MENU

Γιατί οι αεροσυνοδοί χαμηλώνουν τα φώτα κατά την απογείωση και την προσγείωση

Ο απλός λόγος

Όταν πρόκειται για αεροπορικά ταξίδια, η ασφάλεια είναι απόλυτη προτεραιότητα. Έτσι, αν κάποια σημεία κατά τη διάρκεια της πτήσης σας φαίνονται περίεργα, υπάρχει πιθανώς ένας καλός λόγος πίσω από αυτά.

Πάρτε, για παράδειγμα, το χαμήλωμα στα φώτα της καμπίνας κατά τη διάρκεια της απογείωσης και της προσγείωσης. Αυτό δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα σε κάθε πτήση – οι αεροσυνοδοί χαμηλώνουν τα φώτα μόνο αν είναι σκοτεινά έξω.

«Τα φώτα στην καμπίνα χαμηλώνουν το σούρουπο και όταν είναι σκοτεινά έξω, ώστε η όρασή των επιβατών να μπορεί να προσαρμοστεί σε περίπτωση εκκένωσης», τονίζει στο Travel + Leisure η κ. Sue Fogwell, πρώην αεροσυνοδός της United Airlines.

Όταν μεταβαίνουμε από ένα φωτεινό περιβάλλον σε ένα σκοτεινό, τα μάτια μας χρειάζονται από 20 έως 30 λεπτά για να εγκλιματιστούν πλήρως.

Σε περίπτωση επείγουσας προσγείωσης, θέλετε να έχετε τις καλύτερες πιθανότητες να βγείτε γρήγορα – και το να έχετε την πιο ευκρινή όραση θα βοηθήσει σίγουρα. Η Fogwell σημειώνει ότι όταν τα μάτια σας είναι προσαρμοσμένα στο σκοτάδι, είναι πιο εύκολο «να δείτε τα φώτα του ορόφου που οδηγούν στις εξόδους».

Ομοίως, αν είναι φωτεινά έξω, οι αεροσυνοδοί θα ενεργοποιήσουν τα φώτα της καμπίνας, ώστε να μην είστε τυφλοί καθώς βγαίνετε από το αεροπλάνο. Αυτές οι φαινομενικά μικρές λεπτομέρειες αφορούν τη βελτιστοποίηση των συνθηκών για μια πιθανή εκκένωση.

Εκτός από τη ρύθμιση στα φώτα της καμπίνας για την απογείωση και την προσγείωση, οι αεροσυνοδοί ζητούν από τους επιβάτες να κλείσουν τους δίσκους τους, να τοποθετήσουν τις τσάντες τους και να επαναφέρουν τα καθίσματά τους σε όρθια θέση – όλα αυτά για να δημιουργηθούν ελεύθεροι δρόμοι προς τις εξόδους.

Και για παρόμοιους λόγους, μπορεί επίσης να σας ζητήσουν να σηκώσετε τα σκίαστρα του παραθύρου. «Αν σηκώσετε το σκίαστρο του παραθύρου σας κατά τη διάρκεια της απογείωσης και της προσγείωσης, διευκολύνετε τους αεροσυνοδούς να αξιολογήσουν τυχόν εξωτερικούς κινδύνους – φωτιά, συντρίμμια – που θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν την εκκένωση έκτακτης ανάγκης», λέει στο T+L ο πιλότος της αεροπορικής εταιρείας Patrick Smith του AskThePilot.com.

Όταν έχετε μόνο 90 δευτερόλεπτα για να εκκενώσετε ένα ολόκληρο αεροσκάφος – κανόνας που έχει τεθεί από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας- ο χρόνος είναι κρίσιμος. Η προετοιμασία της καμπίνας και των επιβατών για μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, είτε αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δώσετε χρόνο στα μάτια τους να προσαρμοστούν στις συνθήκες φωτισμού είτε να εξασφαλίσετε την απρόσκοπτη πρόσβαση στις εξόδους, είναι ζωτικής σημασίας για μια επιτυχημένη εκκένωση.

Και σε περίπτωση που αναρωτιέστε γιατί δίνεται τόση έμφαση στην απογείωση και την προσγείωση, υπάρχει μια απλή εξήγηση. «Τα δυστυχήματα αεροπλάνων συμβαίνουν συνήθως μετά την απογείωση ή κατά την προσγείωση», υπογραμμίζει η Fogwell. Έτσι, την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε αεροπλάνο, φροντίστε να δώσετε προσοχή κατά την απογείωση και την προσγείωση – μπορεί να σας σώσει τη ζωή.

Σχετικά Άρθρα