MENU

Montel: Κόστος 367 δισ. ευρώ για την πράσινη μετάβαση της Γερμανίας – «Προλαβαίνει;»

Ποιες προκλήσεις πρέπει να ξεπεραστούν

Η επίτευξη των στόχων της πράσινης παραγωγικής ικανότητας της Γερμανίας θα απαιτήσει επενδύσεις ύψους 367 δισ. ευρώ έως το 2030, σύμφωνα με μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες (30/4).

Η συγκέντρωση αυτών των χρημάτων και η δυνατότητα πραγματοποίησης επενδύσεων είναι ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση των επόμενων ετών», ανέφεραν στελέχη της αγοράς στο Montel.

Tι περιλαμβάνουν οι πρόσθετες δαπάνες

Η Γερμανία θα χρειαζόταν 140 δισεκατομμύρια ευρώ για εργασίες σε δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου

Οι πρόσθετες δαπάνες θα περιλαμβάνουν 32 δισ. ευρώ για θέρμανση μεγάλων αποστάσεων, 23 δισ. ευρώ για δυναμικότητα παραγωγής για πράσινα αέρια, 17 δισ. ευρώ για αποθήκευση μπαταριών και 15 δισ. ευρώ για ένα αρχικό δίκτυο υδρογόνου.

Αν και η μελέτη σημείωσε ότι οι νομικές κατευθυντήριες γραμμές για την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχουν βελτιωθεί στη Γερμανία τελευταία, εξακολουθούν να υπάρχουν «τεράστιες προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν».

Αναζητείται εξορθολογισμός

Ωστόσο, η μελέτη προειδοποίησε ότι η Γερμανία πρέπει να βρει τρόπους για τον εξορθολογισμό των διαδικασιών σχεδιασμού και εγκρίσεων, διαφορετικά διακινδυνεύει σοβαρά φρένα στους πράσινους στόχους της.

Επί του παρόντος, η Γερμανία βρίσκεται μπροστά από το χρονοδιάγραμμα όσον αφορά τον στόχο της να αντλήσει το 80% της συνολικής ζήτησης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030.

Το ερώτημα είναι εάν η Γερμανία μπορεί να πετύχει τους στόχους της για το 2030 για 115 GW χερσαίας αιολικής δυναμικότητας, 30 GW υπεράκτιας αιολικής ισχύος και 215 GW ηλιακής ενέργειας.

Σχετικά Άρθρα