MENU

Σε ποιες πολιτείες των ΗΠΑ οι τιμές κατοικιών υποχωρούν

Η προσφορά καλύπτει τη ζήτηση

Οι τιμές των κατοικιών υποχωρούν σε περιοχές της Φλόριντα και του Τέξας, καθώς οι αγοραστές αποσύρονται και η προσφορά καλύπτει τη ζήτηση.

Η μέση τιμή πώλησης των υφιστάμενων μονοκατοικιών αυξήθηκε στο 93% των 221 περιοχών κατά τη διάρκεια του έτους έως τον Μάρτιο, ανέφερε αυτή την εβδομάδα η Εθνική Ένωση Μεσιτών.

Πτώση σημειώθηκε σε μόλις 15 αγορές, και πέντε από αυτές ήταν στη Φλόριντα και το Τέξας , Cape Coral-Fort Myers (-4,4%), Panama City (-3,8%) και Crestview-Fort Walton Beach-Destin (-0,2%), και San Antonio-New Braunfels (-4,6%) και Austin-Round Rock (-0,3%) αντίστοιχα.

Συνολικά, η μέση τιμή κατοικίας αυξήθηκε κατά 5% και ανήλθε στα 389.000 δολαρίων, με αιχμή του δόρατος μητροπολιτικές περιοχές όπως το Fond du Lac του Ουισκόνσιν (23,7%) και οι περιοχές του Ιλινόις Kankakee (22%), Rockford (20,1%) και Champaign-Urbana (20%).

Η Φλόριντα και το Τέξας είναι γνωστές για τις καυτές αγορές ακινήτων τους, οπότε αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι τιμές πέφτουν σε αρκετές περιοχές αυτών των πολιτειών.

Οι αγοραστές μπορεί να έχουν αποκλειστεί από τις τιμές. Το Austin-Round Rock κατατάσσεται μεταξύ των 50 ακριβότερων αγορών που αναλύθηκαν από το NAR, με μέση τιμή πώλησης 467.000 δολάρια.

Το Cape Coral (415.000 δολάρια) και το Panama City (351.000 δολάρια) ήταν επίσης στις 100 πρώτες θέσεις. Οι ιδιοκτήτες κατοικιών στη Φλόριντα αντιμετωπίζουν τον πρόσθετο “πονοκέφαλο” της εκτίναξης του κόστους ασφάλισης λόγω των κλιματικών κινδύνων.

Τα σπίτια δεν είναι μόνο ακριβά, αλλά και η λήψη δανείου για την αγορά τους έχει γίνει πολύ πιο δαπανηρή, δημιουργώντας μια κρίση οικονομικής προσιτότητας.

Η μηνιαία πληρωμή του στεγαστικού δανείου για ένα τυπικό σπίτι με 20% προκαταβολή αυξήθηκε κατά περισσότερο από 9% το περασμένο τρίμηνο και έφτασε στα 2.000 δολ., διαπίστωσε το NAR.

Η αύξηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εκστρατεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να συντρίψει τον πληθωρισμό με την αύξηση των επιτοκίων. Το μέσο επιτόκιο του 30ετούς στεγαστικού δανείου με σταθερό επιτόκιο ήταν σχεδόν 7% το περασμένο τρίμηνο – υπερδιπλάσιο από το 3% που ήταν στις αρχές του 2022.

Η Φλόριντα και το Τέξας έχουν επίσης σπεύσει να χτίσουν περισσότερα σπίτια τα τελευταία χρόνια, καθώς η πανδημία προκάλεσε ένα κύμα ανθρώπων που μετακόμισαν σε αυτές τις πολιτείες.

Η Redfin εντόπισε μόνο 10 μητροπολιτικές περιοχές που αύξησαν την προσφορά κατοικιών τους κατά το έτος έως τον Μάρτιο, και οι οκτώ ήταν σε αυτές τις δύο νότιες πολιτείες.

“Φαινόμενο κλειδώματος”

Το απόθεμα έχει πλέον καλύψει τη ζήτηση σε ορισμένες περιοχές, με αποτέλεσμα τα σπίτια να παραμένουν στην αγορά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, οι πωλητές να μειώνουν τις τιμές και η αύξηση των τιμών να παραμένει στάσιμη.

Αυτό διαφέρει συγκριτικά με το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, όπου η προσφορά παραμένει σε μεγάλο βαθμό περιορισμένη λόγω του «φαινομένου του κλειδώματος» – οι πωλητές καθυστερούν να καταχωρίσουν τα σπίτια τους επειδή δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τα φθηνά στεγαστικά τους δάνεια.

Το Κέιπ Κόραλ της Φλόριντα ηγήθηκε της έκρηξης της προσφοράς με 51% αύξηση των κατοικιών προς πώληση το περασμένο τρίμηνο. Είχε επίσης ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μείωσης των τιμών των πωλητών και είδε μια αύξηση 31 ημερών στον χρόνο που απαιτείται για την πώληση ενός τυπικού σπιτιού, διαπίστωσε η Redfin.

Σε συμφωνία με το NAR, η Redfin διαπίστωσε ότι οι τιμές μειώθηκαν στο Σαν Αντόνιο και παρέμειναν αμετάβλητες στο Όστιν, ακόμη και όταν η συντριπτική πλειοψηφία των αγορών κατέγραψε αυξήσεις.

Το συμπέρασμα είναι ότι ο συνδυασμός των υψηλών τιμών, των απότομων μεταβολών των επιτοκίων υποθηκών και άλλων εξόδων, όπως η ασφάλιση, που συμπιέζουν τους προϋπολογισμούς των αγοραστών, και της προσφοράς που καλύπτει τη ζήτηση είχε ως αποτέλεσμα οι τιμές να παραμείνουν στάσιμες ή να μειωθούν σε μέρη της Φλόριντα και του Τέξας, κόντρα στην εθνική τάση.

Σχετικά Άρθρα