Το χρηματικό ποσό των 720 εκατ. ευρώ σε επτά έργα ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου στην Ευρώπη αποφάσισε να χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω της πρώτης ανταγωνιστικής διαδικασίας υποβολής προσφορών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Υδρογόνου. Τα κεφάλαια για αυτή τη δημοπρασία προέρχονται από τα έσοδα του Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών της ΕΕ.
Οι νικητές πλειοδότες θα παράγουν ανανεώσιμο υδρογόνο στην Ευρώπη και θα λάβουν επιδότηση για να γεφυρώσουν τη διαφορά τιμής μεταξύ του κόστους παραγωγής τους και της αγοραίας τιμής του υδρογόνου, η οποία επί του παρόντος καθοδηγείται από παραγωγούς μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Υδρογόνου συμβάλλει στην κλιμάκωση καθαρότερων καυσίμων που θα συμβάλουν στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Το ανανεώσιμο υδρογόνο που παράγουν θα χρησιμοποιηθεί σε τομείς όπως ο χάλυβας, τα χημικά, οι θαλάσσιες μεταφορές και τα λιπάσματα.
Τα 7 επιλεγέντα έργα ήταν οι νικητές μιας δημοπρασίας με υπερκάλυψη, η οποία προσέλκυσε συνολικά 132 προσφορές. Από κοινού, οι επιτυχόντες προσφέροντες σχεδιάζουν να παράγουν 1.58 εκατομμύρια τόνους ανανεώσιμου υδρογόνου σε διάστημα δέκα ετών, αποφεύγοντας πάνω από 10 εκατομμύρια τόνους εκπομπών CO2
Η επιδότηση που θα λάβουν τα 7 έργα κυμαίνεται από 8 εκατ. ευρώ έως 245 εκατ. ευρώ
Ποια είναι τα έργα
Επιπλέον, μέσω του νέου μηχανισμού «δημοπρασίες ως υπηρεσία», η Γερμανία διέθεσε εθνική χρηματοδότηση ύψους 350 εκατ. ευρώ για έργα με την υψηλότερη κατάταξη στη Γερμανία, τα οποία δεν ήταν επιλέξιμα για στήριξη σε επίπεδο ΕΕ, αλλά πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας. Οι γερμανικές αρχές θα επιλέξουν και θα κοινοποιήσουν τα βραβευθέντα έργα. Το σύστημα «δημοπρασίες ωςυπηρεσία» είναι ανοικτό σε όλα τα κράτη μέλη, επιτρέποντάς τους να επωφελούνται από τον χώρο πλειστηριασμών σε επίπεδο ΕΕ και να χορηγούν εθνική χρηματοδότηση σε πρόσθετα έργα. Η Επιτροπή καλεί τα άλλα κράτη μέλη να επωφεληθούν από την υπηρεσία αυτή για μελλοντικές δημοπρασίες.
Επόμενα βήματα
Τα επτά επιλεγμένα έργα θα αρχίσουν τώρα να προετοιμάζουν τις επιμέρους συμφωνίες επιχορήγησης με τον Ευρωπαϊκό Εκτελεστικό Οργανισμό για το Κλίμα, τις Υποδομές και το Περιβάλλον (CINEA). Οι συμφωνίες αυτές αναμένεται να υπογραφούν το αργότερο έως τον Νοέμβριο του 2024.
Τα επιλεγμένα έργα θα πρέπει να αρχίσουν να παράγουν ανανεώσιμο υδρογόνο εντός 5 ετών κατ’ ανώτατο όριο από την υπογραφή της συμφωνίας επιχορήγησης. Θα λάβουν τη χορηγηθείσα επιδότηση σταθερής πριμοδότησης για διάστημα έως 10 ετών για πιστοποιημένη και επαληθευμένη παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου.
Η Επιτροπή σχεδιάζει να δρομολογήσει δεύτερη δημοπρασία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Υδρογόνου έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Θα αξιοποιήσει τα διδάγματα που αντλήθηκαν από την πιλοτική δημοπρασία και θα διαβουλευθεί περαιτέρω με τα ενδιαφερόμενα μέρη πριν από την έναρξη της επόμενης δημοπρασίας.