MENU

Τι πρέπει να αποφεύγουμε στους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού

Δέκα συμβουλές ειδικών

Ο εξωτερικός χώρος είναι πολυτέλεια. Για όσους έχουν την τύχη να διαθέτουν ιδιωτική αυλή, αίθριο ή μπαλκόνι, συμβάλλει σημαντικά στην ελκυστικότητα του σπιτιού και αυξάνει την αξία μεταπώλησης – αν το διαμορφώσουν σωστά.

Σχεδιαστές εσωτερικών χώρων και κηπουροί αναφέρουν ποια χαρακτηριστικά, αντικείμενα και τάσεις δεν θα είχαν ποτέ στους δικούς τους εξωτερικούς χώρους.

Τι είπαν!

Ο συνθετικός χλοοτάπητας δεν αξίζει τον κόπο

Ο χλοοτάπητας μπορεί να φαίνεται ελκυστικός για ένα πράσινο γκαζόν όλο το χρόνο. Αλλά η κ. Lara Hermanson, διευθύντρια και συνιδρύτρια της Farmscape, συνιστά μια πιο βιώσιμη και φυσική προσέγγιση στο σχεδιασμό εξωτερικών χώρων.

«Ο συνθετικός χλοοτάπητας μπορεί να μοιάζει με πραγματικό γρασίδι, αλλά τελικά θα καταλήξει στη χωματερή».

Η ειδικός είπε επίσης ότι ο χλοοτάπητας μπορεί να παγιδεύσει τη θερμότητα στην αυλή σας και εξακολουθεί να απαιτεί επιπλέον συντήρηση για να διατηρηθεί καθαρός, ειδικά αν έχετε κατοικίδια ζώα.

Η υπερβολική επίστρωση της αυλής σας παρεμβαίνει στην υγρασία του εδάφους

Η Hermanson δήλωσε ότι αποφεύγει τη συνεχή πλακόστρωση σε εξωτερικούς χώρους επειδή εμποδίζει το έδαφος να αποκτήσει υγρασία και προκαλεί υψηλή θερμοκρασία.

«Όταν βρέχει, είναι σημαντικό το νερό να φτάνει στο έδαφος για αποθήκευση. Οι πολλές σκληρές, αντανακλαστικές επιφάνειες θερμαίνουν το περιβάλλον, καθιστώντας το απρόσιτο κατά τη διάρκεια της ημέρας τους καλοκαιρινούς μήνες».

Τα πλαστικά φλαμίνγκο δεν είναι ελκυστικά

Σύμφωνα με την κ. Alice Moszczynski, σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων στο Planner 5D, τα πλαστικά φλαμίνγκο μπορούν να μειώσουν τη φυσική ομορφιά του εξωτερικού σας χώρου.

«Τα πλαστικά φλαμίνγκο μπορεί να έχουν μια κιτς γοητεία, αλλά συχνά στερούνται της κομψότητας και της φυσικής ελκυστικότητας που επιθυμείτε σε εξωτερικούς χώρους», δήλωσε.

Τα χωροκατακτητικά είδη φυτών προκαλούν υπερβολική αναστάτωση

Η κ. Moszczynski δεν θα τοποθετούσε χωροκατακτητικά είδη φυτών – όπως το ιπποφαές, η σκορδοσινάπιδα ή ο ιαπωνικός κόμβος – στον υπαίθριο χώρο της.

«Ως υπεύθυνος κηπουρός, είναι ζωτικής σημασίας να αποφεύγουμε τη φύτευση ειδών που μπορούν να βλάψουν το περιβάλλον και την τοπική άγρια ζωή», δήλωσε.

Η Moszczynski συνιστά να επικοινωνήσετε με τοπικά κέντρα κήπου για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το ποια φυτά ταιριάζουν καλύτερα στην περιοχή σας.

Προσοχή στα διακοσμητικά

Σχετικά με τα αξεσουάρ για εξωτερικούς χώρους, η κ. Jessica Holmes Holiday, ιδρύτρια και κύρια σχεδιάστρια της HSH Collective Home and Design, δήλωσε ότι έχει πάντα κατά νου τα τοπικά καιρικά φαινόμενα.

