MENU

Αποφασισμένη η Γαλλία για τα υπεράκτια: Τι αλλάζει σε στόχους, διαγωνισμούς και χρονοδιαγράμματα

Στα σκαριά προκήρυξη διαγωνισμού για πλωτά αιολικά μέχρι το τέλος του 2024

Αποφασισμένη παρουσιάζεται η γαλλική κυβέρνηση για να εισάγει νέα δεδομένα στον κλάδο των υπεράκτιων αιολικών, προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και τις προσδοκίες της εγχώριας βιομηχανίας και να πιάσει τους στόχους στις ΑΠΕ.

Μεταξύ άλλων έχει δεσμευτεί να μειώσει στο μισό τον χρόνο που απαιτείται για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Ο υπουργός Οικονομίας Bruno Le Maire και ο Roland Lescure, εκπρόσωπος Υπουργού Ενέργειας και Βιομηχανίας, δήλωσαν ότι ο χρόνος που χρειάστηκε για να πάρει μπρος μια υπεράκτια υποδομή βλάπτει την ανάπτυξη του τομέα.

«Σήμερα, η διαδρομή μεταξύ λήψης απόφασης και υλοποίησης ενός αιολικού πάρκου απαιτεί δώδεκα χρόνια. Οι τεχνολογίες γίνονται απαρχαιωμένες και πολύ συχνά χάνουν την κερδοφορία τους. Θέλουμε να μειώσουμε στο μισό την προθεσμία για να πάει από τα 12 στα 6 χρόνια» είπε ο Le Maire.

Παράλληλα, ο Lescure είπε ότι η κυβέρνηση δεν είχε κάνει αρκετά για να κάνει τη διαδικασία ανάπτυξης τόσο αποτελεσματική ή τόσο γρήγορη όσο χρειάζεται.

Τα μέτρα πρόληψης και ενίσχυσης

Επιπλέον, ο Le Maire ανακοίνωσε μέτρα για την προώθηση της γαλλικής βιομηχανίας υπεράκτιων ανεμογεννητριών για την προστασία της από τον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Αυτό περιλαμβάνει την προσθήκη νέων κριτηρίων σε διαγωνισμούς σχετικά με την παροχή πιο πράσινων αλυσίδων εφοδιασμού.

«Μια ανεμογεννήτρια που κατασκευάζεται στο Saint-Nazaire, με απανθρακωμένη ενέργεια κάτω από πολύ ικανοποιητικές περιβαλλοντικές συνθήκες και η οποία δεν έχει κάνει χιλιάδες χιλιόμετρα πριν έρθει εδώ, έχει ισορροπία άνθρακα που είναι καλύτερη από μια λεπίδα που έχει μεταφερθεί από 6 000 στα 8.000 χιλιόμετρα».

«Πιστεύω ότι σε μια πρόσκληση υποβολής προσφορών, πρέπει να λάβουμε υπόψη αυτήν την κλιματική πραγματικότητα».

Οι Le Maire και Lescure επανέλαβαν επίσης τους στόχους της γαλλικής υπεράκτιας αιολικής ενέργειας για παραγωγή 18 GW έως το 2035 και 45 GW έως το 2050.

Η κυβέρνηση είπε ότι θα ανακοινώσει αυτόν τον Σεπτέμβριο έναν νέο γύρο περιοχών κατάλληλων για υπεράκτια αιολική ενέργεια κατά την επόμενη δεκαετία και προδιαγραφές διαγωνισμού για νέα πλωτά αιολικά πάρκα στη Μεσόγειο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Σχετικά Άρθρα