MENU

Θ. Σκυλακάκης για αυθαίρετα: Μπορούν οι Τοπικοί φορείς να διαχειριστούν την αυθαίρετη δόμηση;

Η προτεραιοποίηση στην κατεδάφιση των νέων αυθαιρέτων είναι μία έντιμη πράξη, τόνισε ο υπουργός

Εξ’ αφορμής της ευρείας πλειοψηφίας που έλαβε το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για την αντιμετώπιση των πολυεπίπεδων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, ο υπουργός κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην βασική κριτική που ασκείται για τα αυθαίρετα.

Δηλαδή για ποιο λόγο να μην αναλάβει τη διαχείρισή τους η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Υπουργός διερωτήθηκε: «Σοβαρά, πιστεύουμε ότι οι Τοπικοί φορείς, με την ιστορία που έχουμε στα αυθαίρετα, είναι οι καταλληλότεροι για να διαχειριστούν την αυθαίρετη δόμηση; Είναι πιο πιθανό να κερδίσεις το λαχείο, παρά να σου κατεδαφίσουν το αυθαίρετο στην Ελλάδα».

Η μεγάλη αλλαγή της μεταρρύθμισης για τα αυθαίρετα, όπως υπογράμμισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αφορά στο γεγονός ότι δεν περιλαμβάνει την πρακτική της νομιμοποίησης. Αναφέρθηκε, ακόμη, στην προτεραιότητα που θα δοθεί στην κατεδάφιση των νέων αυθαιρέτων. «Είναι κρίσιμο για την πολεοδομική πολιτική, διότι όσο έχουμε νέα αυθαίρετη δόμηση, το Συμβούλιο της Επικρατείας -που θεωρεί ότι κάνει κατενάτσιο σε αυτό το θέμα και βλέπει μία πολιτεία να υπόσχεται κόκκινες γραμμές και αυτές να μην λειτουργούν- είναι εξαιρετικά επιφυλακτικό να λύσει και θεμιτά θέματα. Να λύσει, δηλαδή, θέματα που μπορούν και πρέπει να λυθούν πολεοδομικά, και όχι με κατεδαφίσεις. Συνεπώς, η στρατηγική είναι συγκεκριμένη. Πρώτα θα πείσουμε εαυτούς και αλλήλους ότι τα νέα αυθαίρετα είναι παρελθόν.

Παράλληλα, θα κατεδαφίζουμε τις πιο ακραίες περιπτώσεις και στη συνέχεια θα δούμε τί μπορούμε να εντάξουμε στον πολεοδομικό μας σχεδιασμό. Η προτεραιοποίηση στην κατεδάφιση των νέων αυθαιρέτων είναι μία έντιμη πράξη. Και αν γίνει, θα μας επιτρέψει να έχουμε, επιτέλους, μία σοβαρή και οργανωμένη πολεοδομική πολιτική, που να μην καταρρίπτεται στα μάτια του κόσμου, από την ανοχή που δείχνουμε ως πολιτικό σύστημα σε αυτό το φαινόμενο εδώ και 60 χρόνια», υπογράμμισε ο κ. Σκυλακάκης.

Σχετικά Άρθρα