MENU

Οι πέντε πόλεις των ΗΠΑ με τα πιο «τσουχτερά» ενοίκια

Καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες ετήσιες αυξήσεις

Ενώ τα ενοίκια έχουν μειωθεί σε εθνικό επίπεδο, ορισμένες μεγάλες αγορές κατοικιών στις ΗΠΑ αντιστρατεύονται την τάση.

Δεκαοκτώ από τις 50 μεγαλύτερες μητροπολιτικές περιοχές κατέγραψαν αύξηση των ενοικίων τον Μάρτιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγουμένου έτους, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Realtor.com. Πρόκειται για στούντιο και μονάδες ενός και δύο υπνοδωματίων.

Οι πέντε πόλεις με τις μεγαλύτερες ετήσιες αυξήσεις ενοικίων ήταν όλες στα βορειοανατολικά και μεσοδυτικά τον περασμένο μήνα, σκιαγραφώντας πώς η περιφερειακή προσφορά και ζήτηση μπορούν να οδηγήσουν στις υψηλότερες αυξήσεις.

Το Σικάγο ηγήθηκε τον Μάρτιο με αύξηση ενοικίων κατά 4,3% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Το μέσο μηνιαίο ενοίκιο ήταν 1.846 δολάρια τον περασμένο μήνα, αυξημένο κατά 76 δολάρια σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Οι ιδιοκτήτες αύξησαν επίσης τα ενοίκια στη Νέα Υόρκη, κατά 3,8% σε ετήσια βάση στα 2.876 δολάρια. Η Βοστώνη, η οποία κατέλαβε την 4η θέση, είδε ετήσια αύξηση 3,3% στα ενοίκια, που έφθασαν τα 3.023 δολάρια.

Η βορειοανατολική περιοχή ειδικότερα έχει υποφέρει από την έλλειψη διαθέσιμης γης για την κατασκευή νέων πολυκατοικιών, τονίζει ο οικονομολόγος κ. Jiayi Xu της Realtor.com. Η έλλειψη διαθέσιμων μονάδων έχει ωθήσει τα ενοίκια της περιοχής ακόμη υψηλότερα.

Εκτός από τους περιορισμούς της προσφοράς, επισημαίνει ο Xu, οι υψηλές τιμές των κατοικιών σε αυτές τις ακριβές αγορές, καθώς και τα αυξημένα επιτόκια υποθηκών, μπορεί να αναγκάσουν τους ανθρώπους να παραμείνουν στις αγορές ενοικίασης περισσότερο, καθώς καθυστερούν τα σχέδια αγοράς κατοικίας.

Όσο περισσότερο περιμένουν οι ενοικιαστές να αγοράσουν σπίτια, τόσο αυξάνεται η ζήτηση για ενοίκια, σημειώνει.

Δύο άλλες μεσοδυτικές πόλεις μπήκαν επίσης στην πρώτη πεντάδα. Το Κάνσας Σίτι κατέλαβε την τρίτη θέση και η Ινδιανάπολη την πέμπτη. Στο Κάνσας Σίτι, τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 3,4% στα 1.340 δολάρια. Στην Ινδιανάπολη, αυξήθηκαν κατά 3,3% στα 1.297 δολάρια.

Ο Xu σημειώνει ότι και οι δύο αγορές των μεσοδυτικών πολιτειών παραμένουν σχετικά προσιτές σε σύγκριση με το Σικάγο. Τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 44 δολάρια στο Κάνσας Σίτι και κατά 41 δολάρια στην Ινδιανάπολη τον Μάρτιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας σε μια πόλη μπορούν να τροφοδοτήσουν τη ζήτηση για διαμερίσματα, προκαλώντας αύξηση των τιμών, προσθέτει ο Xu.

«Για το Κάνσας Σίτι και την Ινδιανάπολη, εκτός από την προσιτή τιμή, και οι δύο έχουν ισχυρές αγορές εργασίας, με ποσοστά ανεργίας 3,6% και 3,7% αντίστοιχα, όπως καταγράφηκαν τον Φεβρουάριο», αναφέρει.

Οι πέντε πόλεις όπου τα ενοίκια αυξήθηκαν περισσότερο

Σικάγο, Ιλινόις

Μέση τιμή ενοικίου τον Μάρτιο: 1.846 δολάρια

Αύξηση του μέσου ενοικίου σε σχέση με ένα χρόνο πριν: 4.3%

Νέα Υόρκη, Νέα Υόρκη

Μέση τιμή ενοικίου τον Μάρτιο: 2.876 δολάρια

Αύξηση του μέσου ενοικίου σε σχέση με ένα χρόνο πριν: 3.8%

Κάνσας, Μιζούρι

Μέση τιμή ενοικίου τον Μάρτιο: 1.340 δολάρια

Αύξηση του μέσου ενοικίου σε σχέση με ένα χρόνο πριν: 3.4%

Βοστώνη, Μασαχουσέτη

Μέση τιμή ενοικίου τον Μάρτιο: 3.023 δολάρια

Αύξηση του διάμεσου ενοικίου σε σχέση με ένα χρόνο πριν: 3.3%

Ιντιανάπολη, Ιντιάνα

Μέση τιμή ενοικίου τον Μάρτιο: 1.297 δολάρια

Αύξηση του μέσου ενοικίου σε σχέση με ένα χρόνο πριν: 3.3%

Σχετικά Άρθρα