MENU

Σε ποιες πολιτείες των ΗΠΑ οι τιμές κατοικιών έχουν πάρει την κατιούσα

Λόγω του υψηλού αποθέματος ακινήτων

Πληθώρα ακινήτων στις αμερικανικές πολιτείες της Φλόριντα και του Τέξας, «λιμνάζουν» στην αγορά, καθώς η ζήτηση μετατοπίζεται μακριά από αυτές τις περιοχές, σύμφωνα με έκθεση της Redfin.

Στο Cape Coral και το North Port της Φλόριντα, καταγράφηκε η μεγαλύτερη μηνιαία άνοδος των κατοικιών προς πώληση στη χώρα, καθώς για τον Μάρτιο ενισχύθηκαν κατά 50% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Ο αριθμός των κατοικιών αυξήθηκε επίσης κατά 25% στο ΜακΆλεν του Τέξας, αναφέρει η Redfin.

Και οι δύο πολιτείες έχουν χτίσει περισσότερα σπίτια από οποιοδήποτε άλλο μέρος των ΗΠΑ, σε έναν αγώνα δρόμου για να δημιουργήσουν χώρο για τους νεοεισερχόμενους της εποχής της πανδημίας.

«Πριν από δύο χρόνια, η περιοχή του Βόρειου Λιμανιού ήταν μία από τις πιο ανταγωνιστικές αγορές κατοικιών στη χώρα, επειδή ήταν προσιτή για τους απομακρυσμένους εργαζόμενους και υπήρχε έλλειψη κατοικιών προς πώληση, αλλά τίποτα από αυτά δεν ισχύει σήμερα», δήλωσε στην έκθεση ο κ. Eric Auciello, τοπικός διευθυντής πωλήσεων της Redfin.

Οι τιμές των κατοικιών αναμένεται να ενισχυθούν κατά 5% φέτος, καθώς η αγορά είναι ακόμη πιο «σφιχτή» από ό,τι το 2023, επισημαίνει.

Ωστόσο από τις 10 περιοχές της χώρας όπου οι πωλητές είναι πιο πιθανό να μειώσουν τις τιμές, επτά βρίσκονται σε αυτές τις δύο πολιτείες.

«Οι αγοραστές σπιτιών δεν βλέπουν πλέον τη Φλόριντα ως ένα μέρος για να αποκτήσουν κατοικία», δήλωσε ο Auciello. «Τώρα μετακινούνται στη Βόρεια Καρολίνα ή το Τενεσί για να κάνουν μια καλή συμφωνία».

Επιπλέον στα προβλήματα της Φλόριντα έρχεται να προστεθεί και η αυξανόμενη ασφαλιστική κρίση, καθώς σχεδόν τα τρία τέταρτα των ιδιοκτητών κατοικιών σε έρευνα της Redfin σημείωσαν αύξηση του κόστους ασφάλισης ή αλλαγή κάλυψης.

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί έντονη ανησυχία στην αμερικανική αγορά κατοικίας, καθώς η επιδείνωση των κλιματικών κινδύνων ενισχύει το κόστος για τους ασφαλιστικούς παρόχους. Μελέτη του Σεπτεμβρίου από την First Street υπολόγισε ότι εν μέσω της αύξησης των ασφαλίστρων και της απώλειας της κάλυψης σε ορισμένες περιοχές, οι αξίες των κατοικιών θα μπορούσαν να αυξηθούν σημαντικά.

Μεταξύ άλλων, οι δύο αγορές είναι εκτεθειμένες στις πιέσεις των υψηλών επιτοκίων των ενυπόθηκων δανείων, που τώρα κυμαίνονται περίπου στο 7%, και αποτελούν μεγάλο εμπόδιο για τους ιδιοκτήτες αλλά και τους αγοραστές σπιτιών.

Σε εθνικό επίπεδο, τα επίμονα υψηλά επίπεδα υποθηκών προκάλεσαν πτώση των νέων καταχωρίσεων κατά 6% τον Μάρτιο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιανουάριο του 2022, σύμφωνα με τη Redfin.

Την ίδια στιγμή, η έλλειψη κατοικιών έχει ενισχύσει τη μέση τιμή πώλησης κατοικιών στις ΗΠΑ κατά 5% σε ετήσια βάση στα 420.357 δολ. Επίπεδα μόνο 3% κάτω από την τιμή-ρεκόρ των 432.496 δολ.

Σχετικά Άρθρα