MENU

ΤΙΤΑΝ: Εφαλτήριο διεθνούς ανάπτυξης η πρωθούμενη εισαγωγή στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

Το φθινόπωρο η θυγατρική Titan America καταθέτει το σχετικό φάκελο στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Μετά το Χρηματιστήριο της Αθήνας όπου εισήχθη το 1912, αλλά και την εισαγωγή των μετοχών της στο Euronext σε Παρίσι και Βρυξέλλες, η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ προχωρά ένα βήμα περαιτέρω προωθώντας το σχέδιο για την είσοδό της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Στον απόηχο της επίσημης ανακοίνωσης πρόθεσης εισαγωγής της Titan America στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, αλλά και της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων του α΄ τριμήνου 2024 η διοίκηση του ομίλου έδωσε περισσότερο «χρώμα» για τις δραστηριότητες στην αμερικανική ήπειρο στο πλαίσιο ενημέρωσης των αναλυτών.

Υπενθυμίζεται ότι στις ΗΠΑ ο όμιλος ΤΙΤΑΝ διαθέτει 2 μονάδες παραγωγής κλίνκερ –τσιμέντου, 8 λατομεία, 82 μονάδες έτοιμου σκυροδέματος, 8 μονάδες παραγωγής τσιμεντόλιθων, 4 μονάδες επεξεργασίας ιπτάμενης τέφρας και 3 κέντρα διανομής.

Μάλιστα η ζήτηση από την αγορά των ΗΠΑ οδηγεί επίσης και σε εξαγωγές τσιμέντου από τα ελληνικά εργοστάσια. Σύμφωνα δε με εκτιμήσεις της διοίκησης του ομίλου, η ζήτηση στις ΗΠΑ προβλέπεται θετική κατά την επόμενη πενταετία (εκτιμήσεις για μέση ετήσια άνοδο 7%-8% της ζήτησης).

Κατά τη χθεσινή (9/5) ενημέρωση επιβεβαιώθηκε το θετικό momentum, καθώς εκτιμήθηκε πως η πτώση της αγοράς κατοικιών στις ΗΠΑ θα αντισταθμιστεί από τις βαριές επενδύσεις σε υποδομές αλλά και εμπορικά ακίνητα.

Εκτιμήθηκε δε πως η σταδιακή αποκλιμάκωση επιτοκίων θα αναζωπυρώσει και τη ζήτηση για οικιστικά ακίνητα τα επόμενα χρόνια.

Υψηλή συνεισφορά σε τζίρο και κέρδη

Το μέγεθος της θυγατρικής στις ΗΠΑ για τον όμιλο ΤΙΤΑΝ έχει βαρύνουσα σημασία, αφού συνεισφέρει πάνω από το 60% των εσόδων και περισσότερο από το 50% των λειτουργικών κερδών.

Η Titan America έκλεισε το 2023 με κύκλο εργασιών 1,477 δις. ευρώ και κέρδη EBITDA ύψους 296 εκατ. ευρώ, με το δανεισμό της να περιορίζεται στα 400 εκατ. ευρώ (685 εκατ. ευρώ συνολικά για τον όμιλο).

Στο πρώτο τρίμηνο του 2024 ανακοίνωσε κύκλο εργασιών στα 370,6 εκατ. ευρώ υψηλότερο κατά 2,1% έναντι του 2023, ενώ ανθεκτικά είναι και τα κέρδη EBITDA που διαμορφώθηκαν στα 62,2 εκατ. ευρώ από 66,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

Η επίδραση στα λειτουργικά κέρδη προήλθε και από το κόστος συντήρησης των 2 μεγάλων μονάδων του ομίλου κατά το προηγούμενο διάστημα. Εξαιρουμένων των δαπανών συντήρησης, το προσαρμοσμένο EBITDA της Titan America διαμορφώθηκε 9% υψηλότερα, σε ετήσια βάση.

Αρχές 2025 η δημόσια εγγραφή στις ΗΠΑ

Όπως ενημέρωσε η διοίκηση του ομίλου, ο φάκελος στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα κατατεθεί το φθινόπωρο του 2024 με στόχο τη διενέργεια της δημόσιας εγγραφής στις αρχές του 2025.

Η μητρική του ομίλου ΤΙΤΑΝ αναμένεται να διαθέσει ποσοστό 15% -25% των μετοχών της θυγατρικής της, ενώ τα αντληθέντα κεφάλαια – τα οποία αναλυτές και διεθνείς οίκοι αναμένουν να είναι σημαντικά – θα διατεθούν για αναπτυξιακούς σκοπούς που πιθανόν περιλαμβάνουν και εξαγορές στην τοπική αμερικανική αγορά.

Σημειώνεται πως η Titan America αυτοχρηματοδοτεί έως σήμερα τις παραγωγικές της επενδύσεις, ενώ παράλληλα διεκδικεί σημαντικές επιδοτήσεις από το αμερικανικό δημόσιο.

Πρόσφατα εξάλλου ο όμιλος ανακοίνωσε πως το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας ενέταξε στο πακέτο IRA το αίτημά του για επιχορήγηση 61,7 εκατ. δολαρίων με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμου τεχνολογίας για γραμμή παραγωγής θερμικά ενεργοποιημένης αργίλου

Σχετικά Άρθρα