MENU

Στις γεωπολιτικές εξελίξεις «βλέπει» ο ΙΕΑ τον μεγαλύτερο εχθρό του φυσικού αερίου

Βασικό ζητούμενο σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα η ασφάλεια του εφοδιασμού

Οι γεωπολιτικές εντάσεις αντιπροσωπεύουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της αγοράς φυσικού αερίου, δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προβλέποντας μεταξύ άλλων αύξηση 2,3% στη παγκόσμια ζήτηση το 2024.

Ζητούμενο στο νέο γεωπολιτικό και ασταθές περιβάλλον είναι η ασφάλεια εφοδιασμού με φυσικό αέριο παραμένει βασική πτυχή της χάραξης ενεργειακής πολιτικής». Αυτό υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της διεθνούς συνεργασίας.

Σύμφωνα με τον ΙΕΑ, παρόλο που ο χειμώνας 2023-2024 ήταν πιο ήπιος κατά μέσο όρο, συνοδεύτηκε από αρκετές περιόδους ψύχους και απότομες αυξήσεις της ζήτησης αερίου, γεγονός που υπογράμμισε τη σημασία της ευελιξίας στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο για την ενεργειακή ασφάλεια.

Αύξηση ζήτησης

Εν τω μεταξύ, ο ΙΕΑ προέβλεψε ότι η παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου θα αυξηθεί κατά 96 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, ή 2,3%, φέτος στα 4.191 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Η πρόβλεψη αναθεωρήθηκε προς τα κάτω από 2,5% στην προηγούμενη τριμηνιαία έκθεση του οργανισμού, υπό το φως των ήπιων καιρικών συνθηκών τους πρώτους τρεις μήνες του έτους.

«Η αύξηση της ζήτησης αναμένεται να επικεντρωθεί στις ταχέως αναπτυσσόμενες ασιατικές αγορές», ανέφερε, σημειώνοντας ότι η ευρωπαϊκή αύξηση της ζήτησης είναι πιθανό να είναι λιγότερο έντονη, γύρω στο 1,8%, στα 497 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Στην Ευρώπη, οι ενέσεις αποθήκευσης κατά 35% κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας – ή μόλις 32 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα – θα ήταν επαρκείς για να επιτευχθεί ο στόχος του επιπέδου πλήρωσης του 90% της ΕΕ μέχρι την έναρξη της περιόδου θέρμανσης 2024-2025, ανέφερε.

«Η συνεχιζόμενη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου σε συνδυασμό με την υγιή διαθεσιμότητα LNG και τις ισχυρές παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Νορβηγία επηρέασαν τις αποθήκες αποθήκευσης κατά τη χειμερινή περίοδο», ανέφερε.

Σχετικά Άρθρα