MENU

Γιατί κορυφαίοι CEOs εγκαταλείπουν το καράβι της διοίκησης

Μπαράζ αποχωρήσεων με ξεκάθαρες αιτίες, λόγους και αντικειμενικές δυσκολίες

Είναι μια δύσκολη εποχή για να είσαι CEO και ο αυξανόμενος αριθμός αποχωρήσεων των ανθρώπων από την κορυφαία θέση μιας επιχείρησης αποτελεί, σαφώς, ισχυρή ένδειξη.

Ο Noel Quinn της HSBC ανακοίνωσε απροσδόκητα ότι θα παραιτηθεί από την ηγεσία της τράπεζας μόλις το διοικητικό συμβούλιο επιλέξει τον διάδοχό του.

Ο Bob Bakish της Paramount Global παραιτήθηκε από το τιμόνι του κολοσσού των μέσων ενημέρωσης πριν μερικές ημέρες, ενώ ο Kenny Wilson της Dr. Martens δήλωσε πρόσφατα ότι αυτή θα είναι η τελευταία του χρονιά στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της γνωστής εταιρείας υποδημάτων.

Οι αποχωρήσεις τους αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης τάσης. Υπήρξε ρεκόρ 622 αλλαγών διευθύνοντος συμβούλου σε αμερικανικές εταιρείες το περασμένο τρίμηνο, αύξηση 48% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι και 27% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Αυτό προκύπτει σύμφωνα με την εταιρεία στελέχωσης Challenger, Gray & Christmas, η οποία παρακολουθεί αυτές τις μετακινήσεις από το 2002.

«Οι C-Level ηγέτες πέρασαν μερικά πολύ δύσκολα χρόνια και εγκαταλείπουν τις θέσεις τους, είτε για νέες ευκαιρίες είτε για να κάνουν μια νέα αρχή αλλού», δήλωσε ο κ. Andrew Challenger, ανώτερος αντιπρόεδρος της εταιρείας.

«Οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, σε συνδυασμό με μια χρονιά εκλογών, φαίνεται να πυροδοτούν “κύμα” αλλαγών στην ηγεσία των επιχειρήσεων», πρόσθεσε ο Challenger.

Τα τελευταία χρόνια, οι επικεφαλής των εταιρειών έχουν αντιμετωπίσει τα πάντα, από ελλείψεις εργατικού δυναμικού και απεργίες μέχρι απολύσεις και πολέμους, συγκρούσεις, την έκρηξη της εξ αποστάσεως εργασίας, διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού, πανδημικά “λουκέτα”, ιστορικό πληθωρισμό, ραγδαία αύξηση των επιτοκίων και μια βαθιά αβέβαιη οικονομική προοπτική.

Ίσως δεν είναι περίεργο που η μέση θητεία για τα αφεντικά του S&P 500 μειώθηκε από έξι χρόνια το 2013 σε κάτω από πέντε χρόνια το 2022, σύμφωνα με μια ανάλυση της μακροβιότητας των CEO.

Πίεση, άγχος και μοναξιά

Οι επικεφαλής έχουν επισημάνει τις δυσκολίες της δουλειάς τους εδώ και χρόνια.

«Το να είσαι διευθύνων σύμβουλος είναι φρικτό», δήλωσε τον Μάρτιο ο Emad Mostaque, πρώην αφεντικό της Stability AI.

«Μετά από μια έντονη πενταετία, είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για μένα να βρω μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ της προσωπικής και της επαγγελματικής μου ζωής», δήλωσε ο Quinn της HSBC σε δελτίο Τύπου, υπογραμμίζοντας πως τα ανώτατα στελέχη παλεύουν να συνδυάσουν τη δουλειά τους με τις άλλες υποχρεώσεις τους.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla και της SpaceX, Elon Musk έχει πολλές φορές τονίσει ότι η διοίκηση μιας εταιρείας δεν είναι στην πραγματικότητα τόσο διασκεδαστική. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι επιβαρύνονται με τα πιο άθλια προβλήματα της εταιρείας που κανείς άλλος δεν μπορεί να επιλύσει, υπογραμμίζει.

Ο συνδυασμός της τεράστιας πίεσης, του άγχους, της μοναξιάς και της έλλειψης ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής που συχνά συνοδεύει τις θέσεις ηγεσίας, μπορεί κάλλιστα να εξηγήσει γιατί λίγοι άνθρωποι παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε αυτές.

Πάντα, ωστόσο, υπάρχουν οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Ο Warren Buffett είναι διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway για περισσότερο από μισό αιώνα.

Ο 93χρονος άντεξε πιθανότατα τόσο πολύ επειδή απασχολεί έναν στρατό από διευθύνοντες συμβούλους για τη διαχείριση των δεκάδων επιχειρήσεων που απέκτησε με την πάροδο των ετών.

Σχετικά Άρθρα