MENU

Στα στεγαστικά με ρυθμιζόμενο επιτόκιο στρέφονται οι καταναλωτές στις ΗΠΑ

Το ποσοστό ανέρχεται στο 7,8% της συνολικής ζήτησης

Η ζήτηση για πιο ριψοκίνδυνα στεγαστικά δάνεια με ρυθμιζόμενο επιτόκιο, στις ΗΠΑ, φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο του έτους, λόγω των αυξανόμενων επιτοκίων.

Το ποσοστό των αιτήσεων ARM αυξήθηκε στο 7,8% της ζήτησης στεγαστικών δανείων την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την Ένωση Τραπεζιτών Υποθηκών.

Το μέσο επιτόκιο συμβολαίου για στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου 30 ετών με συμβατά υπόλοιπα δανείων (766.550 δολ. ή λιγότερο) αυξήθηκε στο 7,29% την περασμένη εβδομάδα από 7,24% την προηγούμενη εβδομάδα. Το μέσο συμβατικό επιτόκιο για 5/1 ARM μειώθηκε στο 6,60% από 6,64%.

Όταν τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων αυξάνονται, οι καταναλωτές αναζητούν οποιονδήποτε τρόπο για να μειώσουν τις μηνιαίες πληρωμές τους και αυτό τους οδηγεί συχνά σε στεγαστικά δάνεια με ρυθμιζόμενο επιτόκιο.

Αυτά τα δάνεια προσφέρουν χαμηλότερα επιτόκια από τα αντίστοιχα σταθερού επιτοκίου, αλλά θεωρούνται πιο επικίνδυνα. Ενώ μπορούν να καθοριστούν για έως και 10 χρόνια, τελικά προσαρμόζονται σε ένα άγνωστο μελλοντικό επιτόκιο της αγοράς.

Το μερίδιο των αιτήσεων ARM αυξήθηκε στο 7,8% της ζήτησης στεγαστικών δανείων την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την Ένωση Τραπεζιτών Υποθηκών. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο της χρονιάς. Όταν τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έφτασαν σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ το 2021, το μερίδιο των αιτήσεων της ARM κυμαινόταν στο 3%.

Το μέσο επιτόκιο συμβολαίου για στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου 30 ετών με συμμορφούμενα υπόλοιπα δανείων (766.550 δολ. ή λιγότερο) αυξήθηκε σε 7,29% την περασμένη εβδομάδα από 7,24% την προηγούμενη, με τις μονάδες να μειώνονται σε 0,65 από 0,66 (συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας προέλευσης) για δάνεια με προκαταβολή 20%. Εν τω μεταξύ, το μέσο επιτόκιο συμβολαίου για 5/1 ARM μειώθηκε στο 6,60% από 6,64%.

«Ο πληθωρισμός παραμένει επίμονα υψηλός και αυτή η τάση πείθει τις αγορές ότι τα επιτόκια, συμπεριλαμβανομένων των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων, θα παραμείνουν, επίσης, υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Χωρίς αμφιβολία, αυτό προκαλεί δυσκολία στις αγορές κατοικίας και στεγαστικών δανείων, με το σταθερό επιτόκιο στεγαστικών δανείων 30 ετών να αυξάνεται στο 7,29% την περασμένη εβδομάδα, το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2023», δήλωσε ο κ. Mike Fratantoni, ανώτερος αντιπρόεδρος και επικεφαλής οικονομολόγος στο MBA.

Η συνολική ζήτηση στεγαστικών δανείων μειώθηκε κατά 2,3% την περασμένη εβδομάδα σε σύγκριση με την προηγούμενη, σύμφωνα με τον εποχικά προσαρμοσμένο δείκτη του MBA.

Οι αιτήσεις για αναχρηματοδότηση στεγαστικού δανείου μειώθηκαν κατά 3% για την εβδομάδα και ήταν 1% χαμηλότερες από την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο.

Με επιτόκια 79 μονάδες βάσης υψηλότερα από ό,τι πριν από ένα χρόνο, οι ιδιοκτήτες κατοικιών έχουν ελάχιστα κίνητρα για αναχρηματοδότηση.

Οι αιτήσεις από πιθανούς αγοραστές κατοικιών μειώθηκαν κατά 2% για την εβδομάδα και ήταν 14% χαμηλότερες από το αντίστοιχο διάστημα πριν από ένα χρόνο.

Σχετικά Άρθρα