MENU

«Ψήφος εμπιστοσύνης» από Σπύρο Λάτση στις οικιστικές αναπτύξεις του Ελληνικού

Απευθείας επένδυση στο έργο δημιουργίας του συγκροτήματος κατοικιών Little Athens

Επενδυτική συμμετοχή σε επιμέρους projects στο μεγάλο έργου του Ελληνικού, πέραν της κυρίαρχης θέσης μετόχου που κατέχει στην παραχωρησιούχο εταιρεία Lamda Development, θα ασκήσει η οικογένεια του Δρ. Σπύρου Λάτση.

Εν προκειμένω, η θυγατρική εταιρεία συμφερόντων του με την επωνυμία XENI Ventures θα αναλάβει μέρος της επένδυσης για την ανέγερση mainstream κατοικιών στο βόρειο τμήμα του οικοπέδου, γνωστό ως project Little Athens.

H Xeris Ventures, κυπριακή εταιρεία συμφερόντων του μεγαλομετόχου της Lamda Development, θα συμπράξει με την Ελληνικό MAE για την ανάπτυξη σε ένα από τα οικόπεδα περίπου 150 – 160 κατοικιών σε συγκρότημα ύψους πενήντα μέτρων, καλύπτοντας το 14% της συνολικής επένδυσης.

Ειδικότερα, Xeris Ventures και Ελληνικό ΑΕ θα συστήσουν μικτή εταιρεία, στην οποία η πρώτη θα κατέχει το 80% και η Ελληνικό ΑΕ το 20%. Το μετοχικό κεφάλαιο της μικτής εταιρείας (όχημα ειδικού σκοπού – SPV) θα ανέλθει σε 44,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 35,6 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν από τον επενδυτή και τα υπόλοιπα από την Ελληνικό ΑΕ.

Για την αγορά του ακινήτου η μικτή εταιρεία θα καταβάλει στην Ελληνικό ΑΕ το ποσό των 33 εκατ. ευρώ, ενώ 11,5 εκατ. ευρώ αφορούν στο αναλογούν κόστος για την υλοποίηση έργων υποδομής του Ελληνικού.

Πρόκειται για ακίνητο έκτασης 15,9 στρεμμάτων με συντελεστή δόμησης 1,8 και μικτή επιτρεπόμενη επιφάνεια κτηρίου περίπου 28.699 τ.μ., ενώ το επιτρεπόμενο ποσοστό κάλυψης θα κυμανθεί μεταξύ 30% με 40%.

Το ύψος της συνολικής επένδυσης εκτιμάται ότι θα φθάσει στα 225 εκατ. ευρώ. Το ακίνητο βρίσκεται εντός της περιοχής Little Athens, γειτονιά που σχεδιάζεται να φιλοξενήσει 1.100 πολυτελείς κατοικίες και διαμερίσματα.

«Χρυσορυχείο» τα οικιστικά ακίνητα

Βασιζόμενη τόσο στην ισχυρή ζήτηση για οικιστικά ακίνητα όσο και στις τάσεις αύξησης των τιμών πώλησης κατοικιών στα νότια προάστια, η εταιρεία στην τελευταία εταιρική της παρουσίαση σημειώνει την προοπτική αύξησης των εσόδων της από τις πωλήσεις επιπλέον 1.230 κατοικιών, που προγραμματίζει να δημιουργήσει έως το τέλος της πρώτης φάσης του έργου.

Σημειώνεται πως η παραπάνω προβολή αφορά τα νέα οικιστικά ακίνητα όπως το project Little Athens, τα πρώτα διαμερίσματα του οποίου ήδη λανσαρίστηκαν στην αγορά στο τέλος του 2023, καθώς ως γνωστόν τα ακίνητα του παραλιακού μετώπου έχουν ήδη προπωληθεί, με το έσοδο να ανέρχεται σε 1,118 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως μέσος όρος πώλησης για τα οικιστικά ακίνητα στο Ελληνικό, σύμφωνα με τη διοίκηση της Lamda Develοpment, διαμορφώθηκε στα 7.500 ευρώ ανά τ.μ. το 2023, τη στιγμή που οι τιμές πώλησης σε άλλες ιδιωτικές αναπτύξεις στην περιοχή κινούνται σημαντικά υψηλότερα.

Αξιοποιώντας στοιχεία της Savills, όπου η μέση τιμή ανά τ.μ. για prime κατοικίες διαμορφώνονται στην Αθήνα στις 11.200 ευρώ ανά τ.μ. (κατατάσσοντάς την στην 5η φθηνότερη αγορά του δείγματος 23 αγορών πόλεων), η εισηγμένη στην πλέον πρόσφατη παρουσίαση της υπογραμμίζει ότι η αύξηση της μέσης τιμής πώλησης των νέων αναπτύξεών της (Little Athens) κατά 1.000 ευρώ ανά τ.μ. θα αποφέρει πέριξ του 1 δισ. ευρώ επιπλέον έσοδα έως το 2026.

Σε κάθε περίπτωση η παραπάνω εξέλιξη υπογραμμίζει την εμπιστοσύνη του βασικού μετόχου της Lamda Development τόσο στο όλο project όσο και στην εμπορευματοποίηση της νέας συστάδας κατοικιών.

Επισημαίνεται πως σε ότι αφορά στο Little Athens έχει ξεκινήσει η προπώληση για 243 διαμερίσματα, επί συνόλου 459 που σχεδιάζεται να δημιουργηθούν στο τέλος της πρώτης φάσης. Ήδη δε, σύμφωνα με τη Lamda Development, υπάρχουν δεσμευτικές προπωλήσεις για 140 διαμερίσματα.

Σχετικά Άρθρα