«Αποφεύγουμε τις θορυβώδεις ανεμοδούρες ή οτιδήποτε παρόμοιο που είναι εύκολο να σπάσει ή να ανατραπεί από τον καιρό – ειδικά στη Φλόριντα», δήλωσε.

Τα υφάσματα που έχουν φτιαχτεί για εσωτερικούς χώρους δεν ανήκουν σε εξωτερικούς χώρους

Η Marisa Bettencourt, ιδρύτρια του North + Fair Interior Design, δήλωσε: «Αποφεύγω τα υφάσματα που προορίζονται κυρίως για εσωτερική χρήση, όπως το βαμβάκι, το δέρμα ή το βελούδο».

Από την άλλη πλευρά, υφάσματα όπως το ακρυλικό και ο πολυεστέρας, είναι συνήθως σχεδιασμένα για να αντέχουν στις εξωτερικές καιρικές συνθήκες.

Η σχεδιαστής συνέστησε τη χρήση μαξιλαριών και διακοσμητικών μαξιλαριών ανθεκτικών στις καιρικές συνθήκες, ώστε να τα διατηρείτε καθαρά, χωρίς μούχλα και χωρίς φθορές.

Οι γλάστρες από τερακότα είναι μια κουραστική επιλογή

Η κ. Donna Letier, ειδική στην κηπουρική και ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Gardenuity, δήλωσε ότι δεν χρησιμοποιεί ποτέ γλάστρες από τερακότα στους εξωτερικούς της χώρους.

«Αυτό μπορεί να σας εκπλήξει, αλλά δεν θα αγόραζα ποτέ τίποτα που να περιλαμβάνει γλάστρες από τερακότα ή σχέδια με θέμα το χρώμα της τερακότας», ανέφερε. «Οι γλάστρες είναι βαριές για να τις μετακινείς και δεν είναι τα καλύτερα δοχεία για τα φυτά».

Παραλείψτε την αιώρα – δεν είναι ποτέ τόσο άνετη όσο νομίζετε

Οι αιώρες μπορεί να φαίνονται αισθητικά ελκυστικές και άνετες, αλλά σύμφωνα με την Letier, δεν αξίζουν την ταλαιπωρία.

«Δεν τις βρίσκω τόσο άνετες. Τη στιγμή που κάθεσαι στην αιώρα, σκέφτεσαι κάτι που ξέχασες και το να μπαίνεις και να βγαίνεις μπορεί να είναι πρόκληση”, τόνισε.

Τα έπιπλα με μαξιλάρια δεν είναι πρακτικά

Η κ. Laura Redd, σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων στο Laura Redd Interiors, δεν διατηρεί μαξιλαράκια – καρέκλες, καναπέδες ή άλλα τέτοιου είδους αντικείμενα – σε ακάλυπτους εξωτερικούς χώρους.

«Ποτέ δεν θα έβαζα μαξιλαράκια σε εξωτερικούς χώρους», δήλωσε η σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων. «Φαίνεται ότι πάντα μουχλιάζουν και μένουν βρεγμένα όταν χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν ».

Συνιστά επίσης να έχετε ένα σεντούκι για τυχόν αφαιρούμενα μαξιλάρια εξωτερικού χώρου για να τα προστατεύετε από τις εναλλαγές του καιρού.

Η μονοκαλλιέργεια μπορεί να είναι προβληματική

Η Sarah Warner, υπεύθυνη θερμοκηπίων και βιολογική αγρότισσα στο αγρόκτημα του Πανεπιστημίου Case Western Reserve, διατηρεί τον κήπο της ποικιλόμορφο.

«Προσωπικά, δεν θα ήθελα να έχω έναν υπαίθριο χώρο όπου αναπτύσσεται μόνο ένα είδος καλλιέργειας. Αυτό μπορεί επίσης να δημιουργήσει προβλήματα παρασίτων και ασθενειών, μαζί με την υποστήριξη πολύ μικρής βιοποικιλότητας για τη ζωή στο έδαφος».

Σχετικά Άρθρα