MENU

Παρατείνεται η δοκιμαστική λειτουργία του FSRU Αλεξανδρούπολης – Μέσα Μαΐου η εμπορική του λειτουργία

Στην τρέχουσα φάση η ΔΕΠΑ προμηθεύει το σταθμό με LNG

Παράταση λίγων ημερών πήρε η δοκιμαστική λειτουργία του FSRU της Αλεξανδρούπολης, έτσι ώστε όταν ξεκινήσει η εμπορική του λειτουργία – η οποία πλέον τοποθετείται χρονικά στα μέσα Μαΐου– να είναι όλα απολύτως έτοιμα και να μην υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα.

Η φάση των δοκιμών άρχισε περί τα μέσα Φεβρουαρίου και με στόχο να ολοκληρωθεί στα τέλη Απριλίου, ωστόσο κρίθηκε πως χρειάζεται λίγο περισσότερος χρόνος και επομένως η δοκιμαστική λειτουργία του σταθμού θα συνεχιστεί για ακόμη μερικές ημέρες.

Επισημαίνεται πως κατά την περίοδο της δοκιμαστικής λειτουργίας η ΔΕΠΑ, – η οποία συμμετέχει στo μετοχικό κεφάλαιο του FSRU Αλεξανδρούπολης μαζί με τον Όμιλο Κοπελούζου, την Gaslog, την Bulgartransgaz και τον ΔΕΣΦΑ με μερίδιο 20% έκαστος – είναι αυτή που προμηθεύει το σταθμό με LNG, ενώ μέσα στον Μάιο έχει προγραμματιστεί η άφιξη του πρώτου εμπορικού φορτίου.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου

Το έργο, επένδυση ύψους 380 εκατ. ευρώ, που υλοποιεί η εταιρεία Gastrade έχει χωρητικότητα 153.500 κυβικών μέτρων LNG και συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου. Μέσω του αγωγού μήκους 28 χλμ., το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας, από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Β. Μακεδονία μέχρι τη Μολδαβία και την Ουκρανία.

Ακόμα μεγαλύτερη προβλέπεται η χωρητικότητα του δεύτερου FSRU της Gastrade, που ανακοινώθηκε πριν από λίγους μήνες, το οποίο θα αναπτυχθεί και αυτό στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, με ορίζοντα λειτουργίας το 2025. Στο νέο έργο, “ΑΣΦΑ Θράκης”, το FSRU θα έχει ικανότητα αποθήκευσης 170.000 κ.μ. LNG και θα μπορεί να παραδώσει έως και 22,7 εκατ. κ.μ. φυσικού αερίου ημερησίως ή 5,5 δισ. κ.μ. ετησίως. Το έργο θα περιλαμβάνει επίσης ένα σύστημα χερσαίου και υποθαλάσσιου αγωγού που θα συνδέει το FSRU με τους υφιστάμενους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου στην περιοχή.

Σχετικά Άρθρα