MENU

Οφέλη και «σαμαράκια» στη συμφωνία της BriQ Properties με την ICI

Η αρχική σχέση ανταλλαγής μεταξύ των δύο εταιριών θεωρείται σίγουρο πως θα αλλάξει

Ωφελημένη από την ολοκλήρωση του πρώτου σκέλους της συμφωνίας συγχώνευσης με την ICI ΑΕΕΑΠ εμφανίζεται η BriQ Properties, η ΑΕΕΑΠ του ομίλου Quest, όπως αποτυπώθηκε και στα μεγέθη του α΄ τριμήνου της νέας χρήσης του 2024, καθώς ήδη διεύρυνε τη μικτή αξία του χαρτοφυλακίου της στα 209 εκατ. ευρώ αλλά και τα ετησιοποιημένα έσοδα από μισθώματα κατά 59%, πλέον των 15 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, παραμένει ανοιχτή η τελευταία συναλλαγή μεταξύ των δύο πλευρών που αφορά στην εξαγορά εκ μέρους της BriQ του 26% των μετοχών της ICI από τη βασική της μέτοχο, Ajolico της οικογένειας Χαλικιά και τέλος να απορροφήσει την ICI με έκδοση νέων μετοχών, το πιθανότερο έως το τέλος του 2024.

Η αρχική σχέση ανταλλαγής «είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει» ανάφερε στο περιθώριο της τακτικής γενικής συνέλευσης της BriQ Properties, ο πρόεδρος του ομίλου κ. Θ. Φέσσας, εξηγώντας ότι από την αρχική συμφωνία των δύο πλευρών έχει μεσολαβήσει μια διετία και άρα στην εξίσωση εισέρχεται η επανεκτίμηση των υπολοίπων ακινήτων και εν γένει της αξίας της ICI.

Είναι γνωστό πως οι γραφειοκρατικές διαδικασίες επέκτειναν χρονικά τον αρχικό σχεδιασμό ολοκλήρωσης της κλιμακωτής συμφωνίας, ωστόσο στην παρούσα φάση και δεδομένης της αύξησης τιμών των ακινήτων κατά την τελευταία διετία, η διελκυστίνδα μεταξύ των δύο πλευρών διατηρεί το deal ανοιχτό.

Στον έλεγχο της εισηγμένης τα πλέον προσοδοφόρα ακίνητα της ICI

Σε κάθε περίπτωση η BriQ Properties έχει αποκτήσει ήδη από τον Ιανουάριο του 2024 έναντι 60,6 εκατ. ευρώ 16+1 ακίνητα της ICI, τα οποία αποτελούν τα πλέον προσοδοφόρα και αντιστοιχούν σχεδόν στο ήμισυ του χαρτοφυλακίου της ICI.

Το μέσο yield των 16+1 ακινήτων (το τελευταίο αναμένεται να ενσωματωθεί σύντομα στην εισηγμένη, καθώς είχε πολεοδομικές εκκρεμότητες που έπρεπε να διευθετηθούν) ανέρχεται σε 10,36%, το οποίο ξεπερνά το μέσο yield των επενδυτικών ακινήτων της BriQ Properties που είναι 7,9%.

Σύμφωνα ωστόσο με την CEO της ΑΕΕΑΠ του ομίλου Quest, Άννας Αποστολίδου, η παραπάνω απόδοση του πακέτου ακινήτων της ICI δεν είναι διατηρήσιμη πέραν του 2027, καθώς κάποια μισθώματα λήγουν ενώ αναμένεται και αλλαγή χρήσης σε κάποια από αυτά.

Σημειώνεται πως ο κύριος όγκος των εν λόγω ακινήτων είναι είτε μισθωμένα είτε επιμισθωμένα σε τρίτους από την Alpha Bank.

Σχετικά Άρθρα