Τα 2 GW αγγίζουν συνολικά οι δηλώσεις «πράσινων» διμερών συμφωνιών (green PPAs) μεταξύ βιομηχανιών και παραγωγών ΑΠΕ που κατατέθηκαν στο ΥΠΕΝ και τον ΑΔΜΗΕ, προκειμένου να υλοποιηθούν κατά προτεραιότητα.
Σύμφωνα με τη σχετική ρύθμιση του Υπουργείου, τα εν λόγω ανανέωσιμα έργα θα προτεραιοποιηθούν στη χορήγηση όρων σύνδεσης, προκειμένου να τροφοδοτούν με «καθαρή» και φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια μεγάλες βιομηχανικές μονάδες της χώρας που υπάγονται στο Προσωρινό Πλαίσιο Κρίσης και Μετάβασης (TCTF).
Συμμετοχή από μεγάλες εγχώριες βιομηχανίες
Τα «πράσινα» PPAs που έχει συνάψει η ΔΕΗ με την ΤΙΤΑΝ και τη Viohalco, έχουν υποβληθεί προς υπαγωγή στη ρύθμιση, παρότι αν και έχουν ενεργοποιηθεί, τα συμβαλλόμενα μέρη διαπραγματεύονται εκ νέου τους όρους τους.
Πιο συγκεκριμένα, αντικείμενο των διαπραγματεύσεων είναι οι τιμές των PPAs με το σκεπτικό, από πλευράς των βιομηχανιών, ότι τα συγκεκριμένα έργα θα έχουν ενταχθούν κατά προτεραιότητα στο δίκτυο -και μάλιστα χωρίς «κόφτη» στην παραγωγή τους- καθώς και ότι τα κόστη των φ/β έχουν υποχωρήσει σε μεγάλο βαθμό. Με βάση τα παραπάνω, σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, οι τιμές εκτιμάται ότι θα πέσουν κάτω από τα 56 ευρώ/MWh.
Τα συμβόλαια αφορούν σε φ/β μονάδες τόσο για την TITAN όσο και για τη Viohalco, με ισχύ 300 MW και για τη 520 MW αντίστοιχα. Οι υπόλοιπες δηλώσεις με την απαιτούμενη πληρότητα, αφορούν σε συμβόλαια ισχύος 1 GW και σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των αντισυμβαλλόμενων βιομηχανιών είναι η Χαλυβουργία Ελλάδος, η Mytilineos και η Helleniq Energy.
Τα επόμενα βήματα
Επόμενο βήμα της διαδικασίας είναι η έκδοση Υπουργικής Απόφασης που θα προσδιορίζει την ισχύ των μονάδων ΑΠΕ που θα προτεραιοποιηθούν για τη χορήγηση όρων σύνδεσης, με βάση τα «πράσινα» PPAs που υποβλήθηκαν.
Από αυτές, θα προτεραιοποιηθούν όσες έχουν ήδη συνάψει διμερή συμφωνία (όπως στην περίπτωση της ΔΕΗ με την TITAN και τη Viohalco) και έπειτα οι υπόλοιπες που ακόμη δεν έχουν ενεργοποιηθεί και συνάφθηκαν κατά την περίοδο υποβολής των αιτήσεων, με χρονική σειρά.