο εξωτερικά, χάρη στα μαύρα ατσάλινα πλαίσια παραθύρων, το σχεδιασμό σε στυλ ημιωρόφου και τις θολωτές οροφές. Αντίθετα, οι εσωτερικοί χώροι είναι άνετοι, με πολλές ξύλινες πινελιές και έπιπλα.

Το μόνο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετώπισε το ζευγάρι κατά τη διάρκεια της κατασκευής ήταν μια ιδιαίτερα άσχημη περίοδος βροχών που καθυστέρησε το έργο τους κατά μερικές εβδομάδες

Συνταξιοδότηση στο Μπαλί

Η βίλα μπορεί να ενοικιαστεί στην Airbnb για τουλάχιστον δύο διανυκτερεύσεις. Κατά τη στιγμή της δημοσίευσης, έχει βαθμολογία 4,58 αστέρων βάσει 26 κριτικών.

«Αρχικά, σχεδιάζαμε να περνάμε μερικούς μήνες στο Μπαλί, αλλά με τον τρόπο που έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, με το πόσο δημοφιλές είναι, νομίζω ότι θα είχε περισσότερο οικονομικό νόημα να ενοικιάζεται στο Airbnb όλο τον χρόνο», δήλωσε ο Jones.

Το ζευγάρι ελπίζει να μπορέσει να συνταξιοδοτηθεί σε αυτή τη βίλα στο Μπαλί μέσα στα επόμενα πέντε με έξι χρόνια.

Ο Jones έχει μια συμβουλή για όσους σκέφτονται να χτίσουν ένα σπίτι στο Μπαλί, διαχειριστείτε τις προσδοκίες.

“Προχωρήστε γνωρίζοντας ότι τα πρότυπα που μπορεί να περιμένετε από την πατρίδα σας μπορεί να μην είναι τα ίδια στο Μπαλί. Να περιμένετε ότι τα πράγματα θα καθυστερήσουν και να περιμένετε ότι τα πράγματα θα γίνουν με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που ίσως έχετε συνηθίσει”, τόνισε.

Σχετικά Άρθρα