MENU

Πρακτική προσομοίωσης από τη ΡΑΑΕΥ για το πρόγραμμα «Απόλλων»

Τι αφορά η δαπάνη που εγκρίθηκε

Πράσινο φως για δαπάνη έδωσε η ΡΑΑΕΥ για έργο που σχετίζεται με την «Ανάπτυξη υπολογιστικών εργαλείων για τη διερεύνηση ζητημάτων αναφορικά με την υλοποίηση του προγράμματος Απόλλων».

Όπως σχετικά αναφέρεται, η πολιτεία έχει ανακοινώσει πρόσφατα την υλοποίηση ενός προγράμματος ΑΠΟΛΛΩΝ με σκοπό να μειωθεί το κόστος ενέργειας για τους Δήμους, τις Περιφέρειες, τα νομικά πρόσωπα που εποπτεύονται από τους ΟΤΑ, ΤΟΕΒ, κτλ. Ειδικότερα θα υπάρξει σχετική ανταγωνιστική διαδικασία έργων ΑΠΕ με τους ειδικότερους όρους που θα προβλέπονται.

Λόγω της σημαντικότητας του προγράμματος και της ανάγκης άμεσης υλοποίησης, είναι απαραίτητο να αναπτυχθεί ειδικό λογισμικό προσομοίωσης το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα εκτίμησης της συνολικής ισχύος δημοπράτησης στη βάση πραγματικών χαρακτηριστικών καταναλώσεων μίας Περιφέρειας ή/και ενός Δήμου.

Η Αρχή ως φορέας υλοποίησης των ανταγωνιστικών διαδικασιών και για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διενέργειά τους προετοιμάζεται για να συνδράμει ουσιαστικά και στην συλλογή των πρωτογενών και αξιόπιστων δεδομένων αλλά και στην τεκμηρίωση της απαιτούμενης συνολικής ισχύος δημοπράτησης. Έτσι οι εν λόγω ανταγωνιστικές διαδικασίες θα καταστούν και ρεαλιστικές και επωφελείς για τους καταναλωτές και την εθνική οικονομία.

Το «πείραμα» με την Ήπειρο

Ως εφαρμογή θα χρησιμοποιηθεί μία Περιφέρεια, ενδεικτικά της Ηπείρου καθώς η Αρχή έχει ήδη συνδιοργανώσει το 2022 με το Δήμο Ιωαννιτών την εβδομάδα Κλιματικής Ουδετερότητας στα Ιωάννινα και μάλιστα πρόσφατα επιλέχθηκε από την Ευρωπαϊκή Αποστολή στο πρόγραμμα «100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες πόλεις έως το 2030 από και προς τους πολίτες».

Ουσιαστικά η Αρχή θα συνδράμει σε αυτή την προσπάθεια της Κλιματικής Ουδετερότητας των πόλεων αλλά και θα δημιουργήσει μία βέλτιστη πρακτική συλλογής δεδομένων, ανάλυσης και προσομοίωσης αυτών και για τις ειδικότερες ανάγκες του προγράμματος ΑΠΟΛΛΩΝ.

Αναλυτικά η Απόφαση

Σχετικά Άρθρα